Bestellen
In samenwerking met

Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen rotavirus

Als alle kinderen worden gevaccineerd tegen het rotavirus kunnen jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een gezamenlijk met het Zorginstituut uitgebracht advies aan de minister van VWS.

Bron: medischcontact.nl

Bij vaccinatie van kinderen uit risicogroepen worden tot 450 ziekenhuisopnames en vijf tot zes sterfgevallen per jaar worden voorkomen, berekende de raad berekend. Het advies luidt om ten minste alle kinderen uit risicogroepen te vaccineren, maar zeker ook vaccinatie van álle kinderen te overwegen.

Het rotavirus veroorzaakt jaarlijks 2589 tot 4707 ziekenhuisopnames van kinderen jonger dan 5 jaar. Zij worden vooral opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen. Naar schatting overlijden vijf tot zeven kinderen per jaar aan het rotavirus. Dat zijn vooral kinderen uit een risicogroep: te vroeg geboren, een laag geboortegewicht of een ernstige aangeboren afwijking. Vaccineren zou het aantal infecties met ernstige symptomen en het aantal ziekenhuisopnames met 85 procent kunnen voorkomen. Een voordeel van het vaccineren van álle kinderen zou bovendien zijn dat er groepsbescherming ontstaat, waardoor ook de kinderen die nog te jong zijn voor vaccinatie beter zijn beschermd. Een nadeel is een iets groter risico op invaginatie; dat zou maximaal vier keer extra per jaar kunnen voorkomen, terwijl dat toch al ongeveer 64 keer per jaar voorkomt.

Het invoeren van de vaccinatie is, gezien de prijzen van de twee vaccinaties die op de markt zijn, niet kosteneffectief – als er wordt gerekend met een referentiewaarde van 20.000 euro per QALY. Het Zorginstituut wijst er in het gezamenlijk advies op dat de prijs in de regel aanzienlijk daalt als de overheid dit soort producten via een tender inkoopt. Minister Schippers laat in een korte brief aan de Tweede Kamer weten een beslissing over vaccineren over te laten aan een volgend kabinet.
Bron: medischcontact.nl

actueel
 • 28-2-2018 - Nieuwsuur: donormoedermelk delen

  Professor neonatologie Hans van Goudoever is kritisch over het verschijnsel (red. donormoedermelk via sosial media kanalen). Hij is de man achter de enige officiële moedermelkbank van Nederland, gevestigd in het VUmc in Amsterdam. Lees verder

  Lees verder ...
 • 24-12-2017 - Feestdagen

  Een bijzonder jaar, er is veel gebeurd...

  Lees verder ...
 • 10-11-2017 - Thuisbevallingen in Nederland beste kwaliteit en meest kosteneffectief

  Thuisbevallingen in Nederland hebben de beste kwaliteit en zijn het meest kosteneffectief. Dit blijkt uit onderzoek onder 21 geboortecentra, 46 bevallocaties in ziekenhuizen en 110 verloskundigenpraktijken waar ook de thuisbevalling tot de mogelijkheid van cliënten behoort.

  Lees verder ...
 • 10-11-2017 - Alle verzekeraars komen langzaam in beweging

  Verzekeraars komen in beweging richting de verloskundigen voor de vergoedingen voor 2018. Zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis bieden verloskundigen het NZa-maximumtarief 2018. Ook Zilveren Kruis biedt de meeste verloskundigen het NZa-maximumtarief, met uitzondering van 19 praktijken.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.80.217.80
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: