Bestellen
In samenwerking met

Rita Bovekerk - Basisbevestigend oppakken

Nataal 25, juni 2015

Dertig jaar geleden ben ik als docent Shantala babymassage begonnen, ik ben de grondlegster in Nederland van deze vorm van massage. Na vijftien jaar door het hele land opleidingen te hebben gegeven, had ik er voldoende vertrouwen in een beweging gestart te hebben die zelfstandig verder kon. Op de achtergrond bleef ik altijd betrokken bij de baby's en signaleerde daardoor ook andere dingen.

Wat me erg aan het hart gaat is dat baby's door ouders te vaak met een snelheid van een achtbaan onder hun oksels opgetild worden uit de box, kinderwagen of badje. Als wij de baby op deze wijze blijven oppakken worden ze passief en gespannen, ze verstijven als het ware. Met basisbevestigend oppakken en dragen bevestig je het leven van het kind, dan wordt een basis gelegd voor het leven van de baby en wordt hij ontspannen en krijgt vertrouwen.
Naast het basisbevestigend oppakken van de baby is het ontzettend belangrijk om voelend contact te maken. Dit wil zeggen met de zintuigen aanwezig zijn, zo maak je verbinding met jezelf en de baby. Zolang je in je hoofd met andere dingen bezig bent, heb je geen contact. Dit is een voorwaarde als je met mensen werkt. Als je met beide handen voelt, ben je in contact met de ander. Zoals dat ook wel mooi gezegd wordt: je bent in het hier en nu. Als je het contact verbreekt, doe dit dan ook bewust. Door te vertragen en er bewust mee bezig te zijn, kun je ook de lichaam-, handjes- en oogjestaal beter lezen. Als de baby lekker in z'n velletje zit, kunnen we langzaam naar een hogere versnelling gaan.
Nu de tijd komt om m'n werkende leven los te laten, is het mijn laatste missie deze boodschap door te geven aan ouders en verzorgers en bewustzijn te creëren hoe we het beter kunnen doen.

Rita Bovekerk
Docent babymassage

actueel
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Risico vermindert door natuurlijk bevallen na eerdere keizersnede

  Als een vrouw eerder is bevallen met een keizersnede, dan kan zij bij een volgende bevalling kiezen voor opnieuw een (geplande) keizersnede of een vaginale bevalling. Vrouwen die dan natuurlijk bevallen, hebben de minste risico's. De meeste risico's hebben vrouwen die tijdens een natuurlijke bevalling uiteindelijk toch een spoedkeizersnede moeten ondergaan.

  Lees verder ...
 • 23-5-2019 - Veganistisch eten tijdens zwangerschap wordt afgeraden

  Veganistisch eten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, is niet goed voor de kinderen. De Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde zegt dat baby’s hierdoor zwakkere botten krijgen en een motorische ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook jonge kinderen kunnen beter niet veganistisch eten, zegt de academie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

  Lees verder ...
 • 24-4-2019 - Stimuleringsprogramma ondersteunt gemeenten in kansrijke start

  Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.215.161.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: