Bestellen
In samenwerking met
Aanmelden geboortezorg vakdag verloskundigen:
Aanmelden geboortezorg vakdag kraamzorg:

Marianne Wigbers, Stop moedersterfte

Nataal september 2013, editie 18

Elke twee minuten sterft er wereldwijd een vrouw aan zwangerschaps- of bevallingscomplicaties, dat zijn 800 vrouwen per dag, 287.000 per jaar. 99% van hen overlijdt in een ontwikkelingsland. In veel gevallen sterft hun ongeboren of pasgeboren kind ook. Moedersterfte ontwricht gezinnen en toekomst. Deze sterfgevallen zijn vaak, zelfs in 90% te voorkomen. Betere toegang tot gezondheidszorg in combinatie met een toename van adequaat opgeleide professionals ... het zou een wereld van verschil maken.

Verloskundigen weten als geen ander dat gezond moederschap begint bij het doorstaan van een voorspoedige bevalling. Deugdelijke verloskundige ondersteuning door gemotiveerde, geschoolde, getrainde verloskundigen die vrouwen bijstaan om veilig aan het moederschap te beginnen. De stichting midwives4mothers richt zich op deze verloskundigen, waar ook ter wereld.
Tijdens een algemene ledenvergadering van onze verloskundige beroepsvereniging, de KNOV, kwam de vraag: 'Of de Hollandse verloskundige niet iets kon betekenen voor zwangere vrouwen in die landen waar goede zorg rond de geboorte niet zo vanzelfsprekend is.' Verloskundigen Hilde Perdok en Franka Cadee pakten de vraag op en kwamen in actie, de stichting midwives4mothers werd geboren. De stichting is inmiddels zelfstandig, maar nog altijd nauw verbonden aan de KNOV en zijn leden.

Een mooi plan in Midden-Afrika Sierra Leone is nagenoeg afgerond. Met het zogenoemde 'Twinningproject', waarbij 25 Hollandse verloskundigen als tweelingzussen gematcht werden met 25 Sierra Leoonse midwives, werden strategieën uitgestippeld en missies gestart. Het hoofddoel: verbetering van zorg. Sierra Leone is één van de landen waar de moeder- en babysterfte rond de geboorte onacceptabel hoog is. Een land waar de langdurige burgeroorlog de gezondheidszorg volledig ontwrichtte en zorgde voor het uiteenvallen van de beroepsvereniging. Met medewerking van midwives4mothers is deze vereniging letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen en versterkte het 'Twinnen' verloskundigen en midwives over en weer in allerlei vormen. 'A bond for life' zoals de Sierra Leoonse Sisters het noemden.
Een soortgelijk project is inmiddels gestart in Noord-Afrika, Marokko. 'Marokko?' zult u misschien denken. Maar ook in afgelegen gebieden van het uitgestrekte Marokko overlijden moeders en baby's rond de bevalling. Een nieuw Twinningproject tussen Hollandse verloskundigen en Marokkaanse Sage-femmes levert dubbel voordeel op. Toekomstige moeders profiteren van de toegenomen vakkennis. Zwangere Marokkaanse vrouwen in Nederland hebben baat bij meer begrip voor hun cultuur.

Hilde en Franka blijven zich onverminderd inzetten voor midwives4mothers: 'Het enthousiasme van verloskundigen uit alle delen van de wereld om met elkaar samen te werken aan de verbetering van zorg is enorm inspirerend. Iedere vrouw verdient goede verloskundige zorg rond haar zwangerschap en bevalling.'

Marianne Wigbers
Secretaris Stichting midwives4mothers
www.midwives4mothers.nl

actueel
 • 5-12-2019 - 4 miljoen voor vervolg onderzoek Kansrijke Start voor kinderen

  Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek Generation R van het Erasmus MC. Vandaag ontvangt hij het eerste exemplaar van het boek 'Gezond Opgroeien. Van een kwetsbare naar een Kansrijke Start' met daarin de resultaten van 15 jaar onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

  Lees verder ...
 • 21-11-2019 - Risico's van zwangerschap na 41 weken

  Het risico op babysterfte verhoogt als een zwangerschap langer dan 42 weken duurt. Zweedse onderzoekers adviseren daarom om standaard na 41 weken de bevalling in te leiden. 

  Lees verder ...
 • 11-11-2019 - Terugdringen vroeggeboorte; meer aandacht voor gezonde voeding zwangere

  Om het risico op vroeggeboorte te verminderen heeft De Gezondheidsraad 3 nieuwe achtergronddocumenten over voeding voor zwangeren opgesteld. Deze documenten vormen de basis voor toekomstige nieuwe voedingsaanbevelingen voor deze doelgroep. Ze gaan over eetpatronen, nutriënteninname en gewichtstoename. 

  Lees verder ...
 • 8-11-2019 - NIP test; betrouwbaarder dan verwacht

  Sinds 2017 wordt in Nederland de NIP Test in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen. De resultaten laten zien dat de Nederlandse NIP Test betrouwbaarder blijkt te zijn dan verwacht. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.229.122.219
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: