Bestellen
In samenwerking met

Baby van drie maanden oud opgenomen in ziekenhuis door gebrek aan medicijn tegen herpes

Door een gebrek aan een herpes medicijn speciaal voor baby's moest een drie maanden oude baby worden opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Het jongetje had een flinke herpesinfectie opgelopen. Zonder behandeling is dat levensgevaarlijk bij pasgeboren baby's: een hersenvliesontsteking kan het gevolg zijn.

De dienstdoende apotheker, Hanno Maliepaard, deelde gefrustreerd zijn verhaal omdat de opname niet alleen ingrijpend is voor het kind en de ouders maar omdat het ook veel meer kost dan een flesje van het herpesmedicijn.
De ouders van het kindje meldden zich twee maanden geleden 's avonds aan de balie bij de apotheker met een recept. Het gaat om een vloeibaar medicijn tegen herpes, speciaal voor baby's. Nergens was het middel te vinden. Ook een belronde met andere apothekers en makers van geneesmiddelen leverde nies op. Het kon ook niet worden bijgemaakt omdat de grondstof niet in Nederland was. 

Laatste redmiddel
De ouders moesten uren wachten en rond middernacht was er nog maar één oplossing: ziekenhuisopname. Hier werd een laatste redmiddel ingezet: een medicijn dat alleen via een infuus kan worden toegediend. 

"Voor ouders heeft dat grote impact", zegt apotheker Maliepaard. "Een pasgeboren baby die ineens in het ziekenhuis ligt en aan een infuus wordt geprikt." Normaal gesproken kun je gewoon met een flesje medicijnen naar huis. 

Medicijntekort oorzaak
Volgens Maliepaard is een tekort aan medicijnen de oorzaak. "Als er geen tekorten zijn, dan heb je altijd wel ergens zo'n flesje staan." Het medicijn kon volgens de apotheker ook niet op bestelling bij gemaakt worden, omdat de grondstof op dat moment niet beschikbaar was in Nederland.

Ziekenhuisopname duur
"Zo'n ziekenhuisopname kost het twintigvoudige van een flesje medicijnen; volgens de apotheker. Er zijn nu dus duizenden euro's extra uitgegeven. "Wat levert een bezuiniging aan de voorkant op?", vraagt Maliepaard zich af. 

Hij wil dat Nederland zich hard maakt voor het terughalen van grondstofproducenten naar Europa. Nu zijn al die fabrieken in Azië gevestigd. 

Toevalstreffer
Na drie dagen kon de baby door een toevalstreffer weer naar huis. Een collega-apotheker vond bij het leeghalen van een koelkast een flesje met het vloeibare medicijn. Bedoeld voor een andere patiënt, maar nooit opgehaald. De baby kon hiermee thuis verder behandeld worden. Het gaat inmiddels goed met hem.

 

 

Bron: RTL Nieuws

actueel
 • 23-9-2019 - Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

  Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

  Lees verder ...
 • 18-9-2019 - Lengte premature baby opmeten via scanner buiten couveuse

  Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabel. Dát is wat verpleegkundigen nu wekelijks te doen staat om de lengte van een te vroeg geboren baby op te meten. Een babyscanner lijkt het ei van Columbus: deze verricht de meting namelijk buiten de couveuse.

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Inkomen daalt van moeder in de twee jaar na geboorte eerste kind

  Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk in de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind, terwijl er slechts een zeer beperkt effect is op het inkomen van mannen. Het verschil wordt niet kleiner in de eerste acht jaar na de geboorte. 

  Lees verder ...
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.227.233.55
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: