Bestellen
In samenwerking met

Ria Knulst - Verlichting

Nataal oktober 2015, editie 26

Sinds januari 2014 zet ik me in als coördinator van het project Inktvisjes voor couveusekindjes.
Gestart in een academisch ziekenhuis in Denemarken en inmiddels verspreid over honderden ziekenhuizen in de hele wereld, waarvan ruim 100 in Nederland en Vlaanderen.
Voor dit project worden door vrijwilligers inktvisjes gehaakt volgens vastgestelde patronen. De inktvisjes worden gegeven aan kindjes op neonatologie. Door het vasthouden van de tentakels lijken de kindjes rustiger te worden en minder aan de slangetjes te trekken. Natuurlijk is dit niet zomaar een goedbedoeld vrijwilligersprojectje. Aan de inktvisjes zelf zijn zeer strenge eisen verbonden en ook over de hygiëne is goed nagedacht. Alles is afgestemd met de deskundigen in de ziekenhuizen.
Onze ambassadeurs spelen een zeer belangrijke rol. Aan elk deelnemend ziekenhuis is er minstens een verbonden. Een ambassadeur keurt elke inktvis zeer nauwkeurig op alle eisen. Verder worden de inktvissen gewassen en gedroogd volgens een heel streng protocol, waarbij ontsmetten van alles wat gebruikt wordt voorop staat. Daarna worden de inktvisjes in een schoon zakje verpakt en voorzien van informatie. Zodra het ziekenhuis nieuwe inktvisjes nodig heeft, gaat de ambassadeur die brengen.
Een vertrouwensrelatie tussen ambassadeur en afdeling neonatologie is een vereiste.

Het ziekenhuis is onze klant en dus koning.
Elk ziekenhuis bepaalt eventuele extra eisen aan de inktvisjes en vooral: welk kindje krijgt wanneer een inktvisje. Onze inktvisjes zijn geen knuffeltjes, maar hulpmiddelen voor kindjes die continu onder toezicht staan. Daarom leveren wij ze ook alleen direct aan de afdelingen van de deelnemende ziekenhuizen. Daar is toezicht en deskundigheid.
Ik vind het jammer dat er zoveel discussie is rondom ons project. Wij hebben veiligheid en hygiëne hoog in het vaandel staan en leveren precies wat de ziekenhuizen willen. Toch worden wij regelmatig negatief afgeschilderd door mensen die niet weten hoe het precies zit. Ik blijf ervan overtuigd dat onze inktvisjes prachtige, met liefde en verstand gemaakte hulpmiddelen zijn, die in de ziekenhuizen op de juiste manier ingezet en gewassen worden.
Niet alleen voor het kindje is een inktvis een steun. Ook de ouders vinden het een warm gebaar in een moeilijke tijd. De verpleegkundigen zijn enthousiast.

Bij het ene kindje zal een inktvis meer effect hebben dan bij het andere, maar elk infuus dat niet opnieuw ingebracht hoeft te worden is er eentje toch?
Alle ambassadeurs, haaksters en ikzelf zetten ons geheel belangeloos en op eigen kosten in om een beetje verlichting (letterlijk en figuurlijk) te brengen op de neonatologie-afdelingen van meer dan 100 ziekenhuizen.
 
Ria Knulst Nataal 26 estafette
Ria Knulst
Co
ördinator Project Inktvisjes

 

 

actueel
 • 23-9-2019 - Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

  Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

  Lees verder ...
 • 18-9-2019 - Lengte premature baby opmeten via scanner buiten couveuse

  Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabel. Dát is wat verpleegkundigen nu wekelijks te doen staat om de lengte van een te vroeg geboren baby op te meten. Een babyscanner lijkt het ei van Columbus: deze verricht de meting namelijk buiten de couveuse.

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Inkomen daalt van moeder in de twee jaar na geboorte eerste kind

  Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk in de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind, terwijl er slechts een zeer beperkt effect is op het inkomen van mannen. Het verschil wordt niet kleiner in de eerste acht jaar na de geboorte. 

  Lees verder ...
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.176.189
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: