Bestellen
In samenwerking met

HG (ernstige zwangerschapsmisselijkheid) niet nadelig voor het kind

De ziekte staat bekend als een hopeloze aandoening, maar artsen kunnen vrouwen wel degelijk helpen. Dat heeft Amsterdam UMC-onderzoeker Marjette Koot proberen te onderzoeken. Het promotieonderzoek van Koot heeft ook een positief resultaat. Het is onwaarschijnlijk dat ernstige zwangerschapsmisselijkheid (HG) grote negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind. 

Ernstige zwangerschapsmisselijkheid begint meestal in het eerste deel van de zwangerschap, vanaf week 5 tot 12. Voor veel vrouwen stopt het rond de twintigste week, maar sommigen hebben er tot de geboorte van hun kind last van. Het heeft echt met de zwangerschap te maken. De vrouwen voelen zich een paar minuten na de bevalling weer normaal.

Bij ongeveer één procent van de zwangerschappen komt ernstige misselijkheid voor, dat zijn circa 1700 gevallen per jaar. 'Gewone' misselijkheid treedt vaker op, vooral in de eerste helft van de zwangerschap. Het hoort een beetje bij het krijgen van een kind. De aandoening die Koot heeft bestudeerd, is echt wat anders. Vrouwen moeten voortduren overgeven, tot wel dertig keer per dag. 

De dokter kan het beste de diagnose stellen door te luisteren naar het verhaal van de patiënt. Hij heeft de keuze tussen een aantal behandelingen, meestal het voorschrijven van pillen tegen misselijkheid. Er zijn diverse pillen, meestal zoekt de arts naar een medicijn met het beste resultaat. Als de misselijkheid ernstig blijft en de vrouw veel gewicht verliest, wordt ze opgenomen en krijgt ze een infuus met vocht en vitaminen. Sondevoeding, eten dat wordt toegediend via een slangetje door de neus, heeft geen toegevoegde waarde als standaardbehandeling. De bijwerkingen zijn groot. Vrouwen hebben last van het slangetje en willen het binnen 24 uur vaak weer kwijt.

Als de zwangerschap achter de rug is, is her de opwekkende boodschap. Gelukkig ondervindt de baby meestal geen last van de ellende die de moeder heeft moeten doorstaan. Om dit vast te stellen, heeft de promovenda de gezondheid onderzocht van de kinderen van moeders met HG op de leeftijd van 8 en 16 jaar. In de gevallen die Koot heeft onderzocht, zaten niet heel ernstige patiënten. Vandaar dat zee zegt dat het onwaarschijnlijk is dat de ziekte grote negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind. 

 

 

 

Bron: AMC

 

  

actueel
 • 12-6-2020 - Is de 13 weken echo echt nuttig voor iedere zwangere?

  Is het toevoegen van een 13 weken echo aan het bevolkingsonderzoek prenatale screening van meerwaarde voor de zwangere vrouw? Deze vraag gaat een landelijk consortium onder leiding van gynaecologen Monique Haak (LUMC) en Mireille Bekker (UMCU) beantwoorden.

  Lees verder ...
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.208.126.130
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: