Bestellen
In samenwerking met

Huisartsen bieden genetische test voor de zwangerschap aan

De Telegraaf schrijft dat de speciaal getrainde huisartsen tegen de kostprijs van 950 euro een dna-dragerschapstest aanbieden, ook aan stellen die geen patiënt van hun praktijk zijn.

Het is voor het eerst dat zo'n test bij huisartsen beschikbaar is, volgens de krant. De afgelopen twee jaar liep er al een proef van het Universitair Medisch Centrum Groningen bij vijftien huisartsen. Daaraan konden alleen stellen die ook patiënt waren bij deze huisartsen meedoen. De zes huisartsen die nu verder gaan komen uit deze groep van vijftien.
 

Toch zwanger, vlokkentest

De test onderzoekt 90 genen van de man en de vrouw op 70 zeer ernstige erfelijke ziekten. De kans dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde genetische afwijking is 1 op de 150. De kans dat hun baby de ziekte krijgt is dan 25 procent.

Stellen die toch besluiten om zwanger te worden, kunnen na de conceptie met behulp van een vlokkentest nagaan of de vrucht inderdaad de ernstige ziekte heeft. Er zijn ook andere alternatieven, zoals gebruik maken van een zaad- of eiceldonor die geen drager is van de ziekte.

In Nederland wordt nu 1 op de 600 baby's geboren met een ernstige ziekte. Om de aanwezigheid van aandoeningen zoals het syndroom van Down vast te stellen, kunnen zwangere vrouwen sinds een paar jaar via een bloedafname een NIP-test laten doen.

 

 

Bron: ANP

actueel
 • 16-5-2018 - Schadelijke stoffen uit plastic veroorzaken vervroegde puberteit bij kinderen

  PCB's, de schadelijke stoffen die onder meer voorkomen in plastic, blijken een zorgwekkend effect te hebben op ongeboren kinderen.

  Lees verder ...
 • 14-5-2018 - Huisartsen bieden genetische test voor de zwangerschap aan

  Stellen die een kind willen maar eerst willen laten testen wat de kans is dat hun baby aan een ernstige ziekte lijdt, kunnen straks bij zes huisartsen in Groningen of Friesland terecht. 

  Lees verder ...
 • 7-5-2018 - Foetus kan vroeggeboorte in gang zetten

  Vroeggeboorte is een veelvoorkomende complicatie bij zwangerschap. Het is de belangrijkste oorzaak van kindersterfte in westerse landen. Over de factoren die leiden tot vroeggeboorte is nog weinig bekend. De rol van de foetus wordt onderschat, stellen Amerikaanse onderzoekers.

  Lees verder ...
 • 1-5-2018 - Meer aandacht voor samenwerking kinderoncologie

  De samenwerking tussen Shared Care Centra en het Prinses Máxima Centrum blijkt uit een inspectierapport, nog altijd problematisch te verlopen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
23.20.240.193
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: