Bestellen
In samenwerking met

Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen rotavirus

Als alle kinderen worden gevaccineerd tegen het rotavirus kunnen jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een gezamenlijk met het Zorginstituut uitgebracht advies aan de minister van VWS.

Bron: medischcontact.nl

Bij vaccinatie van kinderen uit risicogroepen worden tot 450 ziekenhuisopnames en vijf tot zes sterfgevallen per jaar worden voorkomen, berekende de raad berekend. Het advies luidt om ten minste alle kinderen uit risicogroepen te vaccineren, maar zeker ook vaccinatie van álle kinderen te overwegen.

Het rotavirus veroorzaakt jaarlijks 2589 tot 4707 ziekenhuisopnames van kinderen jonger dan 5 jaar. Zij worden vooral opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen. Naar schatting overlijden vijf tot zeven kinderen per jaar aan het rotavirus. Dat zijn vooral kinderen uit een risicogroep: te vroeg geboren, een laag geboortegewicht of een ernstige aangeboren afwijking. Vaccineren zou het aantal infecties met ernstige symptomen en het aantal ziekenhuisopnames met 85 procent kunnen voorkomen. Een voordeel van het vaccineren van álle kinderen zou bovendien zijn dat er groepsbescherming ontstaat, waardoor ook de kinderen die nog te jong zijn voor vaccinatie beter zijn beschermd. Een nadeel is een iets groter risico op invaginatie; dat zou maximaal vier keer extra per jaar kunnen voorkomen, terwijl dat toch al ongeveer 64 keer per jaar voorkomt.

Het invoeren van de vaccinatie is, gezien de prijzen van de twee vaccinaties die op de markt zijn, niet kosteneffectief – als er wordt gerekend met een referentiewaarde van 20.000 euro per QALY. Het Zorginstituut wijst er in het gezamenlijk advies op dat de prijs in de regel aanzienlijk daalt als de overheid dit soort producten via een tender inkoopt. Minister Schippers laat in een korte brief aan de Tweede Kamer weten een beslissing over vaccineren over te laten aan een volgend kabinet.
Bron: medischcontact.nl

actueel
 • 7-10-2017 - Verloskundigen zeggen massaal contract met Zilveren Kruis op

  Nederlandse verloskundigen hebben massaal hun contract met verzekeraar Zilveren Kruis opgezegd: het gaat om bijna 95 procent.

  Lees verder ...
 • 5-10-2017 - Eerste resultaten onderzoek naar kraamzorg

  Op 28 september jl. zijn de eerste spectaculaire resultaten van ruim 20.000 verzorgingen uit het kraamzorg onderzoek gepresenteerd door Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg (AWKG). Voor het eerst is wetenschappelijk aangetoond wat de kraamverzorgende doet en wat zij aan medische problemen signaleert in het kraambed.

  Lees verder ...
 • 2-10-2017 - eHealth moet wetenschappelijk onderbouwd ontwikkeld worden

  eHealth moet wetenschappelijk onderbouwd ontwikkeld worden. Dat stelde prof. dr. Lilian Lechner, hoogleraar gezondheidspsychologie, tijdens de 33ste diesviering van de Open Universiteit die 26 september 2017 in Heerlen heeft plaatsgevonden. Ondanks het feit dat eHealth toepassingen veel potentieel bieden ...

  Lees verder ...
 • 2-10-2017 - Bijna de helft van abortussen wereldwijd niet veilig

  Van de 56 miljoen abortussen die wereldwijd naar schatting plaatsvinden, gebeurt ruim de helft veilig. Voor 25 miljoen abortussen is dat dus niet het geval, schrijven Bela Ganatra e.a. in The Lancet.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.224.197.251
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: