Bestellen
In samenwerking met

Marianne Wigbers, Stop moedersterfte

Nataal september 2013, editie 18

Elke twee minuten sterft er wereldwijd een vrouw aan zwangerschaps- of bevallingscomplicaties, dat zijn 800 vrouwen per dag, 287.000 per jaar. 99% van hen overlijdt in een ontwikkelingsland. In veel gevallen sterft hun ongeboren of pasgeboren kind ook. Moedersterfte ontwricht gezinnen en toekomst. Deze sterfgevallen zijn vaak, zelfs in 90% te voorkomen. Betere toegang tot gezondheidszorg in combinatie met een toename van adequaat opgeleide professionals ... het zou een wereld van verschil maken.

Verloskundigen weten als geen ander dat gezond moederschap begint bij het doorstaan van een voorspoedige bevalling. Deugdelijke verloskundige ondersteuning door gemotiveerde, geschoolde, getrainde verloskundigen die vrouwen bijstaan om veilig aan het moederschap te beginnen. De stichting midwives4mothers richt zich op deze verloskundigen, waar ook ter wereld.
Tijdens een algemene ledenvergadering van onze verloskundige beroepsvereniging, de KNOV, kwam de vraag: 'Of de Hollandse verloskundige niet iets kon betekenen voor zwangere vrouwen in die landen waar goede zorg rond de geboorte niet zo vanzelfsprekend is.' Verloskundigen Hilde Perdok en Franka Cadee pakten de vraag op en kwamen in actie, de stichting midwives4mothers werd geboren. De stichting is inmiddels zelfstandig, maar nog altijd nauw verbonden aan de KNOV en zijn leden.

Een mooi plan in Midden-Afrika Sierra Leone is nagenoeg afgerond. Met het zogenoemde 'Twinningproject', waarbij 25 Hollandse verloskundigen als tweelingzussen gematcht werden met 25 Sierra Leoonse midwives, werden strategieën uitgestippeld en missies gestart. Het hoofddoel: verbetering van zorg. Sierra Leone is één van de landen waar de moeder- en babysterfte rond de geboorte onacceptabel hoog is. Een land waar de langdurige burgeroorlog de gezondheidszorg volledig ontwrichtte en zorgde voor het uiteenvallen van de beroepsvereniging. Met medewerking van midwives4mothers is deze vereniging letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen en versterkte het 'Twinnen' verloskundigen en midwives over en weer in allerlei vormen. 'A bond for life' zoals de Sierra Leoonse Sisters het noemden.
Een soortgelijk project is inmiddels gestart in Noord-Afrika, Marokko. 'Marokko?' zult u misschien denken. Maar ook in afgelegen gebieden van het uitgestrekte Marokko overlijden moeders en baby's rond de bevalling. Een nieuw Twinningproject tussen Hollandse verloskundigen en Marokkaanse Sage-femmes levert dubbel voordeel op. Toekomstige moeders profiteren van de toegenomen vakkennis. Zwangere Marokkaanse vrouwen in Nederland hebben baat bij meer begrip voor hun cultuur.

Hilde en Franka blijven zich onverminderd inzetten voor midwives4mothers: 'Het enthousiasme van verloskundigen uit alle delen van de wereld om met elkaar samen te werken aan de verbetering van zorg is enorm inspirerend. Iedere vrouw verdient goede verloskundige zorg rond haar zwangerschap en bevalling.'

Marianne Wigbers
Secretaris Stichting midwives4mothers
www.midwives4mothers.nl

actueel
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...
 • 6-8-2019 - Extreem vroeg geboren baby's; onderzoek naar effect doxapram

  Twee neonatologen van het Erasmus MC kunnen met een subsidie van 2,2 miljoen euro onderzoek doen naar het gebruik van doxapram -ter bevordering van de ademhaling- bij prematuur geboren kinderen. Dit meldt Erasmus MC. 

  Lees verder ...
 • 29-7-2019 - Afdelingen acute verloskunde sluiten de deuren door aanhoudende personeelstekort

  Er zijn steeds minder verloskamers open in ziekenhuizen, maar twee derde van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis. De ziekenhuizen worden gedwongen door aanhoudende personeelstekorten. 

  Lees verder ...
 • 24-7-2019 - Hitteplan actief voor heel Nederland

  Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dit meldt het RIVM.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.236.190.216
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: