Bestellen
In samenwerking met

Een dalende vaccinatiegraad onder baby’s

Minder baby’s worden gevaccineerd tegen infectieziektes zoals; bof, mazelen of kinkhoest. Uit voorlopige cijfers van het RIVM blijkt dat de vaccinatiegraad onder baby’s is gedaald met één procent. De vorige cijfers uit januari 2021 waren voor de uitbraak van het coronavirus, de voorlopige cijfers gaan over de periode tijdens de coronapandemie.

Het RIVM laat weten enige ongerustheid te voelen over de lichte daling in de vaccinatiegraad. ‘’Het is belangrijk om hier op te letten. Zeker als de lichte daling zich voortzet in 2022,’’ aldus een woordvoerder van het RIVM. Nu zijn alleen nog de voorlopige cijfers gemeten, want het RIVM laat de definitieve cijfers van het afgelopen jaar weten als zij berekend hebben hoeveel kinderen voor hun tweede verjaardag volledig gevaccineerd zijn.

De coronapandemie

Het uitbreken van de coronapandemie en de getroffen maatregelen hiervoor kunnen een eventuele oorzaak van de dalende vaccinatiegraad voor de infectieziektes meld het RIVM; ‘’Voor de coronamaatregelen moesten soms afspraken van vaccinaties worden verzet. Ook speelde mee dat medewerkers vaak ergens anders voor werden ingezet dan kindervaccinaties.’’ Daarnaast is er veel discussie geweest in de samenleving omtrent het coronavaccin. Dit kan er ook mee te maken hebben dat de vaccinatiegraad onder baby’s nu lichtelijk gedaald is.

Vaccineren is belangrijk

Kinderimmunoloog Kuijpers zegt het volgende over de dalende vaccinatiegraad; ‘’Het zou een verlies zijn voor de gezonde en veilige ontwikkeling van de kinderen. Mensen vergeten dat als je een mazelenepidemie hebt, je je kind kan verliezen als deze niet gevaccineerd is.’’ De kinderimmunoloog vertelt dat in de tijden dat er niet werd gevaccineerd 1 op 1000 kinderen stierven aan de mazelen. Dit lijkt misschien niet veel, maar tegenwoordig is de kans om te sterven aan de mazelen in Nederland 1 op 10000. Kuijpers laat weten dat Nederlanders een enorme luxe positie hebben als het gaat om vaccinaties. ‘’Mensen in ontwikkelingslanden zouden dolgraag mee willen doen aan zo’n vaccinatieprogramma.’’ Nu sterven er in ontwikkelingslanden elke dag nog zo’n 250 kinderen aan de mazelen.

 

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: