Johannes Verheijden, Parent2Parent: Kennis geeft kracht
Nataal oktober 2015, editie 26
Stel: je zit in een workshop met collega’s. De groep waarin je zit wordt opgesplitst in A en B. Elke groep krijgt een identieke stapel folders met de opdracht om deze stapel te “hobnoggen”, waarna ze de pauze in mogen. In groep B zit iemand die deze oefening al vaker heeft meegemaakt en de B-mensen weten dat. Beide groepen gaan aan de slag.
Groep A overlegt wat de bedoeling is, maar komt er niet echt uit. De betekenis van het woord hobnoggen is niet bekend en niemand heeft ervaring. De een wil de stapel op inhoud sorteren, de ander wil plaatjes uit de folders knippen en plakken, de derde ziet meer in een alfabetische aanpak. Er heerst verwarring, onvrede en irritatie richting de workshopleider, want de opdracht is niet helemaal helder.
Het wordt later en later.
Groep B daarentegen is binnen een paar seconden klaar. Het ervaringsdeskundige groepslid vertelt aan de groepsleden wat de bedoeling is. Binnen een paar seconden is de stapel folders keurig op kleur gesorteerd en heeft de groep aan de opdracht voldaan, waarna ze met pauze kunnen…
Bij Parent2Parent werken vrijwillige getrainde ervaringsdeskundige ouders van een zorgintensief kind, die worden gekoppeld aan vraagouders die dit pad nog niet zo ver hebben gelopen. De supportouder deelt praktische ervaring, maar verleent ook emotionele ondersteuning en biedt een luisterend oor. De coördinator matcht een vraagouder die via de website parent2parent.nl binnenkomt op basis van de vraag en de overeenkomstige ervaring, met een supportouder. Deze neemt binnen 48 uur telefonisch contact op met de vraagouder waarna een traject van drie tot vier gesprekken waarin de vraagouder een duwtje/steun in de rug krijgt, zodat hij/zij weer verder kan. De methodiek is beproefd en het positieve effect ervan op vraagouders is zelfs wetenschappelijk vastgelegd. In de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Australië zijn tal van succesvolle parent to parent organisaties die heel veel gezinnen bedienen.
Supportouders hebben een veelzijdige achtergrond. Zij zijn ouder van (een) kind(eren) met Down syndroom, stofwisselingsziekte, slechthorendheid, aangeboren amputaties, cerebrale parese, spina bifida, autisme, MCG, of een spierziekte. Een aantal van hen heeft daarnaast een ervaringsexpertise op het gebied van PGB-ondersteuning of onderwijs.
Uit de overtuiging dat kennis kracht geeft verwelkomen we hartelijk, en zijn we actief op zoek naar zoveel mogelijk samenwerkingsvormen met belangenverenigingen, stichtingen, werkgroepen en netwerken (zowel van professionals als van ouders). Dit om een landelijk netwerk in stand te houden, waarbij we zoveel mogelijk ouders (en/of andere familieleden) kunnen bereiken en ondersteunen.
Johannes Verheijden
Coördinator Parent2Parent