Bestellen
In samenwerking met

Berteld Kok – Falen

Nataal december 2015, editie 27

In mijn coachpraktijk komen vrouwen met uiteenlopende kwesties. Zij zijn vastgelopen door een gedachtegang die zich steeds herhaalt en die geen oplossing in de situatie biedt. Een groot deel van het coachwerk bestaat daarom ook uit het ‘ontmantelen’ van die gedachtegang, het nalopen of die gedachtegang wel klopt en deze zo nodig vervangen!

Zo stel ik regelmatig de vraag: ‘Ben je een lichaam of heb je een lichaam?’. Een vraag die mensen even in verwarring brengt, maar die toch iedereen wel weet te beantwoorden.
Dat is een belangrijke vraag, zeker als het gaat om vrouwen die door de bevalling teleurgesteld zijn in hun lichaam. Zij hebben een andere bevalling beleefd dan gewenst en verwacht en ervaren dat als ‘falen’. In plaats van het ervaren van de teleurstelling, dat dingen anders zijn gegaan dan gewenst, oordelen ze hard over zichzelf, en vinden ze het hun eigen schuld. En daar lijden ze aan.
In het boeddhisme wordt gezegd: ‘pijn is een feit, lijden is een keuze’. Dat kan je hier ook toepassen. In dit geval is pijn de teleurstelling over de bevalling, en het lijden dat daarop volgt gaat over het eigen oordeel namelijk: falen.

Vrouwen vormen zich een beeld over de geboorte van hun kind, ze zijn ‘in verwachting’ en dus vormen ze beelden, wensen en verwachtingen! Het is een gebeurtenis waar zij naar uitkijken. Weliswaar met spanning, maar een lang gekoesterde wens zal dan in vervulling gaan, het proces van ‘verwachten’ wordt afgerond met de bevalling. En als dat dan anders verloopt dan je hebt gewenst en verwacht … dan is dat natuurlijk een behoorlijke teleurstelling … maar is dat falen …?

Als ik deze vrouwen vraag welke kwaliteiten ze hebben gebruikt om de bevalling te doorstaan, kijken ze mij vreemd aan. Meestal kunnen ze niets bedenken. Maar als zij wat langer over de vraag nadenken, gaan ze inzien dat ze in ieder geval moed, doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en vaak nog veel meer kwaliteiten hebben ingezet! Dat inzicht geeft hen plots toch een ander beeld van zichzelf! En dan blijft over dat het een behoorlijke teleurstelling is geweest. En een teleurstelling moet worden verwerkt. Dat doe je door eerst te balen en dan steeds meer te gaan ‘jammeren’. Voor jammeren zijn bepaalde kwaliteiten nodig: mildheid, zachtheid, troost, koestering, liefdevolle aanwezigheid, rust, stilte, warmte … Kwaliteiten die je in deze tijd van jong moederschap sowieso heel goed voor jezelf en je pasgeborene kan gebruiken …!
 
Berteld Kok Estafette Nataal27

Berteld Kok

Verloskundig Coach

 

actueel
 • 23-9-2019 - Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

  Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

  Lees verder ...
 • 18-9-2019 - Lengte premature baby opmeten via scanner buiten couveuse

  Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabel. Dát is wat verpleegkundigen nu wekelijks te doen staat om de lengte van een te vroeg geboren baby op te meten. Een babyscanner lijkt het ei van Columbus: deze verricht de meting namelijk buiten de couveuse.

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Inkomen daalt van moeder in de twee jaar na geboorte eerste kind

  Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk in de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind, terwijl er slechts een zeer beperkt effect is op het inkomen van mannen. Het verschil wordt niet kleiner in de eerste acht jaar na de geboorte. 

  Lees verder ...
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.176.189
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: