Bestellen
In samenwerking met

Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

De meeste baby's worden in Nederland nog altijd vaginaal geboren, maar vorig jaar publiceerde The Lancet een artikel waarin stond dat het aantal vrouwen dat bevalt met een keizersnede wereldwijd is verdubbeld. In veel gevallen is heir een medische indicatie voor, maar het komt ook steeds vaker voor dat vrouwen bewust niet voor de natuurlijke weg kiezen. En dat terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat een keizersnede op de korte termijn negatieve gezondheidseffecten heeft voor de baby. (De langetermijneffecten zijn onvoldoende bestudeerd.)

Ook Britse wetenschappers hebben op dit gebied een opmerkelijke ontdekking gedaan. Ze achterhaalden dat 'keizersneebaby's' een ander darmmicrobioom hebben, met meer nadelige bacteriën, dan baby's die op de natuurlijke manier zijn geboren.

Genetische analyse
Het gaat hier om het grootste onderzoek ooit dat is gedaan naar het darmmicrobioom van baby's. Microbiologen onderzochten 1679 monsters van de ontlasting van 596 gezonde baby's en 175 moeders. Van die bijna 600 kindjes waren 314 via het geboortekanaal ter wereld gekomen en 282 via een keizersnede. De samples werden genomen toen de baby's vier, zeven en 21 dagen oud waren. 

Vervolgens voerden de wetenschappers een genetische analyse uit op de monsters om te achterhalen welke bacteriën aanwezig waren in de darmen. "We ontdekten dat de manier waarop baby's worden geboren een grote impact had op hun darmbacteriën", vertelt microbioloog Trevor Lawley.

Grote verschillen
Vaginaal geboren baby's hebben veel dezelfde darmbacteriën als hun moeder. Dat komt doordat ze daarmee in contact komen tijdens de geboorte. De darmen van keizersneebaby's, daarentegen, bevatten minder gezonde bacteriën en meer micro-organismen die vaak worden verworven in ziekenhuizen, inclusief stammen die antimicrobiële resistentie vertonen.

Sommige vaginaal geboren baby's beschikten ook over minder gezonde darmbacteriën, maar dat lag aan het feit dat de moeder rond de bevalling antibiotica had gekregen. 

Naarmate de baby's ouder werden, namen de verschillen in het darmmicrobioom af. Verder is het nog onduidelijk of de verschillen bij de geboorte effect hebben op de latere gezondheid. 

Darmmicrobioom
Het darmmicrobioom is een complex ecosysteem van miljoenen micro-organismen en is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Te weinig blootstelling aan de juiste micro-organismen in de vroege kinderjaren is geassocieerd met auto-immuunziekten zoals astma, allergieën en diabetes. De bevindingen van deze studie kunnen die verhoogde kans op auto-immuunziekten deels verklaren. 

De resultaten verbazen Remco Kort niet. Kort is hoogleraar microbiologie, werkzaam aan de Vrije Universiteit en bij ARTIS-Micropia, 's werelds enige microbenmuseum in Amsterdam. "Dit onderzoek bevestigt resultaten uit eerdere studies. Wat deze studie uniek en belangrijk maakt, is het grote aantal poepmonsters en baby's dat is bestudeerd."

"Voor onze geboorte zijn we zo goed als steriel, het allereerste contact met de bacteriën in onze omgeving is dus van groot belang voor de ontwikkeling van de darmmicrobiota. Het zijn normaal gesproken de fecale bacteriën (en dus niet de vaginale) van de moeder die een niche vinden in de babydarm. Gebruik van antibiotica en keizersneden leiden tot heel ander bronnen van bacteriën waar baby's voor het eerst mee in contact komen (uit het ziekenhuis, huid van verplegend personeel, etc.). Dit heeft ook gevolgen voor de volgende stappen in de ontwikkeling van de darmmicrobiota."

Maar er is nog een hoop vervolgonderzoek nodig, beaamt ook Kort. "Wetenschappelijk onderzoek naar keizersneden en een verhoogd risico op auto-immuunziektes later in het leven laat geen eenduidige resultaten zien. Er is dus meer onderzoek nodig om harde uitspraken te kunnen doen voor gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn."

 

Bronnen:
- Kijkmagazine
- Wellcome Trust Sanger Institute via ErekAlert!
- Nature

 

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.193.85
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: