Bestellen
In samenwerking met

Baby mythes ontrafeld

Rondom de zwangerschap en het opvoeden van een kind doen zich veel uitspraken in de ronde. Sommige zijn handig en logisch, maar er zijn ook een aantal uitspraken die niet kloppen. Kinderdiëtist en lactatiekundige Rolinde Demeyer schreef over deze misverstanden en uitspraken een boek samen met lactatiekundige en apotheker Eline Tommelien.

Beter slapen na flesvoeding

Als baby’s ongeveer 4 maanden uit zijn slapen ze minder goed dan voorheen. Vaak wordt er dan geadviseerd om over te stappen op flesvoeding. Baby’s kunnen hierdoor beter slapen, want de kunstvoeding is dikker dan de moedermelk, waardoor het langer duurt voordat de baby het verteert heeft. Hierdoor heeft het kindje minder snel honger en slaapt het beter door. Volgens de twee lactatiekundigen is dit een grote mythe. Er is namelijk geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze theorie.

Baby’s hebben extra vitamine D nodig

Dit klopt volgens Demeyer en Tommelien: ‘’Vitamine D is de enige vitamine die je echt moet suppleren. Baby’s hebben ongeveer 10 microgram per dag nodig, ook als ze moedermelk krijgen en onafhankelijk van wat en hoeveel zij verder eten.’’ Hoewel dit belangrijk is, is het geen probleem als je het een keer vergeet. Volgens Demeyer is een dagje overslaan niet erg.

De stukjesmethode werkt

Gepureerd eten inruilen voor stukjes eten, zodat de baby dit zelf in zijn mond kan stoppen. De stukjesmethode, ook wel bekend als de Rapley-methode, is bedacht om kinderen betere eters te maken. Demeyer zegt over de methode het volgende: ‘De religie ligt letterlijk bij je kindje. Die kan het eten vastpakken en ontdekken: is het warm of koud, stevig of zacht? Ook kunnen ze veel beter zelf aangeven of ze vol zitten en we zien inderdaad dat ze later vaak ook betere eters worden.”

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: