Bestellen
In samenwerking met

Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Vaak wordt dit onder andere onderbouwd met: ‘’Vroeger gaven ze hun kinderen alleen maar borstvoeding en dit werkte prima. Waarom zal ik dan nu kunstmatige voeding kopen?’’ Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

Terug in de tijd

Archeologen van de Universiteit in Leiden hebben ondervonden dat moeders in de eerste helft van de negentiende eeuw hun kinderen al flesvoeding gaven. Vermoedelijk doordat de moeders het te druk hadden op hun boerenbedrijf om daarnaast nog de kinderen te voeden. Uit een eerder onderzoek is ook gebleken dat baby’s van vrouwen uit lagere klassen in steden flesvoeding ontvingen. Dit kwam waarschijnlijk doordat de moeders lange dagen in de fabriek maakten. De flesvoeding uit die tijd bestond uit het melk van een koe.

De samenstelling van melk

Aan de botresten kan je volgens de archeologen uit Leiden veel opmaken over de voedingspatroon van de mensen. Doordat er een isotopenverhouding tussen koolstof en stikstof in je botten zit. De hoeveelheid afwijkende isotopen wordt steeds hoger naarmate je hoger in de voedselketen komt. Moedermelk en koemelk staan allebei op een andere plek in de voedselketen en hierdoor heeft borstvoedingsmelk een andere afwijkende verhouding van isotopen dan koemelk. Uit onderzoek is nu gebleken dat baby’s van de negentiende eeuw veel vaker de afwijkende isotopen van koemelk in hun botstructuur hadden dan die van moedermelk.

Dus flesvoeding is zeker niet iets wat alleen van de tegenwoordige tijd is. Alleen is de formule van de voedingssoort nu wel anders dan die van koemelk.

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: