Bestellen
In samenwerking met

Angst voor het bevallen

Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. Het woord is afgeleid van het Griekse woord ‘tokos’ en dit betekent geboorte. Vrouwen met tokofobie kunnen de spanning van een bevalling niet aan, iets waar vrouwen zonder tokofobie zich overheen kunnen zetten. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

Twee verschillende soorten

Tokofobie kan in twee verschillende vormen voorkomen; een primaire en een secundaire. Marije Laverman, bevallingsverwerkingsspecialist en psycholoog, legt het volgende uit: ‘’Secundaire tokofobie komt uit een eerder bevallingstrauma voort. Zo’n ervaring maakt de angst voor een nieuw trauma heel reëel en kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan extreem bloedverlies, veel medische ingrepen of je kind die in levensgevaar verkeerd.’’

Bij primaire tokofobie is het altijd even zoeken naar de oorzaak, want dit kan van alles zijn. ‘’De angst kan bijvoorbeeld ontstaan uit het horen van veel negatieve bevallingservaringen, een seksueel trauma of een trauma van een eerdere ervaring met het ziekenhuis,’’ vertelt Anke Velstra, zij is bevallingscounselor en helpt regelmatig vrouwen met tokofobie.

Wat kan helpen

Beide experts zijn van mening dat er echt hulp nodig is bij tokofobie. Volgens Laverman is de eerste stap voor hulp om het bespreekbaar te maken. Praat met je verloskundige en kijk naar opties voor therapie. ‘’Methodes om vrouwen van tokofobie af te helpen zijn bijvoorbeeld EMDR, cognitieve gedragstherapie en de EVA-methode.’’ Velstra vult hier nog het volgende op aan: ‘’Een mentale afleiding tijdens de bevalling helpt ook erg goed. Bijvoorbeeld door een simpele taak die ik ze geef met balletjes, of je partner die bij iedere wee tot vier telt.’’

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: