Bestellen
In samenwerking met

Karaktereigenschappen kunnen ouderschap en kwaliteit van relatie voorspellen

Zo blijken persoonlijkheidskenmerken zoals zelfcontrole en extraversie goed te voorspellen wie vader of moeder wordt. Ouders en koppels vulden over meerdere jaren vragenlijsten in over hun karakter, relatie en welzijn. Door middel van grote steekproeven werd de persoonlijkheidsontwikkeling in de context van ouders en romantische relaties geanalyseert. 

Grote zelfcontrole en extraversie zijn onder andere eigenshappen die voorspellen wie ouder wordt van een kind. Het krijgen van een eerste kind leidede bij nieuwe ouders op de lange termijn niet tot positieve karakterveranderingen. Het zelfvertrouwen en de zelfcontrole daalde bij moeders. Dat komt waarschijnlijk door de fysieke en hormonale veranderingen van moeders tijdens en na de zwangerschap plus het feit dat moeders meestal de primaire verzorger zijn van het kind. 

Relatiekwaliteit van ouders
In termen van zelfcontrole en zelfvertrouwen, reageren moeders anders op het ouderschap dan vaders. En ook onderling verschillen moeders. Nieuwe moeders, die de relatie met hun partner zagen verbeteren, kregen meer zelfvertrouwen. Moeders die een verslechtering in de relatiekwaliteit ervoeren, kregen minder zelfvertrouwen.

Welzijn van oudere koppels
Voor het welzijn van oudere koppels is persoonlijkheid ook een voorspeller. Zowel de eigen als de persoonlijkheid van de ander draagt bij aan het relationele en algemene welzijn. Ook de mate waarin partners op elkaar lijken heeft invloed. Deze verbanden blijken vrij stabiel over de onderzoeksperiode van acht jaar. Het proefschrift biedt inzicht in welke ervaringen gerelateerd zijn aan veranderingen in persoonlijkheidskenmerken en welke effecten ze hebben op sociale gebeurtenissen in het leven. 

 

 

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 9-1-2019 - Ziekterisico's mogelijk eerder bekend door DNA-test bij geboorte

  Een DNA-test screent pasgeboren baby's op 900 ziektes en resulteert in het opsporen van veel meer risico's op aandoeningen die in de kindertijd kunnen ontstaan en behandeld kunnen worden. Terwijl een hielprik pasgeboren baby's maar op 20 zeldzame aandoeningen screent. Is de tijd rijp voor DNA testen?

  Lees verder ...
 • 1-1-2019 - 2019

  Gelukkig nieuwjaar!
  We wensen iedereen
  het allerbeste voor 2019!

  Lees verder ...
 • 21-12-2018 - Fijne feestdagen iedereen!
  Lees verder ...
 • 12-12-2018 - Kans op keizersnede bij stuitligging verkleint door medicijn

  Iets wat iedere vrouw zou moeten weten: De kans dat een baby in stuitligging op natuurlijke wijze én dus zonder keizersnede wordt geboren, is stukken groter als het draaien van het kind wordt gecombineerd met een bepaald medicijn. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.234.75.144
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: