Bestellen
In samenwerking met

Allergiepreventiepoli voor zuigelingen

Medisch centrum VieCuri start met een allergiepreventiepoli voor zuigelingen. Daarmee werkt het team niet alleen aan de bestrijding van allergische klachten, maar juist aan het voorkomen ervan.

VieCuri opent de allergiepreventiepoli omdat er in de Westerse wereld steeds meer kinderen zijn die last krijgen van allergische klachten. Daarbij gaat het om klachten als astma, eczeem, een voedselallergie of een allergische reactie na een insectensteek. Irene Herpertz is projectleider en kinderdiëtist bij VieCura: "Die toename was voor ons reden om proactief te gaan handelen." 

Eczeem veroorzaakt voedselallergie in plaats van andersom
"Uit recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat eczeem niet veroorzaakt wordt door bepaalde voedingsmiddelen, maar dat andersom het geval is: eczeem zorgt juist voor een voedselallergie. Een eczeemhuid is doorlaatbaar waardoor stoffen zoals pinda en ei via de huid het lichaam kunnen binnendringen. Als het eerste contact met pinda en ei via de huid gebeurt in plaats van via de mond, wordt het immuunsysteem verkeerd getriggerd. Een allergie kan dan het gevolg zijn, zo blijkt uit onderzoeken.”

Deze nieuwe inzichten leidden eind 2018 tot een herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Kinderarts Anneke van Boekholt: “Eerst was het advies om deze producten pas later aan jonge kinderen te geven. Nu zegt de richtlijn: laat het lichaam van kinderen voor de leeftijd van zeven maanden wennen aan ei en pinda. Zo is tachtig procent van de pinda-allergieën te voorkomen.”

Barrièrefunctie van de huid verbeteren
"Nog voor de vroege introductie van pinda en kippenei is goede behandeling van eczeem belangrijk om de verstoorde barrièrefunctie van de huid te verbeteren. In aanleg is deze huid immers meer doorlaatbaar en verliest hij meer vocht. Door frequent (minimaal twee keer per dag) een vette zalf te gebruiken verzorg je de huid en bescherm je deze tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk én veilig om ook jonge kinderen met hormoonzalf te behandelen wanneer de huid niet alleen droog maar ook rood is. Afbouwschema’s helpen om dat op een goede manier te doen en geven houvast aan ouders. Bovendien voorkom je snel recidief van eczeemplekken. Door adequate behandeling van eczeem kan je allergieën voorkomen maar verlicht je ook veel ongemak bij kind en ouders."

Doorverwijzen
Inmiddels krijgen ouders op het consultatiebureau adviezen om vanaf vier maanden te starten met bijvoeding en vóór de leeftijd van acht maanden pinda en ei aan hun baby te geven. De consultatiebureauarts of de huisarts kan verwijzen naar de allergiepreventiepoli voor zuigelingen op het moment dat er een verhoogd risico is op een allergische reactie. “Bijvoorbeeld als een van de naaste familieleden een ernstige (pinda-)allergie heeft of als het kind zelf ernstige allergie- of eczeemklachten heeft”, aldus de kinderarts. “Het ideale verwijsmoment is rond de leeftijd van drie maanden, zodat de introductie voor de leeftijd van zeven maanden gedaan kan worden.”

Nauwkeurig observeren
Het team, dat momenteel bestaat uit drie gespecialiseerde verpleegkundigen, twee kinderartsen, twee kinderdiëtisten en een projectleider, begeleidt ouder en kind intensief. Herpertz: “We maken per kind een risico-inschatting: hoe groot is de kans op een allergische reactie? Aan de hand daarvan stellen we een introductieschema op. In een aantal stappen krijgt het kind gedoseerd pinda of ei krijgt toegediend. Ondertussen observeren we het kind nauwkeurig. Natuurlijk geven we ook adviezen voor eczeembehandeling als dat nodig is. Als de introductie van pinda en/of ei goed is gegaan, krijgen de ouders het advies om minimaal één keer per week pinda of ei aan hun kind te blijven geven; het lichaam moet deze stoffen regelmatig binnen blijven krijgen om later niet alsnog allergisch te reageren.” Ouders en kind zien op één ochtend alle specialisten en als het kan wordt er aansluitend de pinda gegeven. “Dit werkt efficiënt en ouders hebben snel duidelijkheid, zodat ze direct met de (preventieve) behandeling kunnen starten. Op indicatie worden ook noten getest en geïntroduceerd. Er wordt een plan op maat gemaakt voor elke patiënt.”

'Meerwaarde voor regio'
De allergie preventiepoli voor zuigelingen is de opmaat naar het Centrum voor Kinderallergie. Vanaf volgend jaar hoopt het team uit te breiden met meer multidisciplinaire spreekuren en voedselprovocaties gericht op alle allergische aandoeningen. Herpertz: “Ons doel is kindgerichte, optimale zorg bieden en ontwikkelen voor kinderen met een allergische ziekte. We richten ons op de kinderen uit de regio Noord- en Midden-Limburg. We denken dat we hiermee voor deze regio een duidelijk meerwaarde bieden.”

actueel
 • 29-4-2021 - Standpunt vaccinatie tijdens zwangerschap gewijzigd

  Het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is door de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ aangepast. Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna.

  Lees verder ...
 • 30-3-2021 - Geboortezorg Vakdag voor kraamverzorgenden

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni in de RAI Amsterdam. Profiteer tot en met 8 april van de broegboekkorting.

  Lees verder ...
 • 30-3-2021 - Geboortezorg Vakdag voor verloskundigen

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni in de RAI Amsterdam. Profiteer tot en met 8 april van de broegboekkorting.

  Lees verder ...
 • 22-2-2021 - Petitie tegen integrale bekostiging geboortezorg

  Minister Ark van Medische Zorg en Sport wil vanaf 2022 een integraal tarief instellen voor de bekostiging van de eerstelijns verloskundezorg. Dit om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen. Veel zorgprofessionals en ouders zijn hierover bezorgd en zijn een petitie gestart om het Nederlands verloskundig stelsel te behouden.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.118.225
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: