Bestellen
In samenwerking met

Ernstige complicaties door corona: onrust onder zwangeren

Onderzoekers van het Nederlands Obstetric Surveillance System (NethOSS) zeggen dat de Deltavariant van het coronavirus het risico op complicaties tijdens de zwangerschap aanzienlijk vergoot. Met name ongevaccineerde zwangere vrouwen lopen grote risico’s. De voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat er mogelijk een verband is tussen corona en doodgeboortes.

Op basis van alle resultaten roept de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren. “Het is nog lastig om te duiden hoe groot het probleem is, maar de risico’s van een coronabesmetting voor een zwangere vrouw worden steeds duidelijker”, zegt hoogleraar verloskunde in Amsterdam Corine Verhoeven.

Meer zwangere vrouwen op IC
De verhalen liegen er niet om. Steeds meer zwangeren belanden op de intensive care, nadat ze besmet zijn geraakt met Covid-19. Met name in deze laatste besmettingsgolf is er een verdubbeling te zien van het aantal zieke zwangeren op de intensive care.

Onderzoekers zien een zekere correlatie met de zeer besmettelijke Deltavariant. “Delta lijkt een ernstiger uitwerking te hebben op een kleine groep zwangeren”, zegt arts-onderzoeker Evelien Overtoom van het UMC Utrecht. “Het merendeel van de zwangeren die een coronabesmetting oploopt hoeft helemaal niet te worden opgenomen en kan normaal bevallen van een kind. Maar bij ongeveer twee procent loopt de infectie zodanig uit de hand dat behandeling op de intensive care nodig is. En bij die groep lijkt Delta extra hard toe te slaan”.

Maar helft gevaccinneerd
Ondanks het advies kiezen nog steeds niet alle zwangere vrouwen voor inenting. Cijfers tonen aan dat maar de helft van deze groep zich heeft laten vaccinneren. Zij nemen liever het risico om besmet te raken, dan dat ze zich laten inenten met het vaccin.

Een reden is dat ze bang zijn dat het vaccin nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van hun ongeboren baby. Daarnaast is de boodschap vanuit de overheid in korte tijd veranderd, waardoor er wantrouw is. Eerst was het advies voor alleen de risicogroepen om zich te laten vaccineren en nu is dat voor de gehele groep.

Verloskundigen voor vaccinnatie
Inmiddels heeft de wetenschap aangetoond dat het vaccin veilig is voor zwangeren. “Het blijft natuurlijk de beslissing van de vrouw zelf, maar als verloskundigen adviseren wij echt voor vaccinatie. Zeker nu de Deltavariant veel vijandiger blijkt. De zwangeren op de IC zijn vrijwel allemaal niet-gevaccineerd,” aldus Verhoeven.

Bron: NRC.

actueel
 • 25-7-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 7-7-2022 - Onderzoek naar een vroege herkenning van ADHD

  De ROAD (Risico op ontwikkeling van ADHD) studie is een grote landelijke studie naar het in kaart brengen van vroege signalen van ADHD bij een kind en onderzoekt hoe de omgeving en aanleg invloed hebben op deze signalen.

  Lees verder ...
 • 6-7-2022 - Webinar over schildklierziektes en zwangerschap

  Dr. Tim Korevaar en Schildklier Organisatie Nederland (SON) houden een speciaal webinar over schildklieraandoeningen tijdens de zwangerschap. Hiermee hopen ze de eventuele problemen die een niet goed werkende schildklier kan veroorzaken onder de aandacht te brengen. 

  Lees verder ...
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.238.225.8
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: