Bestellen
In samenwerking met

Bekostiging geboortezorg

Twee weken geleden heeft minister van volksgezondheid, welzijn en sport, Ernst Kuipers, bekendgemaakt dat de integrale bekostiging vanaf 2023 niet meer een experiment is. Dit betekent dat dit de reguliere bekostigingsvorm wordt van de geboortezorg samen met de monodisciplinaire bekostiging. Hiermee hoopt Kuipers dat de zorg voor de patiënt beter wordt in kwaliteit. Verder is het voorstel om in 2028 te stoppen met monodisciplinaire zorg helemaal van tafel.

Naast dit besluit moet er verder gewerkt worden aan de bekostiging van de geboortezorg. Kuipers wil dit via twee sporen laten verlopen. Bij het eerste spoor staat de integrale bekostiging als regulier alternatief. Over de reden hiervoor zegt hij het volgende: ‘’De integrale geboorte organisaties krijgen hierdoor meer ruimte om te investeren, meerjarencontracten aan te gaan en zorgverschuiving naar de eerste lijn verder vorm te geven.’’ De doorontwikkeling van de huidige monodisciplinaire bekostiging staat op spoor 2. Voor deze ontwikkeling wil Kuipers onder andere cliëntprofielen gaan ontwikkelen. Met deze profielen kan de zorgvraag beter in kaart worden gebracht. Volgens de minister worden in het begin deze profielen nog niet gekoppeld aan bekostiging.

Kuipers heeft in een brief aan de Kamer de integrale bekostiging voor de geboortezorg als reguliere bekostiging bekendgemaakt. In deze brief schrijft hij het volgende over de minpunten van integrale bekostiging; ‘’De meest prominente uitvoeringsvraagstukken en oplossingsrichtingen rondom integrale bekostiging gaan over administratieve lasten en verdelen achter de voordeur.’’ De minister geeft aan om over deze knelpunten met de integrale geboorte organisaties in gesprek te gaan en hoopt zo een oplossing te vinden.

Er zijn een aantal voorstanders voor integrale bekostiging, maar ook veel tegenstanders. Zo laat de vereniging van verloskundigen (KNOV) weten dat zij teleurgesteld zijn in het voornemen over de bekostiging. Ze hebben er geen vertrouwen in dat het tweesporenbeleid daadwerkelijk over twee sporen gaat, maar denken dat de aandacht vooral op integrale bekostiging wordt gevestigd en niet op monodisciplinaire bekostiging.

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: