Bestellen
In samenwerking met

Bijna de helft van abortussen wereldwijd niet veilig

Van de 56 miljoen abortussen die wereldwijd naar schatting plaatsvinden, gebeurt ruim de helft veilig. Voor 25 miljoen abortussen is dat dus niet het geval, schrijven Bela Ganatra e.a. in The Lancet. Op 1 miljoen na vinden de minder of onveilige abortussen plaats in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 182 landen en regio’s en maakten een indeling in drie categorieën: veilige methodes (zoals gebruikelijk in Nederland, door getrainde professionals), minder veilige (wel een getrainde zorgverlener, maar een ouderwetse methode, of een veilige methode zoals misoprostol, maar dan zonder de hulp van professionals) en onveilige (gevaarlijke ingrepen door ongetrainden). Aangezien de meeste bronnen hier geen precieze informatie over bevatten, maakten de onderzoekers gebruik van andere gegevens, zoals de beschikbaarheid van misoprostol, om een inschatting te maken van de aantallen.

In ontwikkelde regio’s (zoals Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië) is het percentage veilige abortussen heel hoog, en vinden onveilige ingrepen bijna niet meer plaats. In ontwikkelingslanden is het beeld helaas anders. In Afrika is nog geen kwart van de ingrepen veilig, de helft onveilig en een kwart zit daartussenin. Het aandeel vrouwen dat bij de ingreep sterft is daar dan ook het hoogst. De abortusincidentie was het laagst in gebieden met de hoogste percentages veilige ingrepen. In die (rijkere) gebieden is abortus doorgaans ook legaal, en ligt het gebruik van anticonceptie hoger.

Het is goed dat de onderzoekers naast de verdeling in veilig-onveilig nu ook rekening houden met een tussencategorie van ‘minder veilig’. Gezien de opkomst van de abortuspil is dat terecht. Maar ook behandeling hiermee vereist goede begeleiding. Aandacht voor anticonceptie in ontwikkelingslanden moet nog steeds samengaan met zorg voor veilige zwangerschapsbeëindiging.

The Lancet, 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)31794-4

Bron: medischcontact.nl

actueel
 • 7-10-2017 - Verloskundigen zeggen massaal contract met Zilveren Kruis op

  Nederlandse verloskundigen hebben massaal hun contract met verzekeraar Zilveren Kruis opgezegd: het gaat om bijna 95 procent.

  Lees verder ...
 • 5-10-2017 - Eerste resultaten onderzoek naar kraamzorg

  Op 28 september jl. zijn de eerste spectaculaire resultaten van ruim 20.000 verzorgingen uit het kraamzorg onderzoek gepresenteerd door Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg (AWKG). Voor het eerst is wetenschappelijk aangetoond wat de kraamverzorgende doet en wat zij aan medische problemen signaleert in het kraambed.

  Lees verder ...
 • 2-10-2017 - eHealth moet wetenschappelijk onderbouwd ontwikkeld worden

  eHealth moet wetenschappelijk onderbouwd ontwikkeld worden. Dat stelde prof. dr. Lilian Lechner, hoogleraar gezondheidspsychologie, tijdens de 33ste diesviering van de Open Universiteit die 26 september 2017 in Heerlen heeft plaatsgevonden. Ondanks het feit dat eHealth toepassingen veel potentieel bieden ...

  Lees verder ...
 • 2-10-2017 - Bijna de helft van abortussen wereldwijd niet veilig

  Van de 56 miljoen abortussen die wereldwijd naar schatting plaatsvinden, gebeurt ruim de helft veilig. Voor 25 miljoen abortussen is dat dus niet het geval, schrijven Bela Ganatra e.a. in The Lancet.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.224.197.251
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: