Bestellen
In samenwerking met

Digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg, voordeel voor zwangeren en zorgverleners

Samen met drie verloskundigenpraktijken in de regio is het Centrum voor geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis begonnen met digitale gegevensuitwisseling. Volgens de betrokken partijen levert de realisering van digitale gegevensuitwisseling een voordeel op voor zowel zwangeren als zorgverleners.

Samenwerking
Het Dijklander Ziekenhuis zet in op een samenwerking tussen netwerken om de zorg zo goed als mogelijk, maar ook toegankelijk aan te bieden. Iets waar Geboortehart, de Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) van Waterland en West-Friesland zich al langer mee bezig houd. Binnen deze organisatie werken alle geboortezorgverleners al samen. Dat maakt de regio voorloper op het gebied van integrale geboortezorg.

VIPP Babyconnect
VIPP Babyconnect is het ‘Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional’ voor instellingen in de geboortezorg. Babyconnect is gericht op ICT-aanpassingen, het bieden van praktische ondersteuning en het verbeteren van kennis van zorgverleners over digitale informatie-uitwisseling. Gedurende de aankomende maanden wordt de implementatie verder voortgezet. Middels dit systeem kunnen de verloskundige en gynaecoloog gemakkelijk en actuele gegevens van de patiënt in kwestie uitwisselen. Indien hier goedkeurig voor wordt gegeven door de client. Later moeten ook de echoscopisch en kraamverzorgende hier gebruik van kunnen maken.

Persoonlijke Gezondheidsomgeving
De volgende stap is dat de digitale gegevens beschikbaar worden gesteld in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving voor zwangeren. Dit maakt het bezoek van een cliënt aan de verloskundige of gynaecoloog makkelijker omdat deze niet dezelfde vragen hoeven te stellen, die informatie is namelijk bekend en beschikbaar.


Bron: Rijksoverheid.nl en Skipr.nl

actueel
 • 16-3-2023 - Borstvoeding nog belangrijker na keizersnede

  Of ze nu via een vaginale bevalling of keizersnede geboren worden, alle baby’s ontvangen essentiële bacteriën van hun moeder tijdens de geboorte en direct daarna. Dat komt omdat deze overdracht van bacteriën via verschillende routes verloopt, zoals via de darmen en borstvoeding. 

  Lees verder ...
 • 7-3-2023 - Lessen uit maternale sterfte door bloedverlies

  Obstetrische bloedingen komen vaker voor in Nederland. Heel soms leidt een ernstige obstetrische bloeding tot de dood van de moeder (maternale sterfte). In dit onderzoek worden lessen getrokken uit deze tragische gebeurtenissen.

  Lees verder ...
 • 27-2-2023 - Geslaagde Geboortezorg Vakdag 2023

  De vierde Geboortezorg Vakdag op 16 februari in de RAI was een succes. Zo’n 450 geboortezorgprofessionals waren naar Amsterdam gekomen om hun vakkennis uit te breiden. Ruimte voor vermaak was er ook: de Vakdag werd onder leiding van Jan Versteegh afgesloten met een Super Bingo.

  Lees verder ...
 • 13-2-2023 - Nieuwe campagne spreekt zorgverleners aan om te zorgen voor een Rookvrije Start voor ieder kind

  Meer dan één miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Deze kinderen lopen risico op gezondheidsschade door tabaksrook waardoor hun dromen in rook opgaan. De Taskforce Rookvrije Start spreekt met een nieuwe campagne zorgverleners aan op hun taak om (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.232.62.64
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: