Bestellen
In samenwerking met

Bijna de helft van abortussen wereldwijd niet veilig

Van de 56 miljoen abortussen die wereldwijd naar schatting plaatsvinden, gebeurt ruim de helft veilig. Voor 25 miljoen abortussen is dat dus niet het geval, schrijven Bela Ganatra e.a. in The Lancet. Op 1 miljoen na vinden de minder of onveilige abortussen plaats in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 182 landen en regio’s en maakten een indeling in drie categorieën: veilige methodes (zoals gebruikelijk in Nederland, door getrainde professionals), minder veilige (wel een getrainde zorgverlener, maar een ouderwetse methode, of een veilige methode zoals misoprostol, maar dan zonder de hulp van professionals) en onveilige (gevaarlijke ingrepen door ongetrainden). Aangezien de meeste bronnen hier geen precieze informatie over bevatten, maakten de onderzoekers gebruik van andere gegevens, zoals de beschikbaarheid van misoprostol, om een inschatting te maken van de aantallen.

In ontwikkelde regio’s (zoals Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië) is het percentage veilige abortussen heel hoog, en vinden onveilige ingrepen bijna niet meer plaats. In ontwikkelingslanden is het beeld helaas anders. In Afrika is nog geen kwart van de ingrepen veilig, de helft onveilig en een kwart zit daartussenin. Het aandeel vrouwen dat bij de ingreep sterft is daar dan ook het hoogst. De abortusincidentie was het laagst in gebieden met de hoogste percentages veilige ingrepen. In die (rijkere) gebieden is abortus doorgaans ook legaal, en ligt het gebruik van anticonceptie hoger.

Het is goed dat de onderzoekers naast de verdeling in veilig-onveilig nu ook rekening houden met een tussencategorie van ‘minder veilig’. Gezien de opkomst van de abortuspil is dat terecht. Maar ook behandeling hiermee vereist goede begeleiding. Aandacht voor anticonceptie in ontwikkelingslanden moet nog steeds samengaan met zorg voor veilige zwangerschapsbeëindiging.

The Lancet, 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)31794-4

Bron: medischcontact.nl

actueel
 • 28-2-2018 - Nieuwsuur: donormoedermelk delen

  Professor neonatologie Hans van Goudoever is kritisch over het verschijnsel (red. donormoedermelk via sosial media kanalen). Hij is de man achter de enige officiële moedermelkbank van Nederland, gevestigd in het VUmc in Amsterdam. Lees verder

  Lees verder ...
 • 24-12-2017 - Feestdagen

  Een bijzonder jaar, er is veel gebeurd...

  Lees verder ...
 • 10-11-2017 - Thuisbevallingen in Nederland beste kwaliteit en meest kosteneffectief

  Thuisbevallingen in Nederland hebben de beste kwaliteit en zijn het meest kosteneffectief. Dit blijkt uit onderzoek onder 21 geboortecentra, 46 bevallocaties in ziekenhuizen en 110 verloskundigenpraktijken waar ook de thuisbevalling tot de mogelijkheid van cliënten behoort.

  Lees verder ...
 • 10-11-2017 - Alle verzekeraars komen langzaam in beweging

  Verzekeraars komen in beweging richting de verloskundigen voor de vergoedingen voor 2018. Zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis bieden verloskundigen het NZa-maximumtarief 2018. Ook Zilveren Kruis biedt de meeste verloskundigen het NZa-maximumtarief, met uitzondering van 19 praktijken.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.80.217.80
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: