Bestellen
In samenwerking met

Afdelingen acute verloskunde sluiten de deuren door aanhoudende personeelstekort

Er zijn steeds minder verloskamers open in ziekenhuizen, maar twee derde van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis. De ziekenhuizen worden gedwongen door aanhoudende personeelstekorten. 

Zwangere vrouwen kunnen niet meer bevallen in Hoogeveen, Stadskanaal, Purmerend, Hoofddorp, Urk, Lelystad en in Nieuwegein. De ziekenhuizen op deze locaties moesten de deuren van de verloskamers sluiten. Dit meldt NRC.

Dat er geen acute verloskunde meer is in Urk en Lelystad heeft indirect te maken met de personeelstekorten, en direct met het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en de overname van St Jansdal. Laatstgenoemde ziekenhuis sloot de afdeling acute verloskunde in Lelystad wegens te hoge kosten en personeelstekorten, waardoor vrouwen moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen in de buurt. 

Gespecialiseerd personeel
Afdelingen acute verloskunde hebben allerlei gespecialiseerd personeel nodig: naast klinisch verloskundigen en gynaecologen zijn dag en nacht obstetrisch verpleegkundigen, kinderverpleegkundigen en kinderartsen nodig. "En dan heb je nog het netwerk eromheen van intensive care-voorzieningen, beschikbare operatiekamers, een laboratorium en specialisten die bereikbaar moeten zijn", legt Esther Vastenavond van Treant Zorggroep. Deze ziekenhuisgroep sloot in Hoogeveen en Stadskanaal haar deuren omdat het niet de benodigde kinderartsen kon vinden. 

 

Bron:
Nationale Zorggids 
NRC

 

actueel
 • 9-10-2019 - Stellen behandelen om postnatale depressies te voorkomen

  Veel vrouwen ervaren depressieve klachten tijdens het eerste jaar na hun bevalling. Ook hun partners ervaren vaker dan normaal depressieve klachten. Een cognitieve gedragsinterventie kan voor paren effectiever zijn in het voorkomen van depressieve klachten bij de vrouw dan een interventie voor de vrouw alleen.

  Lees verder ...
 • 9-10-2019 - Baby's uit de bronstijd kregen al een flesje

  Al zo'n 5.000 jaar geleden gaven onze voorouders hun baby's naast moedermelk ook dierlijke melk. Ze gebruikten daar kleine aardewerken kommetjes voor, met een tuitje. De eerste babyflesjes zouden een mogelijke verklaring voor de grote bevolkingsaanwas van die periode kunnen zijn.

  Lees verder ...
 • 1-10-2019 - Aantal zwangere vrouwen met depressieve klachten in 25 jaar verdubbeld

  Over een periode van 25 jaar, verdeeld over vier grote studies, hebben meer dan 3.000 zwangere vrouwen meegedaan aan onderzoek naar het algemeen welzijn, stress en depressieve klachten in de zwangerschap. Nu blijkt dat het aantal zwangere vrouwen met depressieve klachten in die 25 jaar zijn verdubbeld. Dit meldt Tilburg University.

  Lees verder ...
 • 23-9-2019 - Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

  Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.85.214.0
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: