Bestellen
In samenwerking met

Ria Knulst - Verlichting

Nataal oktober 2015, editie 26

Sinds januari 2014 zet ik me in als coördinator van het project Inktvisjes voor couveusekindjes.
Gestart in een academisch ziekenhuis in Denemarken en inmiddels verspreid over honderden ziekenhuizen in de hele wereld, waarvan ruim 100 in Nederland en Vlaanderen.
Voor dit project worden door vrijwilligers inktvisjes gehaakt volgens vastgestelde patronen. De inktvisjes worden gegeven aan kindjes op neonatologie. Door het vasthouden van de tentakels lijken de kindjes rustiger te worden en minder aan de slangetjes te trekken. Natuurlijk is dit niet zomaar een goedbedoeld vrijwilligersprojectje. Aan de inktvisjes zelf zijn zeer strenge eisen verbonden en ook over de hygiëne is goed nagedacht. Alles is afgestemd met de deskundigen in de ziekenhuizen.
Onze ambassadeurs spelen een zeer belangrijke rol. Aan elk deelnemend ziekenhuis is er minstens een verbonden. Een ambassadeur keurt elke inktvis zeer nauwkeurig op alle eisen. Verder worden de inktvissen gewassen en gedroogd volgens een heel streng protocol, waarbij ontsmetten van alles wat gebruikt wordt voorop staat. Daarna worden de inktvisjes in een schoon zakje verpakt en voorzien van informatie. Zodra het ziekenhuis nieuwe inktvisjes nodig heeft, gaat de ambassadeur die brengen.
Een vertrouwensrelatie tussen ambassadeur en afdeling neonatologie is een vereiste.

Het ziekenhuis is onze klant en dus koning.
Elk ziekenhuis bepaalt eventuele extra eisen aan de inktvisjes en vooral: welk kindje krijgt wanneer een inktvisje. Onze inktvisjes zijn geen knuffeltjes, maar hulpmiddelen voor kindjes die continu onder toezicht staan. Daarom leveren wij ze ook alleen direct aan de afdelingen van de deelnemende ziekenhuizen. Daar is toezicht en deskundigheid.
Ik vind het jammer dat er zoveel discussie is rondom ons project. Wij hebben veiligheid en hygiëne hoog in het vaandel staan en leveren precies wat de ziekenhuizen willen. Toch worden wij regelmatig negatief afgeschilderd door mensen die niet weten hoe het precies zit. Ik blijf ervan overtuigd dat onze inktvisjes prachtige, met liefde en verstand gemaakte hulpmiddelen zijn, die in de ziekenhuizen op de juiste manier ingezet en gewassen worden.
Niet alleen voor het kindje is een inktvis een steun. Ook de ouders vinden het een warm gebaar in een moeilijke tijd. De verpleegkundigen zijn enthousiast.

Bij het ene kindje zal een inktvis meer effect hebben dan bij het andere, maar elk infuus dat niet opnieuw ingebracht hoeft te worden is er eentje toch?
Alle ambassadeurs, haaksters en ikzelf zetten ons geheel belangeloos en op eigen kosten in om een beetje verlichting (letterlijk en figuurlijk) te brengen op de neonatologie-afdelingen van meer dan 100 ziekenhuizen.
 
Ria Knulst Nataal 26 estafette
Ria Knulst
Co
ördinator Project Inktvisjes

 

 

actueel
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Risico vermindert door natuurlijk bevallen na eerdere keizersnede

  Als een vrouw eerder is bevallen met een keizersnede, dan kan zij bij een volgende bevalling kiezen voor opnieuw een (geplande) keizersnede of een vaginale bevalling. Vrouwen die dan natuurlijk bevallen, hebben de minste risico's. De meeste risico's hebben vrouwen die tijdens een natuurlijke bevalling uiteindelijk toch een spoedkeizersnede moeten ondergaan.

  Lees verder ...
 • 23-5-2019 - Veganistisch eten tijdens zwangerschap wordt afgeraden

  Veganistisch eten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, is niet goed voor de kinderen. De Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde zegt dat baby’s hierdoor zwakkere botten krijgen en een motorische ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook jonge kinderen kunnen beter niet veganistisch eten, zegt de academie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

  Lees verder ...
 • 24-4-2019 - Stimuleringsprogramma ondersteunt gemeenten in kansrijke start

  Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.215.161.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: