Bestellen
In samenwerking met

Ria Knulst - Verlichting

Nataal oktober 2015, editie 26

Sinds januari 2014 zet ik me in als coördinator van het project Inktvisjes voor couveusekindjes.
Gestart in een academisch ziekenhuis in Denemarken en inmiddels verspreid over honderden ziekenhuizen in de hele wereld, waarvan ruim 100 in Nederland en Vlaanderen.
Voor dit project worden door vrijwilligers inktvisjes gehaakt volgens vastgestelde patronen. De inktvisjes worden gegeven aan kindjes op neonatologie. Door het vasthouden van de tentakels lijken de kindjes rustiger te worden en minder aan de slangetjes te trekken. Natuurlijk is dit niet zomaar een goedbedoeld vrijwilligersprojectje. Aan de inktvisjes zelf zijn zeer strenge eisen verbonden en ook over de hygiëne is goed nagedacht. Alles is afgestemd met de deskundigen in de ziekenhuizen.
Onze ambassadeurs spelen een zeer belangrijke rol. Aan elk deelnemend ziekenhuis is er minstens een verbonden. Een ambassadeur keurt elke inktvis zeer nauwkeurig op alle eisen. Verder worden de inktvissen gewassen en gedroogd volgens een heel streng protocol, waarbij ontsmetten van alles wat gebruikt wordt voorop staat. Daarna worden de inktvisjes in een schoon zakje verpakt en voorzien van informatie. Zodra het ziekenhuis nieuwe inktvisjes nodig heeft, gaat de ambassadeur die brengen.
Een vertrouwensrelatie tussen ambassadeur en afdeling neonatologie is een vereiste.

Het ziekenhuis is onze klant en dus koning.
Elk ziekenhuis bepaalt eventuele extra eisen aan de inktvisjes en vooral: welk kindje krijgt wanneer een inktvisje. Onze inktvisjes zijn geen knuffeltjes, maar hulpmiddelen voor kindjes die continu onder toezicht staan. Daarom leveren wij ze ook alleen direct aan de afdelingen van de deelnemende ziekenhuizen. Daar is toezicht en deskundigheid.
Ik vind het jammer dat er zoveel discussie is rondom ons project. Wij hebben veiligheid en hygiëne hoog in het vaandel staan en leveren precies wat de ziekenhuizen willen. Toch worden wij regelmatig negatief afgeschilderd door mensen die niet weten hoe het precies zit. Ik blijf ervan overtuigd dat onze inktvisjes prachtige, met liefde en verstand gemaakte hulpmiddelen zijn, die in de ziekenhuizen op de juiste manier ingezet en gewassen worden.
Niet alleen voor het kindje is een inktvis een steun. Ook de ouders vinden het een warm gebaar in een moeilijke tijd. De verpleegkundigen zijn enthousiast.

Bij het ene kindje zal een inktvis meer effect hebben dan bij het andere, maar elk infuus dat niet opnieuw ingebracht hoeft te worden is er eentje toch?
Alle ambassadeurs, haaksters en ikzelf zetten ons geheel belangeloos en op eigen kosten in om een beetje verlichting (letterlijk en figuurlijk) te brengen op de neonatologie-afdelingen van meer dan 100 ziekenhuizen.
 
Ria Knulst Nataal 26 estafette
Ria Knulst
Co
ördinator Project Inktvisjes

 

 

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.193.85
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: