Bestellen
In samenwerking met

Berteld Kok – Falen

Nataal december 2015, editie 27

In mijn coachpraktijk komen vrouwen met uiteenlopende kwesties. Zij zijn vastgelopen door een gedachtegang die zich steeds herhaalt en die geen oplossing in de situatie biedt. Een groot deel van het coachwerk bestaat daarom ook uit het ‘ontmantelen’ van die gedachtegang, het nalopen of die gedachtegang wel klopt en deze zo nodig vervangen!

Zo stel ik regelmatig de vraag: ‘Ben je een lichaam of heb je een lichaam?’. Een vraag die mensen even in verwarring brengt, maar die toch iedereen wel weet te beantwoorden.
Dat is een belangrijke vraag, zeker als het gaat om vrouwen die door de bevalling teleurgesteld zijn in hun lichaam. Zij hebben een andere bevalling beleefd dan gewenst en verwacht en ervaren dat als ‘falen’. In plaats van het ervaren van de teleurstelling, dat dingen anders zijn gegaan dan gewenst, oordelen ze hard over zichzelf, en vinden ze het hun eigen schuld. En daar lijden ze aan.
In het boeddhisme wordt gezegd: ‘pijn is een feit, lijden is een keuze’. Dat kan je hier ook toepassen. In dit geval is pijn de teleurstelling over de bevalling, en het lijden dat daarop volgt gaat over het eigen oordeel namelijk: falen.

Vrouwen vormen zich een beeld over de geboorte van hun kind, ze zijn ‘in verwachting’ en dus vormen ze beelden, wensen en verwachtingen! Het is een gebeurtenis waar zij naar uitkijken. Weliswaar met spanning, maar een lang gekoesterde wens zal dan in vervulling gaan, het proces van ‘verwachten’ wordt afgerond met de bevalling. En als dat dan anders verloopt dan je hebt gewenst en verwacht … dan is dat natuurlijk een behoorlijke teleurstelling … maar is dat falen …?

Als ik deze vrouwen vraag welke kwaliteiten ze hebben gebruikt om de bevalling te doorstaan, kijken ze mij vreemd aan. Meestal kunnen ze niets bedenken. Maar als zij wat langer over de vraag nadenken, gaan ze inzien dat ze in ieder geval moed, doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en vaak nog veel meer kwaliteiten hebben ingezet! Dat inzicht geeft hen plots toch een ander beeld van zichzelf! En dan blijft over dat het een behoorlijke teleurstelling is geweest. En een teleurstelling moet worden verwerkt. Dat doe je door eerst te balen en dan steeds meer te gaan ‘jammeren’. Voor jammeren zijn bepaalde kwaliteiten nodig: mildheid, zachtheid, troost, koestering, liefdevolle aanwezigheid, rust, stilte, warmte … Kwaliteiten die je in deze tijd van jong moederschap sowieso heel goed voor jezelf en je pasgeborene kan gebruiken …!
 
Berteld Kok Estafette Nataal27

Berteld Kok

Verloskundig Coach

 

actueel
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Risico vermindert door natuurlijk bevallen na eerdere keizersnede

  Als een vrouw eerder is bevallen met een keizersnede, dan kan zij bij een volgende bevalling kiezen voor opnieuw een (geplande) keizersnede of een vaginale bevalling. Vrouwen die dan natuurlijk bevallen, hebben de minste risico's. De meeste risico's hebben vrouwen die tijdens een natuurlijke bevalling uiteindelijk toch een spoedkeizersnede moeten ondergaan.

  Lees verder ...
 • 23-5-2019 - Veganistisch eten tijdens zwangerschap wordt afgeraden

  Veganistisch eten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, is niet goed voor de kinderen. De Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde zegt dat baby’s hierdoor zwakkere botten krijgen en een motorische ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook jonge kinderen kunnen beter niet veganistisch eten, zegt de academie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

  Lees verder ...
 • 24-4-2019 - Stimuleringsprogramma ondersteunt gemeenten in kansrijke start

  Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.215.161.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: