Bestellen
In samenwerking met

Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Vaak wordt dit onder andere onderbouwd met: ‘’Vroeger gaven ze hun kinderen alleen maar borstvoeding en dit werkte prima. Waarom zal ik dan nu kunstmatige voeding kopen?’’ Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

Terug in de tijd

Archeologen van de Universiteit in Leiden hebben ondervonden dat moeders in de eerste helft van de negentiende eeuw hun kinderen al flesvoeding gaven. Vermoedelijk doordat de moeders het te druk hadden op hun boerenbedrijf om daarnaast nog de kinderen te voeden. Uit een eerder onderzoek is ook gebleken dat baby’s van vrouwen uit lagere klassen in steden flesvoeding ontvingen. Dit kwam waarschijnlijk doordat de moeders lange dagen in de fabriek maakten. De flesvoeding uit die tijd bestond uit het melk van een koe.

De samenstelling van melk

Aan de botresten kan je volgens de archeologen uit Leiden veel opmaken over de voedingspatroon van de mensen. Doordat er een isotopenverhouding tussen koolstof en stikstof in je botten zit. De hoeveelheid afwijkende isotopen wordt steeds hoger naarmate je hoger in de voedselketen komt. Moedermelk en koemelk staan allebei op een andere plek in de voedselketen en hierdoor heeft borstvoedingsmelk een andere afwijkende verhouding van isotopen dan koemelk. Uit onderzoek is nu gebleken dat baby’s van de negentiende eeuw veel vaker de afwijkende isotopen van koemelk in hun botstructuur hadden dan die van moedermelk.

Dus flesvoeding is zeker niet iets wat alleen van de tegenwoordige tijd is. Alleen is de formule van de voedingssoort nu wel anders dan die van koemelk.

actueel
 • 15-5-2023 - Schijnzelfstandigheid in de geboortezorg aangepakt. Toekomst zzp’ers onzeker

  Het kabinet maakte eind vorig jaar bekend het steeds groter wordend aantal zzp’ers te willen terugdringen. Dit onder meer door schijnzelfstandigen, zzp’ers die eigenlijk een dienstverband zouden moeten hebben, op te sporen en aan te pakken. Wat betekent dit voor de geboortezorg? 

  Lees verder ...
 • 3-5-2023 - Geen effect van zelfmonitoring bloeddruk bij hypertensie

  Hypertensie, een hoge bloeddruk, bij zwangere vrouwen kan leiden tot morbiditeit en mortaliteit bij de
  baby. De laatste jaren nemen de mogelijkheden voor zelfmonitoring van de bloeddruk toe. Uit recent onderzoek onder zwangere vrouwen met hypertensie blijkt zelfmonitoring geen effect op de gemiddelde bloeddruk of de klinische uitkomsten te hebben. 

  Lees verder ...
 • 27-3-2023 - Halvering van Moedersterfte in Nederland

  Het aantal vrouwen dat overlijdt voor, tijdens of na de bevalling in Nederland is de laatste jaren gehalveerd. Dat ontdekte Athanasios Kallianidis, gynaecoloog in opleiding, tijdens zijn promotieonderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook zag hij dat bij een keizersnede de kans op overlijden hoger is dan bij een vaginale bevalling.

  Lees verder ...
 • 16-3-2023 - Borstvoeding nog belangrijker na keizersnede

  Of ze nu via een vaginale bevalling of keizersnede geboren worden, alle baby’s ontvangen essentiële bacteriën van hun moeder tijdens de geboorte en direct daarna. Dat komt omdat deze overdracht van bacteriën via verschillende routes verloopt, zoals via de darmen en borstvoeding. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.147.50
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: