Bestellen
In samenwerking met

De meeste niet-westerse baby's krijgen geen borstvoeding vlak na de geboorte

Op basis van data afkomstig uit 76 landen, stelde Unicef een nieuw onderzoek op. Daaruit blijkt dat vorig jaar 78 miljoen baby's binnen het eerste uur na de geboorte geen borstvoeding hebben gekregen. Dat komt neer op bijna 60 procent van de pasgeborenen in de onderzochte landen.

Oost-Aziatische landen en landen aan de rand van de Grote Oceaan staan met 32 procent onderaan. Van de pasgeborenen uit Oost- en Zuid-Afrika kreeg 65 procent borstvoeding in het eerste uur na de geboorte. In deze landen was dit aantal het hoogst. In het rapport werd geen data verwerkt van baby's uit Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en West-Europa. 

Het geven en krijgen van borstvoeding biedt vele voordelen. Volgens de richtlijnen van de WHO moeten baby's in ieder geval borstvoeding krijgen tot ze zes maanden oud zijn. 

De kans op borstkanker bij vrouwen wordt zo verkleind en de melk bevat voedingsstoffen en antilichamen die het afweersysteem van de pasgeborenen versterken. 

Levensbedreigend
Volgens de onderzoekers kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn, als moeders te lang wachten met borstvoeding geven na de geboorte. En hoe langer het duurt voor borstvoeding gegeven wordt, hoe groter het risico wordt.
De levens van potentieel 800.000 kinderen zouden kunnen worden gered, wanneer er vaker en sneller borstvoeding gegeven zou worden. 

Sterftekans
The lancet publiceerde eerder een onderzoek, waaruit bleek dat de sterftekans van pasgeborenen groter wordt als zij niet gelijk borstvoeding krijgen.

Ten opzichte van baby's die na de geboorte wél direct borstvoeding krijgen, hebben baby's die binnen 2 en 23 uur na de geboorte géén borstvoeding krijgen, een 30 procent grotere kans om binnen de eerste 28 dagen van hun leven te overlijden. 

 

 

 

 

Bron: Nu.nl

actueel
 • 24-4-2019 - Stimuleringsprogramma ondersteunt gemeenten in kansrijke start

  Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

  Lees verder ...
 • 1-4-2019 - Baby beschermd tegen eigen infecties door moeder

  Baby's krijgen voor de eerste 15 levensweken van hun moeder afweerstoffen mee, maar alleen tegen infecties die moeder zelf had. Een pasgeborene is dus tegen sommige infecties goed beschermd en tegen andere niet.

  Lees verder ...
 • 26-3-2019 - HG (ernstige zwangerschapsmisselijkheid) niet nadelig voor het kind

  Nog steeds lijkt de gynaecoloog met de handen in het haar te zitten als een vrouw op het spreekuur komt die steeds moet overgeven sinds ze zwanger is. Om de ziekte vast te stellen is er niet een exacte methode en behalve anti-misselijkheidspillen of een infuus met vocht en vitaminen kan de dokter niet veel meer adviseren dan het vol te houden.

  Lees verder ...
 • 20-3-2019 - Nieuwe onderzoekstechniek verklaart hartfalen tijdens zwangerschap

  Het UMCG heeft een nieuwe onderzoekstechniek ontwikkeld waarmee hartcellen kunnen worden gekweekt uit huidcellen. Onderzoek naar hartziekten op celniveau was tot voor kort vrijwel onmogelijk, maar door deze techniek kan het wel.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.90.12.112
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: