Bestellen
In samenwerking met

Begeleiding barende vrouw onder druk

Het wordt steeds lastiger om bevallende vrouwen de benodigde zorg te leveren. De druk op ziekenhuizen neemt toe. Verloskundigen hebben meer moeite om een verloskamer te vinden voor hun cliënten. Hierdoor maken ze zich zorgen over de veiligheid van de ongeboren baby’s en de moeders.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt demissionair minister de Jonge in een brief dat het gevaar verder toeneemt om patiënten de zorg te leveren die het nodig heeft. Met ernstige gezondheidsschade als gevolg.

Tijdelijke sluiting verloskamers
Door het RS-virus wordt de druk op de ziekenhuizen groter. Ook het aantal ziekenhuizen met een afdeling acute verloskunde daalde de afgelopen jaren in alle regio’s. Wanneer het te druk wordt op een afdeling, sluit het ziekenhuis tijdelijk en kunnen barende vrouwen niet terecht.

“Het probleem zit in het ziekenhuis. Ziekenhuizen ‘sluiten’ bedden en doen vol-meldingen. Zo moeten verloskundigen die met een barende zitten soms tot wel twintig ziekenhuizen bellen”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Oorzaken
De oorzaken die hieraan ten grondslag liggen moeten gevonden worden in de toename van het aantal geboren baby’s. Er werden dit jaar zo een 1000-2000 meer zogeheten coronababy’s geboren dan het jaar daarvoor. Daarmee steeg het aantal thuisbevallingen ook. Daarnaast hebben veel ziekenhuis een uitdaging om het dienstrooster rond te krijgen. Er zijn steeds minder verpleegkundigen beschikbaar om de nodige zorg te leveren.

Verloskundigen adviseren zwangere cliënten om zich alvast te oriënteren op meerdere ziekenhuizen in hun omgeving. De kans bestaat namelijk dat ze niet in hun eerste keus ziekenhuis kunnen bevallen.

Bron: NRC.

actueel
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 17-11-2021 - Strong Babies-ISSHP Jonge Onderzoekers beurs

  Strong Babies initieert de ISSHP Jonge Onderzoekers beurs en reikt éénmalig in 2021/2022 drie persoonsgebonden beurzen uit van elk € 10.000-. Het bedrag moet besteed worden aan onderzoek gericht op pre-eclampsie. 

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 15-10-2021 - Begeleiding barende vrouw onder druk

  Het wordt steeds lastiger om bevallende vrouwen de benodigde zorg te leveren. De druk op ziekenhuizen neemt toe. Verloskundigen hebben meer moeite om een verloskamer te vinden voor hun cliënten. Hierdoor maken ze zich zorgen over de veiligheid van de ongeboren baby’s en de moeders.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.234.191.202
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: