Bestellen
In samenwerking met

De meeste niet-westerse baby's krijgen geen borstvoeding vlak na de geboorte

Op basis van data afkomstig uit 76 landen, stelde Unicef een nieuw onderzoek op. Daaruit blijkt dat vorig jaar 78 miljoen baby's binnen het eerste uur na de geboorte geen borstvoeding hebben gekregen. Dat komt neer op bijna 60 procent van de pasgeborenen in de onderzochte landen.

Oost-Aziatische landen en landen aan de rand van de Grote Oceaan staan met 32 procent onderaan. Van de pasgeborenen uit Oost- en Zuid-Afrika kreeg 65 procent borstvoeding in het eerste uur na de geboorte. In deze landen was dit aantal het hoogst. In het rapport werd geen data verwerkt van baby's uit Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en West-Europa. 

Het geven en krijgen van borstvoeding biedt vele voordelen. Volgens de richtlijnen van de WHO moeten baby's in ieder geval borstvoeding krijgen tot ze zes maanden oud zijn. 

De kans op borstkanker bij vrouwen wordt zo verkleind en de melk bevat voedingsstoffen en antilichamen die het afweersysteem van de pasgeborenen versterken. 

Levensbedreigend
Volgens de onderzoekers kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn, als moeders te lang wachten met borstvoeding geven na de geboorte. En hoe langer het duurt voor borstvoeding gegeven wordt, hoe groter het risico wordt.
De levens van potentieel 800.000 kinderen zouden kunnen worden gered, wanneer er vaker en sneller borstvoeding gegeven zou worden. 

Sterftekans
The lancet publiceerde eerder een onderzoek, waaruit bleek dat de sterftekans van pasgeborenen groter wordt als zij niet gelijk borstvoeding krijgen.

Ten opzichte van baby's die na de geboorte wél direct borstvoeding krijgen, hebben baby's die binnen 2 en 23 uur na de geboorte géén borstvoeding krijgen, een 30 procent grotere kans om binnen de eerste 28 dagen van hun leven te overlijden. 

 

 

 

 

Bron: Nu.nl

actueel
 • 13-8-2018 - Na een maagverkleining kans op complicaties bij zwangerschap

  Tijdens hun zwangerschap kunnen vrouwen met een maagverkleining ernstige complicaties oplopen. In het ergste geval kan te laat ingrijpen leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. 

  Lees verder ...
 • 6-8-2018 - Karaktereigenschappen kunnen ouderschap en kwaliteit van relatie voorspellen

  De meest intieme en langdurige relaties bij volwassenen, zijn de liefdesrelatie en de ouder-kindrelatie. Manon Scheppingen van Tilburg University, concludeerde dat de gegevens daarover, gekoppeld aan karaktereigenschappen, een schat van informatie opleveren.

  Lees verder ...
 • 1-8-2018 - Medisch-technisch bedrijf Bambi Medical krijgt €2,4 miljoen subsidie

  De Eindhovense startup Bambi Medical heeft een draadloos systeem ontwikkeld dat prematuur geboren baby's kan monitoren. Om te kunnen beginnen met klinische studies zodat het product de markt op kan, heeft Bambi Medical 2,4 miljoen euro subsidie gekregen van de Europese Commissie. 

  Lees verder ...
 • 31-7-2018 - De meeste niet-westerse baby's krijgen geen borstvoeding vlak na de geboorte

  Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zouden baby's binnen een uur na de geboorte borstvoeding moeten krijgen. Maar bij iets minder dan 60 procent van de pasgeborenen in niet-westerse landen wordt dit advies niet toegepast.  

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.224.220.72
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: