Bestellen
In samenwerking met

Berteld Kok – Falen

Nataal december 2015, editie 27

In mijn coachpraktijk komen vrouwen met uiteenlopende kwesties. Zij zijn vastgelopen door een gedachtegang die zich steeds herhaalt en die geen oplossing in de situatie biedt. Een groot deel van het coachwerk bestaat daarom ook uit het ‘ontmantelen’ van die gedachtegang, het nalopen of die gedachtegang wel klopt en deze zo nodig vervangen!

Zo stel ik regelmatig de vraag: ‘Ben je een lichaam of heb je een lichaam?’. Een vraag die mensen even in verwarring brengt, maar die toch iedereen wel weet te beantwoorden.
Dat is een belangrijke vraag, zeker als het gaat om vrouwen die door de bevalling teleurgesteld zijn in hun lichaam. Zij hebben een andere bevalling beleefd dan gewenst en verwacht en ervaren dat als ‘falen’. In plaats van het ervaren van de teleurstelling, dat dingen anders zijn gegaan dan gewenst, oordelen ze hard over zichzelf, en vinden ze het hun eigen schuld. En daar lijden ze aan.
In het boeddhisme wordt gezegd: ‘pijn is een feit, lijden is een keuze’. Dat kan je hier ook toepassen. In dit geval is pijn de teleurstelling over de bevalling, en het lijden dat daarop volgt gaat over het eigen oordeel namelijk: falen.

Vrouwen vormen zich een beeld over de geboorte van hun kind, ze zijn ‘in verwachting’ en dus vormen ze beelden, wensen en verwachtingen! Het is een gebeurtenis waar zij naar uitkijken. Weliswaar met spanning, maar een lang gekoesterde wens zal dan in vervulling gaan, het proces van ‘verwachten’ wordt afgerond met de bevalling. En als dat dan anders verloopt dan je hebt gewenst en verwacht … dan is dat natuurlijk een behoorlijke teleurstelling … maar is dat falen …?

Als ik deze vrouwen vraag welke kwaliteiten ze hebben gebruikt om de bevalling te doorstaan, kijken ze mij vreemd aan. Meestal kunnen ze niets bedenken. Maar als zij wat langer over de vraag nadenken, gaan ze inzien dat ze in ieder geval moed, doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en vaak nog veel meer kwaliteiten hebben ingezet! Dat inzicht geeft hen plots toch een ander beeld van zichzelf! En dan blijft over dat het een behoorlijke teleurstelling is geweest. En een teleurstelling moet worden verwerkt. Dat doe je door eerst te balen en dan steeds meer te gaan ‘jammeren’. Voor jammeren zijn bepaalde kwaliteiten nodig: mildheid, zachtheid, troost, koestering, liefdevolle aanwezigheid, rust, stilte, warmte … Kwaliteiten die je in deze tijd van jong moederschap sowieso heel goed voor jezelf en je pasgeborene kan gebruiken …!
 
Berteld Kok Estafette Nataal27

Berteld Kok

Verloskundig Coach

 

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.193.85
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: