Bestellen
In samenwerking met

Bevallen in een Van der Valk hotel in Uden

Om het Udense ziekenhuis Bernhoven te ontlasten, bouwt het Van der Valkhotel aan de overkant van de weg drie hotelkamers om tot verloskamers. 

Vooral in Noord-Brabantse ziekenhuizen is het alle hens aan dek vanwege de zorg voor coronapatiënten. Niet-acute zorg moet daar steeds vaker plaats voor maken.

Alternatieve locatie
Daar vallen ook poliklinische bevallingen onder: als gezonde vrouw in het ziekenhuis bevallen, met je eigen verloskundige. Om zwangeren deze mogelijkheid niet te ontnemen en tegelijk de ziekenhuizen te ontlasten, wordt naar alternatieve locaties gezocht. 

Een daarvan is dus het Van der Valk in Uden. "Het verzoek voor een geboortecentrum kwam vanuit het ziekenhuis", zegt woordvoerder Vincent van Leeuwen van de hotelketen. "Het is niet zo dat Van der Valk actief op ze af is gestapt, zo van: bij ons zijn nog wel kamers vrij."

Uitslaapkamer
Het gaat om drie kamers die momenteel worden omgebouwd. Zo moest er zeil in worden gelegd in plaats van vloerbedekking. De kamers krijgen verder dezelfde apparatuur als een bevalkamer in het ziekenhuis. 

Ook komen er een uitslaapkamer en een werkruimte voor de verloskundigen. Van Leeuwen houdt nog een heel kleine slag om de arm. "Iedereen is nagenoeg akkoord."

Betrokkenheid
De hotelketen doet het niet belangeloos, weet hij. "Van de ziekenhuizen krijgen ze een marktconforme vergoeding voor het gebruik van de kamers. Wel leeft in de hele familie Van der Valk sterk de wens om hun betrokkenheid te laten zien bij de huidige crisis."

Van der Valk is een van de bekendste Nederlandse familiebedrijven, met bijna honderd hotels waar overal een familielid aan het roer staat.

Lege kamers
Mede daarom zijn er ook al vergevorderde gesprekken om van het Van der Valk in Stein-Urmond een noodhospitaal te maken. "Dat zou dan voor coronapatiënten zijn die te ziek zijn om thuis te blijven, maar niet per se in het ziekenhuis hoeven te liggen."

Als dat plan doorgaat, zegt Van Leeuwen, wordt het hotel niet meer als zodanig gebruikt. "Daar moet dan zoveel voor worden omgebouwd. Maar goed, de kamers staan nu veel leeg."

 

 

Bron: RTL Z
Afbeelding van Pixabay

actueel
 • 12-6-2020 - Is de 13 weken echo echt nuttig voor iedere zwangere?

  Is het toevoegen van een 13 weken echo aan het bevolkingsonderzoek prenatale screening van meerwaarde voor de zwangere vrouw? Deze vraag gaat een landelijk consortium onder leiding van gynaecologen Monique Haak (LUMC) en Mireille Bekker (UMCU) beantwoorden.

  Lees verder ...
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.15.142
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: