Bestellen
In samenwerking met

Folders over geboortetrauma

Geboortetrauma heeft impact op moeders, vaders en baby's. De gevolgen van een negatieve of traumatische bevalling kunnen langdurig zijn, soms zelfs een leven lang. In tegenstelling tot andere vormen van trauma wordt perinataal of geboortegerelateerd trauma vaak niet herkend. Daarom is vanuit de Academie Verloskunde Maastricht deelgenomen aan de Europese COST Action: DEVOTION, een door de EU ondersteunt onderzoeksnetwerk over de impact van traumatische gebeurtenissen tijdens de bevalling op zwangeren en zorgverleners.

Marianne Nieuwenhuijze: "Op basis van de kennis die daar is verzameld via literatuurstudies en onderzoek hebben we folders ontwikkeld met feiten en adviezen voor (aanstaande) zwangeren en hun partner, voor zorgverleners en voor beleidsmakers. Hiermee willen we de problematiek breed onder de aandacht brengen."

Digitale folders ontwikkeld
De folders zijn er in het Nederlands, maar ook in twaalf andere talen, zoals het Engels, Turks, en Pools. Ze zijn te vinden op: https://www.ca18211.eu/research-outputs/#leaflets. Het staat KNOV-leden vrij om de folders te gebruiken in hun werk en te verspreiden. Als je er gegevens uithaalt voor andere materialen, dan graag de bron vermelden.

Feiten en cijfers
Tot wel 30% van de Europese vrouwen beschrijft hun bevallingservaring als traumatisch. Onderzoeken tonen aan dat posttraumatische stressstoornis (PTSS) 4% van de vrouwen na de bevalling treft. In hoogrisicogroepen zelfs 18%. In 2016 werden in Europa 5,11 miljoen baby's geboren, wat betekent dat tot wel 1,5 miljoen moeders mogelijk niet goed terugkijken op hun bevalling. Mogelijk hebben daarnaast meer dan 200.000 moeders en 200.000 vaders PTSS ontwikkeld als gevolg van een traumatische bevalling. Het is daarom van groot belang om deze kwestie aan te pakken, zowel op Europees niveau als landelijk. Meer weten over DEVOTION CA18211 bezoek de website.

 

Bron: KNOV

actueel
 • 26-2-2024 - Geboortezorg Vakdag 2024

  Op vrijdag 19 april start de Geboortezorg Vakdag 2024. De Geboortezorg Vakdag is niet meer in de RAI, maar in de Jaarbeurs. Na vijf jaar verruilen we Amsterdam voor Utrecht. Een nieuwe, inspirerende plek waar de Vakdag tot bloei kan komen. 

  Lees verder ...
 • 19-2-2024 - ZwangerWijzer is vernieuwd

  ZwangerWijzer.nl helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap. Voor zorgverleners helpt ZwangerWijzer bij het geven van advies, vóór de conceptie en tijdens de vroege zwangerschap. De website is nu vernieuwd met meer en beter toegankelijke informatie. 

  Lees verder ...
 • 8-2-2024 - Steeds minder vrouwen gebruiken hormonale anticonceptie

  Het aantal vrouwen dat hormonale anticonceptie gebruikt, daalt. Volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen kregen in 2022 kregen 1,3 miljoen vrouwen een middel met hormonen om niet zwanger te worden. Dit is vijf procent minder dan het jaar daarvoor. 

  Lees verder ...
 • 23-1-2024 - Philips krijgt 60 miljoen dollar voor AI-echografie

  Philips krijgt 60 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation voor de doorontwikkeling van echografie op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf ontwikkelt AI-algoritmen op de Philips Lumify Handheld Ultrasound.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.77.92
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: