Bestellen
In samenwerking met

Hester Rippen, Stichting Kind en Ziekenhuis: Baby centraal?


Nataal september 2011, editie 10

Iedere organisatie heeft zijn drijvende krachten, mensen die zich vol toewijding inzetten voor het goede doel. Mensen uit het hart van de organisatie. Deze keer in Nataal Hester Rippen, directeur Stichting Kind en Ziekenhuis.

 

Baby centraal

Citaat van een moeder van een te vroeg geboren zoon:
'Onze ervaringen op de neonatale intensive care waren slecht. De medisch-verpleegtechnische zorg was uitmuntend, letterlijk levensreddend, maar de persoonlijke zorg liet te wensen over. We moesten knokken om zo lang mogelijk bij onze zoon te zijn, zelf voor hem te zorgen en te “buidelen”, dus intensief huidcontact te hebben. Tijdens mijn opname heb ik mijn zoon vooral via de camera gezien. En dat terwijl intensief contact tussen moeder en baby zo goed is voor beider gezondheid. De binding die de baby aangaat met de moeder is essentieel voor de ontwikkeling van het kind.’

Het angstgevoel dat bij een kind kan ontstaan door een verblijf in een ziekenhuis, hoe jong of hoe oud ook, is precies de reden waarom 35 jaar geleden door bezorgde ouders Vereniging Kind en Ziekenhuis werd opgericht (sinds 2008 Stichting). Inmiddels zijn open bezoekregelingen en  rooming-in, kortgezegd altijd bij je kind kunnen zijn, mede door ons een feit in alle ziekenhuizen als het om een kinderafdeling gaat. Maar, zoals uit het citaat hierboven blijkt, is dit als het couveusebaby’s betreft absoluut geen gegeven. Terwijl de 24-uurs aanwezigheid van ouders in onze ogen noodzakelijk is voor het medisch en psychosociaal welzijn van het kind.

Stichting Kind en Ziekenhuis (K&Z) is een landelijke patiënten- /consumentenorganisatie die zich inzet om de kwaliteit van de zorg aan kinderen in het ziekenhuis te verbeteren.  Onze missie is het bevorderen van het welzijn van kinderen vóór, tijdens en na een bezoek aan of opname in het ziekenhuis. Gebaseerd op de rechten van kinderen en jongeren in de gezondheidszorg. Net als volwassenen hebben kinderen recht op goede medische en verpleegkundige zorg en een patiëntvriendelijke benadering. Kinderen verschillen echter anatomisch en fysiologisch van volwassenen en reageren in emotioneel opzicht anders dan volwassenen op ziekte en letsel. Door hier rekening mee te houden voelen kinderen zich prettiger en kunnen emotionele problemen of stoornissen in de ontwikkeling van het kind worden voorkomen.

Voor K&Z is er één gouden regel, namelijk “Moeder en kind nooit scheiden”. Steeds vaker zien we dat ziekenhuizen couveusesuites en kraamsuites bouwen en zelfs vrouw-kindcentra inrichten waar kind en moeder helemaal centraal staan! Met als mooiste nieuwste ontwikkeling moeder en kind niet meer scheiden na een keizersnede. Een mooie voortuitgang in de Nederlandse ziekenhuizen die wij ook van harte stimuleren. En waarvan wij hopen dat ook alle ziekenhuisdirecties gaan inzien dat dit hoort bij “de baby centraal” stellen en daarmee het beste is voor moeder en kind!

Hester Rippen
Directeur Stichting Kind en Ziekenhuis

 

actueel
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...
 • 6-8-2019 - Extreem vroeg geboren baby's; onderzoek naar effect doxapram

  Twee neonatologen van het Erasmus MC kunnen met een subsidie van 2,2 miljoen euro onderzoek doen naar het gebruik van doxapram -ter bevordering van de ademhaling- bij prematuur geboren kinderen. Dit meldt Erasmus MC. 

  Lees verder ...
 • 29-7-2019 - Afdelingen acute verloskunde sluiten de deuren door aanhoudende personeelstekort

  Er zijn steeds minder verloskamers open in ziekenhuizen, maar twee derde van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis. De ziekenhuizen worden gedwongen door aanhoudende personeelstekorten. 

  Lees verder ...
 • 24-7-2019 - Hitteplan actief voor heel Nederland

  Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dit meldt het RIVM.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.236.190.216
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: