Bestellen
In samenwerking met

Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

Vrouwen tijdens de zwangerschap lijken geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met COVID-19. Wel zijn zij kwetsbaarder voor het coronavirus dan anderen en hebben ze meer risico om ernstig ziek te worden. Hun afweersysteem werkt anders dan normaal en daarnaast moet het hart harder werken, omdat ze meer zuurstof nodig hebben.

Verloop in cijfers
Vanaf juli zijn er 80 zwangeren en kraamvrouwen opgenomen in het ziekenhuis vanwege COVID-19. Hiervan is 28% op de IC terecht gekomen. In tegenstelling tot de alfavariant die in april en mei rondzaaide. Deze variant zorgde ervoor dat er 129 zwangere vrouwen in het ziekenhuis belandden, waarvan ‘slechts’ 16% op de IC. Twee vrouwen verloren zelfs hun kind en werden er diverse keren baby’s eerder gehaald wegens te hoog risico. Dit blijkt uit cijfers uit het landelijk systeem NthOSS dat ernstige ziekten tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode registreert.

Veilig vaccin
Toch zijn veel vrouwen angstig en onzeker over vaccineren tijdens de zwangerschap. Dit snapt ook huisarts Suzanne Bode van huisartsenpraktijk Bode in Utrecht. “Met een kind in je buik is gezondheid nóg belangrijker”, zegt zij, “en in deze tijden kan dat vragen oproepen. Maar ik wil extra benadrukken dat het medisch gezien niet terecht is. Het vaccin is gewoon veilig. Ik probeer dan uit te leggen dat de kans groot is dat patiënten deze winter toch corona krijgen als zij zich niet laten vaccineren.”

In augustus van dit jaar hebben artsen al een noodoproep gedaan bij alle zwangere en pas bevallen vrouwen. Zij waarschuwden toen al dat de deltavariant zeer gevaarlijk is voor moeder en kind wanneer je ongevaccineerd bent.

Bron: Trouw.

actueel
 • 15-5-2022 - Neusdruppels tegen een herseninfarct

  Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Angst voor het bevallen

  Een kinderwens hebben, maar bang zijn voor de pijn van de bevalling en hierdoor niet zwanger willen worden. Deze extreme angst heet tokofobie. De reden voor deze heftige angst kan verschillende oorzaken hebben; vroegere trauma’s of een extreme doodsangst.

  Lees verder ...
 • 16-4-2022 - Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

  Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.25.51
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: