Bestellen
In samenwerking met

Capaciteitsproblemen verloskundigen veroorzaakt gevaarlijke situaties

Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken voor baby's en zwangere vrouwen in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).


 

"Onze verloskundigen moeten steeds verder uitwijken met hun zwangere cliënten én vragen om een plek bij andere ziekenhuizen", zegt KNOV-directeur Charlotte de Schepper in De Telegraaf. "We hebben bijvoorbeeld meldingen dat een verloskundige van Houten naar Gorinchem moest of van Leeuwarden naar Amsterdam."

Onderrapportage
Volgens de KNOV is het te danken aan inspanningen van verloskundigen, verpleging en gynaecologen dat er bij de inspectie nog geen gevallen van een ernstig medisch incident of sterfgeval zijn gemeld. De Schepper zegt dat dat zomaar een keer kan veranderen. "Er is sprake van onderrapportage bij situaties die mis hadden kúnnen gaan", zegt de directeur.

Volgens minister Bruins (Medische Zorg) zijn er bij de inspectie geen meldingen gedaan van calamiteiten door capaciteitsproblemen. Dat wil volgens De Schepper dus niet zeggen dat er geen problemen zijn. Volgens haar kruipen moeder en kind vaak door het oog van de naald, maar wordt er uit solidariteit geen melding gedaan. "Men wil elkaar niet afvallen."
In sommige regio's gaat het volgens De Schepper om tientallen gevallen waarbij bijna-incidenten plaatsvinden.

In Nederland hebben zwangere vrouwen zelf de keuze over waar ze willen bevallen. Die keuze komt door de capaciteitsproblemen in het geding, zegt De Schepper. "In een aantal regio's doet zich inmiddels de situatie voor dat barende vrouwen tegen hun wil in thuis moeten bevallen en niet voor hun gewenste poliklinische bevalling in een ziekenhuis terecht kunnen."

Medische indicatie
De veiligheid van vrouwen met een medische indicatie is een punt van zorg, zegt de KNOV. Die vrouwen lopen een steeds groter risico om buiten het ziekenhuis te moeten bevallen. "Daarover zijn verschillende signalen ontvangen."

In de Tweede Kamer is de boodschap van de KNOV aangekomen. Zo noemt SP-Kamerlid Van Gerven de problemen in de geboortezorg een 'tikkende tijdbom'. "Nu worden door extra inspanning calamiteiten voorkomen, maar vroeg of laat gaat het goed mis."

Minister Bruins zegt de zorgen van de KNOV serieus te nemen. "Als er problemen zijn wil ik ook weten wat hiervan de oorzaak is en welke aanvullende maatregelen nodig zijn."

 

Bron: 
RTL Nieuws

actueel
 • 6-2-2020 - Capaciteitsproblemen verloskundigen veroorzaakt gevaarlijke situaties

  Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken voor baby's en zwangere vrouwen in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

  Lees verder ...
 • 31-1-2020 - Bo Geboortezorg roept partijen op niet langer weg te kijken

  Doemscenario kraamzorg lijkt realistisch. Deze week is de kraamzorgsector geconfronteerd met een situatie waar Bo Geboortezorg al langer voor gewaarschuwd heeft. Op de valreep is voorkomen dat kraamverzorgenden van de grootste kraamzorgorganisatie het zonder salaris moeten stellen en dat kraamvrouwen en hun pasgeboren baby's geen kraamzorg krijgen.

  Lees verder ...
 • 22-1-2020 - Effectieve aanpak voor hulp aan huilbaby's door ziekenhuis ontwikkelt

  Ouders met een huilbaby krijgen snelle en adequate hulp dankzij een speciaal polispreekuur, het inzetten van de 5Ss-methode van Harvey Karp als een medische oorzaak voor het huilen ontbreekt en samenwerking in de eerste lijn. Dat is de succesvolle aanpak die de afdeling Kindergeneeskunde van Tergooi heeft ontwikkeld om de hulp aan ouders met een huilbaby te verbeteren.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - In de baarmoeder bereidt immuunsysteem zich al voor op buitenwereld

  De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Doordat het embryo vruchtwater drinkt, kunnen bacteriële componenten in diens darm terecht komen. Daardoor ontstaan weer afweercellen. Op die manier bereidt het immuunsysteem van een kind zich alvast voor op de buitenwereld vol ziekmakers.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.214.224.224
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: