Bestellen
In samenwerking met

HG (ernstige zwangerschapsmisselijkheid) niet nadelig voor het kind

De ziekte staat bekend als een hopeloze aandoening, maar artsen kunnen vrouwen wel degelijk helpen. Dat heeft Amsterdam UMC-onderzoeker Marjette Koot proberen te onderzoeken. Het promotieonderzoek van Koot heeft ook een positief resultaat. Het is onwaarschijnlijk dat ernstige zwangerschapsmisselijkheid (HG) grote negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind. 

Ernstige zwangerschapsmisselijkheid begint meestal in het eerste deel van de zwangerschap, vanaf week 5 tot 12. Voor veel vrouwen stopt het rond de twintigste week, maar sommigen hebben er tot de geboorte van hun kind last van. Het heeft echt met de zwangerschap te maken. De vrouwen voelen zich een paar minuten na de bevalling weer normaal.

Bij ongeveer één procent van de zwangerschappen komt ernstige misselijkheid voor, dat zijn circa 1700 gevallen per jaar. 'Gewone' misselijkheid treedt vaker op, vooral in de eerste helft van de zwangerschap. Het hoort een beetje bij het krijgen van een kind. De aandoening die Koot heeft bestudeerd, is echt wat anders. Vrouwen moeten voortduren overgeven, tot wel dertig keer per dag. 

De dokter kan het beste de diagnose stellen door te luisteren naar het verhaal van de patiënt. Hij heeft de keuze tussen een aantal behandelingen, meestal het voorschrijven van pillen tegen misselijkheid. Er zijn diverse pillen, meestal zoekt de arts naar een medicijn met het beste resultaat. Als de misselijkheid ernstig blijft en de vrouw veel gewicht verliest, wordt ze opgenomen en krijgt ze een infuus met vocht en vitaminen. Sondevoeding, eten dat wordt toegediend via een slangetje door de neus, heeft geen toegevoegde waarde als standaardbehandeling. De bijwerkingen zijn groot. Vrouwen hebben last van het slangetje en willen het binnen 24 uur vaak weer kwijt.

Als de zwangerschap achter de rug is, is her de opwekkende boodschap. Gelukkig ondervindt de baby meestal geen last van de ellende die de moeder heeft moeten doorstaan. Om dit vast te stellen, heeft de promovenda de gezondheid onderzocht van de kinderen van moeders met HG op de leeftijd van 8 en 16 jaar. In de gevallen die Koot heeft onderzocht, zaten niet heel ernstige patiënten. Vandaar dat zee zegt dat het onwaarschijnlijk is dat de ziekte grote negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind. 

 

 

 

Bron: AMC

 

  

actueel
 • 24-4-2019 - Stimuleringsprogramma ondersteunt gemeenten in kansrijke start

  Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

  Lees verder ...
 • 1-4-2019 - Baby beschermd tegen eigen infecties door moeder

  Baby's krijgen voor de eerste 15 levensweken van hun moeder afweerstoffen mee, maar alleen tegen infecties die moeder zelf had. Een pasgeborene is dus tegen sommige infecties goed beschermd en tegen andere niet.

  Lees verder ...
 • 26-3-2019 - HG (ernstige zwangerschapsmisselijkheid) niet nadelig voor het kind

  Nog steeds lijkt de gynaecoloog met de handen in het haar te zitten als een vrouw op het spreekuur komt die steeds moet overgeven sinds ze zwanger is. Om de ziekte vast te stellen is er niet een exacte methode en behalve anti-misselijkheidspillen of een infuus met vocht en vitaminen kan de dokter niet veel meer adviseren dan het vol te houden.

  Lees verder ...
 • 20-3-2019 - Nieuwe onderzoekstechniek verklaart hartfalen tijdens zwangerschap

  Het UMCG heeft een nieuwe onderzoekstechniek ontwikkeld waarmee hartcellen kunnen worden gekweekt uit huidcellen. Onderzoek naar hartziekten op celniveau was tot voor kort vrijwel onmogelijk, maar door deze techniek kan het wel.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.90.12.112
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: