Bestellen
In samenwerking met

Baby van drie maanden oud opgenomen in ziekenhuis door gebrek aan medicijn tegen herpes

Door een gebrek aan een herpes medicijn speciaal voor baby's moest een drie maanden oude baby worden opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Het jongetje had een flinke herpesinfectie opgelopen. Zonder behandeling is dat levensgevaarlijk bij pasgeboren baby's: een hersenvliesontsteking kan het gevolg zijn.

De dienstdoende apotheker, Hanno Maliepaard, deelde gefrustreerd zijn verhaal omdat de opname niet alleen ingrijpend is voor het kind en de ouders maar omdat het ook veel meer kost dan een flesje van het herpesmedicijn.
De ouders van het kindje meldden zich twee maanden geleden 's avonds aan de balie bij de apotheker met een recept. Het gaat om een vloeibaar medicijn tegen herpes, speciaal voor baby's. Nergens was het middel te vinden. Ook een belronde met andere apothekers en makers van geneesmiddelen leverde nies op. Het kon ook niet worden bijgemaakt omdat de grondstof niet in Nederland was. 

Laatste redmiddel
De ouders moesten uren wachten en rond middernacht was er nog maar één oplossing: ziekenhuisopname. Hier werd een laatste redmiddel ingezet: een medicijn dat alleen via een infuus kan worden toegediend. 

"Voor ouders heeft dat grote impact", zegt apotheker Maliepaard. "Een pasgeboren baby die ineens in het ziekenhuis ligt en aan een infuus wordt geprikt." Normaal gesproken kun je gewoon met een flesje medicijnen naar huis. 

Medicijntekort oorzaak
Volgens Maliepaard is een tekort aan medicijnen de oorzaak. "Als er geen tekorten zijn, dan heb je altijd wel ergens zo'n flesje staan." Het medicijn kon volgens de apotheker ook niet op bestelling bij gemaakt worden, omdat de grondstof op dat moment niet beschikbaar was in Nederland.

Ziekenhuisopname duur
"Zo'n ziekenhuisopname kost het twintigvoudige van een flesje medicijnen; volgens de apotheker. Er zijn nu dus duizenden euro's extra uitgegeven. "Wat levert een bezuiniging aan de voorkant op?", vraagt Maliepaard zich af. 

Hij wil dat Nederland zich hard maakt voor het terughalen van grondstofproducenten naar Europa. Nu zijn al die fabrieken in Azië gevestigd. 

Toevalstreffer
Na drie dagen kon de baby door een toevalstreffer weer naar huis. Een collega-apotheker vond bij het leeghalen van een koelkast een flesje met het vloeibare medicijn. Bedoeld voor een andere patiënt, maar nooit opgehaald. De baby kon hiermee thuis verder behandeld worden. Het gaat inmiddels goed met hem.

 

 

Bron: RTL Nieuws

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.172.213
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: