Bestellen
In samenwerking met

Begeleiding barende vrouw onder druk

Het wordt steeds lastiger om bevallende vrouwen de benodigde zorg te leveren. De druk op ziekenhuizen neemt toe. Verloskundigen hebben meer moeite om een verloskamer te vinden voor hun cliënten. Hierdoor maken ze zich zorgen over de veiligheid van de ongeboren baby’s en de moeders.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt dat het gevaar verder toeneemt om patiënten de zorg te leveren die het nodig heeft. Met ernstige gezondheidsschade als gevolg.

Tijdelijke sluiting verloskamers
Door het RS-virus wordt de druk op de ziekenhuizen groter. Ook het aantal ziekenhuizen met een afdeling acute verloskunde daalde de afgelopen jaren in alle regio’s. Wanneer het te druk wordt op een afdeling, sluit het ziekenhuis tijdelijk en kunnen barende vrouwen niet terecht.

“Het probleem zit in het ziekenhuis. Ziekenhuizen ‘sluiten’ bedden en doen vol-meldingen. Zo moeten verloskundigen die met een barende zitten soms tot wel twintig ziekenhuizen bellen”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Oorzaken
De oorzaken die hieraan ten grondslag liggen moeten gevonden worden in de toename van het aantal geboren baby’s. Er werden dit jaar zo een 1000-2000 meer zogeheten coronababy’s geboren dan het jaar daarvoor. Daarmee steeg het aantal thuisbevallingen ook. Daarnaast hebben veel ziekenhuis een uitdaging om het dienstrooster rond te krijgen. Er zijn steeds minder verpleegkundigen beschikbaar om de nodige zorg te leveren.

Verloskundigen adviseren zwangere cliënten om zich alvast te oriënteren op meerdere ziekenhuizen in hun omgeving. De kans bestaat namelijk dat ze niet in hun eerste keus ziekenhuis kunnen bevallen.

Bron: NRC.

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: