Gezonde kinderen
De eerste duizend dagen van een kind is bepalend voor zijn of haar toekomst. Het voorspelt hoe de fysieke en mentale gezondheid is op de lange termijn. Bij een derde van de zwangeren binnen Generation R zijn de omstandigheden niet optimaal, waardoor kinderen al met een achterstand worden geboren.
Negatieve gevolgen
Onderzoek heeft al eerder uitgewezen dat roken, drinken, ongezond eten en het niet slikken van foliumzuur negatieve gevolgen heeft voor het ongeboren kind. Toch trekt een grote groep zich daar niets van aan. Uit het onderzoek Generation R van het Erasmus MC, blijkt dat een kwart van de zwangere vrouwen in Generation R rookt tijdens de zwangerschap. 50 procent van die groep drinkt alcohol en 10 procent gebruikt drugs.
Het bepaalt in grote lijnen hoe gezond een kind is, of het bevattelijk is voor ziektes en wat zijn of haar intelligentieniveau is. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor als ze zich op de arbeidsmarkt gaan begeven.
Veel factoren hebben namelijk invloed op de groei en ontwikkeling van het kind. Volgens kinderarts en epidemioloog Vincent Jaddoe is er een aaneenschakeling van allerlei kritische periodes voor organen. Als de start daarvan niet goed is heeft dit gevolgen voor de gezondheid, zoals een vroeggeboorte of een achterstand in taalontwikkeling.
Stresshormoon
Ook stress heeft gedurende de zwangerschap nadelige gevolgen. „De placenta laat stresshormonen door bij hoge, aanhoudende stress”, zegt Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid in het Amsterdam UMC. „Het aantal receptoren voor stresshormoon in het brein van een foetus neemt dan toe, en dat zorgt ervoor dat het kind later heftiger op stress reageert.”
Er valt een groot terrein te winnen bij de lagere inkomensgroepen, waarbij meer psychische en sociale problemen zijn. De urgentie om de levensstijl van beide ouders te verbeteren is dan ook groot. Hierdoor kun je de toekomst van een kind aanzienlijk verbeteren.
Bron: NRC.