Bestellen
In samenwerking met

Folders over geboortetrauma

Geboortetrauma heeft impact op moeders, vaders en baby's. De gevolgen van een negatieve of traumatische bevalling kunnen langdurig zijn, soms zelfs een leven lang. In tegenstelling tot andere vormen van trauma wordt perinataal of geboortegerelateerd trauma vaak niet herkend. Daarom is vanuit de Academie Verloskunde Maastricht deelgenomen aan de Europese COST Action: DEVOTION, een door de EU ondersteunt onderzoeksnetwerk over de impact van traumatische gebeurtenissen tijdens de bevalling op zwangeren en zorgverleners.

Marianne Nieuwenhuijze: "Op basis van de kennis die daar is verzameld via literatuurstudies en onderzoek hebben we folders ontwikkeld met feiten en adviezen voor (aanstaande) zwangeren en hun partner, voor zorgverleners en voor beleidsmakers. Hiermee willen we de problematiek breed onder de aandacht brengen."

Digitale folders ontwikkeld
De folders zijn er in het Nederlands, maar ook in twaalf andere talen, zoals het Engels, Turks, en Pools. Ze zijn te vinden op: https://www.ca18211.eu/research-outputs/#leaflets. Het staat KNOV-leden vrij om de folders te gebruiken in hun werk en te verspreiden. Als je er gegevens uithaalt voor andere materialen, dan graag de bron vermelden.

Feiten en cijfers
Tot wel 30% van de Europese vrouwen beschrijft hun bevallingservaring als traumatisch. Onderzoeken tonen aan dat posttraumatische stressstoornis (PTSS) 4% van de vrouwen na de bevalling treft. In hoogrisicogroepen zelfs 18%. In 2016 werden in Europa 5,11 miljoen baby's geboren, wat betekent dat tot wel 1,5 miljoen moeders mogelijk niet goed terugkijken op hun bevalling. Mogelijk hebben daarnaast meer dan 200.000 moeders en 200.000 vaders PTSS ontwikkeld als gevolg van een traumatische bevalling. Het is daarom van groot belang om deze kwestie aan te pakken, zowel op Europees niveau als landelijk. Meer weten over DEVOTION CA18211 bezoek de website.

 

Bron: KNOV

actueel
 • 9-7-2024 - Teleurstelling bij jonge ouders over stoppen met borstvoeding     

  71% van de vrouwen stopt eerder met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Twee derde is hierover teleurgesteld. Dat komt uit een onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid in opdracht van het Voedingscentrum.

  Lees verder ...
 • 20-5-2024 - Slaap belangrijk voor hersenontwikkeling prematuren

  Voor het eerst is de rol van slaap op de hersenontwikkeling van prema­turen onderzocht. Wat blijkt: voldoende kwalitatief goede slaap lijkt bij te dragen aan een betere ontwikkeling van de hersenen van deze groep kinderen.

  Lees verder ...
 • 6-5-2024 - Tien procent erbij voor werknemers in kraamzorg

  Onderhandelingsakkoord vakbonden en Bo Geboortezorg 

  UTRECHT – Werknemers in de kraamzorg gaan er nog voor de zomer tien procent op vooruit. Dit is het onderhandelingsakkoord dat donderdag 25 april is vastgesteld. 

  Lees verder ...
 • 22-4-2024 - Geslaagde Geboortezorg Vakdag 2024

  De Geboortezorg Vakdag op 19 april op de nieuwe locatie Jaarbeurs in Utrecht was een groot succes. Zo’n 250 Kraamverzorgenden en Verloskundigen waren naar Utrecht gekomen om hun vakkennis uit te breiden. Vanwege het grote succes van vorig jaar was er dit jaar weer een Super Bingo. Deze bingo werd door niemand minder dan Jim Bakkum gepresenteerd.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
100.28.0.143
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: