Bestellen
In samenwerking met

Rosa Overbosch - Zwarte wolk met roze randje

Nataal april 2015, editie 24

Als de zwangerschapstest een positieve uitslag geeft, leef je in een roze wolk. Maar dan krijg je hyperemesis gravidarum (HG), extreme misselijkheid en overgeven in de zwangerschap.

Zwangerschapsmisselijkheid is één van de bekendste zwangerschapskwalen en iedereen is wel bekend met de misselijkheid van een griepje of voedselvergiftiging. HG is van een heel andere orde. Vrouwen met HG zijn soms 15 tot 40 weken lang elke dag heftig misselijk en moeten soms wel 20 tot 50 keer per dag overgeven of kokhalzen.

Zelf beschrijven ze het hebben van HG als volgt (met dank aan de vrouwen van de facebookgroep van Steunpunt Hyperemesis Gravidarum):
N.: Ik ben me rot geschrokken dat ik op een gegeven moment zo ziek was, zo uitgedroogd dat ik niets meer wilde. Had mijn man mij niet naar het ziekenhuis gebracht, was ik in bed blijven liggen om dood te gaan.
M.: Met iedere keer spugen raak je steeds weer iets kwijt. Eerst je roze wolk, later raak je snel werk, vrienden, zelfstandigheid, moed, levenslust, energie, hoop, familie, begrip van anderen en je complete leven kwijt.
M.: 's Avonds huilen in je bed, omdat je weet dat deze dag voorbij is maar er morgen weer een komt.

De extreme misselijkheid en overgeven heeft grote gevolgen voor de zwangere. De meest voorkomende problemen bij HG zijn uitdroging, ondervoeding en problemen in de electrolytenbalans. Hierdoor ontstaat vervolgens een gebrek aan conditie en energie, waardoor zelfs douchen of traplopen een uitdaging wordt.
Ook voor de baby is HG niet altijd zonder gevolgen. Onderzoek van Dodds et al (2006) laat zien dat vrouwen met HG die minder dan
7 kg zijn aangekomen tijdens de zwangerschap vaker een te lichte, te kleine of te vroeg geboren baby krijgen.
De aanhoudende, niet aflatende misselijkheid kan ook gevolgen hebben voor de geestelijke gesteldheid. Hier is helaas nog weinig aandacht voor en er wordt soms zelfs nog gedacht dat de HG voortkomt uit de depressieve gevoelens. Dit is niet het geval, voor geïnteresseerden: google het essay "All in your head" van dr. Margaret O'Hara uit 2013.
Ondanks de aard en ernst van de klachten is er over HG nog weinig informatie te vinden en is er geen consensus over hoe HG behandeld moet worden. Daarom is Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum (ZEHG) opgericht. Middels onze sites www.steunpunthg.nl en www.zwangerenmisselijk.nl bieden wij vrouwen die HG hebben (gehad) lotgenotencontact en informatie. Ook voor zorgverleners hebben wij informatie, bijvoorbeeld over behandelprotocollen, medicatie of recent onderzoek.
Als de zwangerschapstest een positieve uitslag geeft en je krijgt HG, leef je in een zwarte wolk. Medicatie, opnames, een emmertje. ZEHG probeert aan de zwarte wolk toch een roze randje te geven.

Rosa Overbosch
Voorzitter Stichting ZEHG

actueel
  • 13-12-2024 - Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg

    Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.

    Lees verder ...
  • 13-11-2024 - Kom ook naar de Geboortezorg Vakdag 2025

    De Geboortezorg Vakdag is hét evenement voor de geboortezorgprofessional. Je kunt je vanaf nu aanmelden voor de eerstvolgende editie. Deze is op vrijdag 11 april 2025 in de Jaarbeurs in Utrecht. Wederom met interessante symposia, vertegenwoordigers uit de branche en natuurlijk de Geboortezorg Vakdag SuperBingo!

    Lees verder ...
  • 3-9-2024 - Anesthesiologen willen zichtbaarder zijn in de geboortezorg

    De anesthesiologen willen een prominentere rol binnen de verloskunde. Zo zouden ze willen meepraten in multidisciplinaire overleggen. Dat is logisch volgens Caroline van der Marel, voorzitter van de beroepsvereniging. Want de wens voor pijnbehandeling tijdens de bevalling stijgt.  

    Lees verder ...
  • 7-8-2024 - Minder kinkhoestantistoffen bij vaccinatie vóór 22 weken

    Baby’s hebben minder antistoffen tegen kinkhoest als de moeder de kinkhoestvaccinatie vóór de 24ste week van de zwangerschap haalt. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek van het RIVM. Er zijn geen signalen dat de bescherming tegen kinkhoest onvoldoende is bij een vroege prik rond 22 weken.

    Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.97.9.168
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: