Bestellen
In samenwerking met

Renske Pereboom, Vereniging Heupafwijzingen: 'Een heupafwijking… Wat nu?'

Nataal maart 2014, editie 20

Iedere organisatie heeft zijn drijvende krachten, mensen die zich vol toewijding inzetten voor het goede doel. Mensen uit het hart van de organisatie. Deze keer: Renske Pereboom van Vereniging Heupafwijkingen.

Een heupafwijking… Wat nu?

Daar sta je dan. Je baby blijkt een heupafwijking te hebben. Je zit vol vragen en onzekerheden. Bij wie kun je dan terecht? De Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen zorgt voor informatie en contact met lotgenoten.
Ruim achttien jaar geleden bundelde een aantal moeders van kinderen met een heupafwijking hun krachten. Een van die moeders was de mijne. Twaalf jaar eerder werd ik geboren met een ernstige heupafwijking en moesten mijn ouders op allerlei gebieden het wiel uitvinden. In de jaren daarna maakte mijn moeder met twee andere moeders en het ziekenhuis bij ons in de buurt een informatieboekje en zette ze een telefonische contactgroep voor ouders op.
In1995 werd een moeder uit Slagharen door haar orthopeed aangemoedigd om een oudervereniging op te zetten en vond zij dat informatieboekje in het ziekenhuis bij haar in de buurt. Ze zocht contact met mijn moeder en in de maanden daarna werden, met hulp van de al ervaren Vereniging Oudergroep Klompvoetjes, de eerste stappen gezet naar de oprichting van de Oudervereniging Aangeboren Heupafwijkingen. Een plek waar mensen terecht konden voor informatie, tips en contact met andere ouders.
Omdat ook volwassen patiënten behoefte bleken te hebben aan een gezamenlijk klankbord werd in 1998 de doelgroep uitgebreid en de naam veranderd in Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen.
Vanaf de oprichting werd het woord ‘vereniging’ veel gebruikt bij ons in huis. Hoewel ik nog te jong was om echt iets te betekenen, was ik als hulpje aanwezig bij de bijeenkomsten en hielp ik thuis bij de verzending van de nieuwsbrief. In 2005 moest ik voor mijn studie vrijwilligerswerk gaan doen. Toen mijn moeder vervolgens aankondigde het jaar daarop haar voorzittershamer te zullen neerleggen, hoefde ik niet lang na te denken over wat ik wilde doen. Ik heb haar werkzaamheden op het forum en de redactie van de nieuwsbrief van haar overgenomen. In 2013 ben ik bestuurslid geworden.
De eerste plek waar men ons tegenwoordig vindt, is de recent vernieuwde website. Hier is informatie over de behandeling te vinden en ook allerhande tips over onder andere de verzorging van een kind in een spreidmiddel of gipsbroek. Gekoppeld aan de website hebben we een forum waar mensen hun vragen kunnen stellen en hun verhaal kunnen delen met lotgenoten.
Daarnaast hebben we een aantal voorlichtingsboekjes over de verschillende onderdelen van de behandeling, verschijnt vier keer per jaar ons blad Heupge(w)richt en organiseren we twee keer per jaar een lotgenotenbijeenkomst. Op de Landelijke Contactdag worden lezingen gegeven en op de Gezinsdag is er een meer ontspannen setting waar het hele gezin van kan genieten.
Heupafwijkingen voorkomen kunnen we niet, maar door mensen te ondersteunen, met elkaar in contact te brengen en uitleg te geven, is de behandeling beter vol te houden.

Renske Pereboom
Bestuurslid Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen
www.heupafwijkingen.nl

actueel
 • 11-1-2021 - Vaccinatie zwangere vrouwen in risicogroepen

  In tegenstelling tot eerder advies worden zwangere vrouwen die tot de risicogroepen behoren opgeroepen 
  de coronavaccinatie wel te halen. De voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap is voor deze groep groter dan de nadelen van het virus.

  Lees verder ...
 • 4-1-2021 - Een gezond en liefdevol 2021

  2021 is begonnen! De feestdagen liggen achter ons en we zijn weer volop aan het werk. Waar normaal de kinderen naar school of de opvang gaan, staan we met zijn allen voor de uitdaging om het thuisonderwijs met ons werk te combineren. 

  Lees verder ...
 • 7-12-2020 - Geboortezorg Vakdag 2021

  Er komt een nieuwe Geboortezorg Vakdag. Na het succes van de eerste editie in februari van dit jaar besloten organisatoren RAI Amsterdam en Nataal meteen dat het evenement een vervolg zou krijgen. Om de geboortezorgprofessional nog beter van dienst te zijn, is de Vakdag uitgebreid met een extra dag. 

  Lees verder ...
 • 7-12-2020 - Hét cadeau voor kerst: (K)raamtijd. Bestel nu met korting!

  In (K)raamtijd – zwanger zijn, bevallen en opgroeien tijdens de coronacrisis lees je wat de intelligente lockdown betekende voor de geboortezorg in Nederland. Bestel vóór 9 januari 2021 dit unieke naslagwerk met korting!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.108.182
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: