Bestellen
In samenwerking met

Rita Bovekerk - Basisbevestigend oppakken

Nataal 25, juni 2015

Dertig jaar geleden ben ik als docent Shantala babymassage begonnen, ik ben de grondlegster in Nederland van deze vorm van massage. Na vijftien jaar door het hele land opleidingen te hebben gegeven, had ik er voldoende vertrouwen in een beweging gestart te hebben die zelfstandig verder kon. Op de achtergrond bleef ik altijd betrokken bij de baby's en signaleerde daardoor ook andere dingen.

Wat me erg aan het hart gaat is dat baby's door ouders te vaak met een snelheid van een achtbaan onder hun oksels opgetild worden uit de box, kinderwagen of badje. Als wij de baby op deze wijze blijven oppakken worden ze passief en gespannen, ze verstijven als het ware. Met basisbevestigend oppakken en dragen bevestig je het leven van het kind, dan wordt een basis gelegd voor het leven van de baby en wordt hij ontspannen en krijgt vertrouwen.
Naast het basisbevestigend oppakken van de baby is het ontzettend belangrijk om voelend contact te maken. Dit wil zeggen met de zintuigen aanwezig zijn, zo maak je verbinding met jezelf en de baby. Zolang je in je hoofd met andere dingen bezig bent, heb je geen contact. Dit is een voorwaarde als je met mensen werkt. Als je met beide handen voelt, ben je in contact met de ander. Zoals dat ook wel mooi gezegd wordt: je bent in het hier en nu. Als je het contact verbreekt, doe dit dan ook bewust. Door te vertragen en er bewust mee bezig te zijn, kun je ook de lichaam-, handjes- en oogjestaal beter lezen. Als de baby lekker in z'n velletje zit, kunnen we langzaam naar een hogere versnelling gaan.
Nu de tijd komt om m'n werkende leven los te laten, is het mijn laatste missie deze boodschap door te geven aan ouders en verzorgers en bewustzijn te creëren hoe we het beter kunnen doen.

Rita Bovekerk
Docent babymassage

actueel
 • 23-9-2019 - Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

  Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

  Lees verder ...
 • 18-9-2019 - Lengte premature baby opmeten via scanner buiten couveuse

  Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabel. Dát is wat verpleegkundigen nu wekelijks te doen staat om de lengte van een te vroeg geboren baby op te meten. Een babyscanner lijkt het ei van Columbus: deze verricht de meting namelijk buiten de couveuse.

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Inkomen daalt van moeder in de twee jaar na geboorte eerste kind

  Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk in de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind, terwijl er slechts een zeer beperkt effect is op het inkomen van mannen. Het verschil wordt niet kleiner in de eerste acht jaar na de geboorte. 

  Lees verder ...
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.176.189
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: