Bestellen
In samenwerking met

Capaciteitsproblemen verloskundigen veroorzaakt gevaarlijke situaties

Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor moeder en kind door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken voor baby's en zwangere vrouwen in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).










 

"Onze verloskundigen moeten steeds verder uitwijken met hun zwangere cliënten én vragen om een plek bij andere ziekenhuizen", zegt KNOV-directeur Charlotte de Schepper in De Telegraaf. "We hebben bijvoorbeeld meldingen dat een verloskundige van Houten naar Gorinchem moest of van Leeuwarden naar Amsterdam."

Onderrapportage
Volgens de KNOV is het te danken aan inspanningen van verloskundigen, verpleging en gynaecologen dat er bij de inspectie nog geen gevallen van een ernstig medisch incident of sterfgeval zijn gemeld. De Schepper zegt dat dat zomaar een keer kan veranderen. "Er is sprake van onderrapportage bij situaties die mis hadden kúnnen gaan", zegt de directeur.

Volgens minister Bruins (Medische Zorg) zijn er bij de inspectie geen meldingen gedaan van calamiteiten door capaciteitsproblemen. Dat wil volgens De Schepper dus niet zeggen dat er geen problemen zijn. Volgens haar kruipen moeder en kind vaak door het oog van de naald, maar wordt er uit solidariteit geen melding gedaan. "Men wil elkaar niet afvallen."
In sommige regio's gaat het volgens De Schepper om tientallen gevallen waarbij bijna-incidenten plaatsvinden.

In Nederland hebben zwangere vrouwen zelf de keuze over waar ze willen bevallen. Die keuze komt door de capaciteitsproblemen in het geding, zegt De Schepper. "In een aantal regio's doet zich inmiddels de situatie voor dat barende vrouwen tegen hun wil in thuis moeten bevallen en niet voor hun gewenste poliklinische bevalling in een ziekenhuis terecht kunnen."

Medische indicatie
De veiligheid van vrouwen met een medische indicatie is een punt van zorg, zegt de KNOV. Die vrouwen lopen een steeds groter risico om buiten het ziekenhuis te moeten bevallen. "Daarover zijn verschillende signalen ontvangen."

In de Tweede Kamer is de boodschap van de KNOV aangekomen. Zo noemt SP-Kamerlid Van Gerven de problemen in de geboortezorg een 'tikkende tijdbom'. "Nu worden door extra inspanning calamiteiten voorkomen, maar vroeg of laat gaat het goed mis."

Minister Bruins zegt de zorgen van de KNOV serieus te nemen. "Als er problemen zijn wil ik ook weten wat hiervan de oorzaak is en welke aanvullende maatregelen nodig zijn."

 

Bron: 
RTL Nieuws

actueel
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...
 • 24-3-2020 - Bevallen in een Van der Valk hotel in Uden

  Om het Udense ziekenhuis Bernhoven te ontlasten, bouwt het Van der Valkhotel aan de overkant van de weg drie hotelkamers om tot verloskamers.

  Lees verder ...
 • 24-3-2020 - Baby beschermd tegen eigen infecties door moeder

  Baby's krijgen voor de eerste 15 levensweken van hun moeder afweerstoffen mee, maar alleen tegen infecties die moeder zelf had. Een pasgeborene is dus tegen sommige infecties goed beschermd en tegen andere niet.

  Lees verder ...
 • 9-3-2020 - Hersenontwikkeling baby wordt gestimuleerd door de hik

  Iedereen heeft wel eens de hik. Toch zijn het vooral baby's die na het drinken de hik krijgen. Het lijkt erop dat dit fenomeen een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de pasgeborene, met name bij het leren reguleren van de ademhaling.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.29.190
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: