Bestellen
In samenwerking met

Geen effect van zelfmonitoring bloeddruk bij hypertensie

Hypertensie, een hoge bloeddruk, bij zwangere vrouwen kan leiden tot morbiditeit en mortaliteit bij de
baby. De laatste jaren nemen de mogelijkheden voor zelfmonitoring van de bloeddruk toe. Uit recent onderzoek onder zwangere vrouwen met hypertensie blijkt zelfmonitoring geen effect op de gemiddelde bloeddruk of de klinische uitkomsten te hebben. In deze Engelse studie werden 850 zwangere vrouwen met chronische hypertensie of zwangerschapshypertensie onderzocht. Gekeken werd of er een verschil was tussen zelfmonitoring of standaard zorg.

Zelfmonitoring versus standaardzorg

In deze studie (Engeland, 2018 – 2019) werden 850 zwangere vrouwen met chronische hypertensie of zwangerschapshypertensie gerandomiseerd tussen zelfmonitoring en standaardzorg. In de zelfmonitoringgroep werd aan vrouwen gevraagd dagelijks tweemaal kort op elkaar hun bloeddruk te meten en die data te uploaden in het telemonitoringsysteem.

Bij een te hoge bloeddruk maten participanten nogmaals. Als ook die te hoog was, kregen zij het advies contact op te nemen met hun zorgverlener. Hun bloeddruk werd ook bij reguliere controles door de zorgverlener gemeten. Bij standaardzorg werd de bloeddruk alleen gemeten bij reguliere controles.

Geen verschil in bloeddruk
De primaire uitkomst was het verschil tussen beide groepen in hun gemiddelde systolische bloeddruk (bovendruk), gemeten door de zorgverleners, tussen het moment van randomisatie en geboorte. Bij vrouwen met chronische hypertensie werd geen verschil in bloeddruk gezien tussen de zelfmonitoringgroep en de controlegroep. Hetzelfde gold voor vrouwen met zwangerschapshypertensie.

Geen verschillen in klinische uitkomsten
Voor maternale en neonatale uitkomstmaten werden geen verschillen gevonden, behoudens de kans op spontaan in partu raken bij vrouwen met chronische hypertensie (5% in de zelfmonitoringsgroep versus 10% in de controlegroep). Er was geen verschil in dosering van antihypertensiva of ernstige ongewenste voorvallen. Vrouwen in de zelfmonitoringsgroep rapporteerden hun bloeddrukken op 62% van de dagen.

Zelf-monitoring van de bloeddruk bleek dus geen effect op de gemiddelde bloeddruk of de klinische uitkomsten te hebben. Het effect van zelfmonitoring op het aantal consulten of hoe vaak vrouwen in de controlegroep op eigen initiatief zelf maten werd niet gerapporteerd.

 

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

actueel
  • 20-11-2023 - Mag kraamzorg digitaal worden geleverd en gedeclareerd?

    Digitale kraamzorg (bijvoorbeeld beeldbellen) kan, indien aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan, gedeclareerd worden via de reguliere prestaties kraamzorg. De NZa stelt dus geen aparte prestaties vast voor het leveren van digitale kraamzorg.

    Lees verder ...
  • 31-10-2023 - Risico op Spoedbevalling Na Ruggenprik: Onderzoek Onderschrijft Gevaren

    Veel vrouwen kijken uit naar een ruggenprik tijdens de bevalling, omdat het de pijn volledig lijkt weg te nemen. Echter, recent onderzoek werpt een schaduw over dit populaire pijnstillende middel. Het blijkt dat het gebruik van een ruggenprik tijdens de bevalling het risico op een spoedbevalling aanzienlijk vergroot.

    Lees verder ...
  • 6-10-2023 - Antibiotica schadelijk voor pasgeboren baby

    Het toedienen van antibiotica aan baby’s in de eerste levensweek kan schadelijke gevolgen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeker Kim Kamphorst van het Deventer Ziekenhuis.

    Lees verder ...
  • 14-9-2023 - Podcastserie Ontroostbaar geeft inzicht in impact van huilbaby

    Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie. 

    Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.206.13.203
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: