Bestellen
In samenwerking met

Karaktereigenschappen kunnen ouderschap en kwaliteit van relatie voorspellen

Zo blijken persoonlijkheidskenmerken zoals zelfcontrole en extraversie goed te voorspellen wie vader of moeder wordt. Ouders en koppels vulden over meerdere jaren vragenlijsten in over hun karakter, relatie en welzijn. Door middel van grote steekproeven werd de persoonlijkheidsontwikkeling in de context van ouders en romantische relaties geanalyseert. 

Grote zelfcontrole en extraversie zijn onder andere eigenshappen die voorspellen wie ouder wordt van een kind. Het krijgen van een eerste kind leidede bij nieuwe ouders op de lange termijn niet tot positieve karakterveranderingen. Het zelfvertrouwen en de zelfcontrole daalde bij moeders. Dat komt waarschijnlijk door de fysieke en hormonale veranderingen van moeders tijdens en na de zwangerschap plus het feit dat moeders meestal de primaire verzorger zijn van het kind. 

Relatiekwaliteit van ouders
In termen van zelfcontrole en zelfvertrouwen, reageren moeders anders op het ouderschap dan vaders. En ook onderling verschillen moeders. Nieuwe moeders, die de relatie met hun partner zagen verbeteren, kregen meer zelfvertrouwen. Moeders die een verslechtering in de relatiekwaliteit ervoeren, kregen minder zelfvertrouwen.

Welzijn van oudere koppels
Voor het welzijn van oudere koppels is persoonlijkheid ook een voorspeller. Zowel de eigen als de persoonlijkheid van de ander draagt bij aan het relationele en algemene welzijn. Ook de mate waarin partners op elkaar lijken heeft invloed. Deze verbanden blijken vrij stabiel over de onderzoeksperiode van acht jaar. Het proefschrift biedt inzicht in welke ervaringen gerelateerd zijn aan veranderingen in persoonlijkheidskenmerken en welke effecten ze hebben op sociale gebeurtenissen in het leven. 

 

 

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 18-10-2018 - Vergrote kans op astma door geboorte in hooikoortsseizoen

  Kinderen lopen een grotere kans op ademhalingsziektes zoals astma als die worden geboren tijdens de piek van het pollenseizoen. Een zwangerschap in de hooikoortsperiode beschermt baby's juist tegen de aandoening. Dit wijst erop dat het mogelijk is om weerstand te ontwikkelen.

  Lees verder ...
 • 8-10-2018 - Te vroeg geboren baby zo min mogelijk beademen

  Uit een promotieonderzoek van AMC-onderzoeker Roseanne Vliegenthart, blijkt dat het beademen van te vroeg geboren baby's tot schade kan leiden. De duur dat deze kwetsbare kinderen aan de beademingsmachine liggen kan worden verkort door behandeling met geneesmiddelen. 

  Lees verder ...
 • 27-8-2018 - 'Laat uw kind inenten', aldus Premier Mark Rutte

  Nu steeds meer kinderen niet worden ingeënt, mengt de minister-president zich in de discussie over vaccinaties. Alle ouders worden nog eens nadrukkelijk opgeroepen om hun kinderen te laten inenten. 

  Lees verder ...
 • 21-8-2018 - Eind september opent ziekenhuis in Goes nieuw Moeder & Kind centrum

  Eind september opent het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) een nieuw Moeder & Kind centrum in Goes. Tijdens hun verblijf kunnen moeder, partner en kind bij elkaar blijven. Voor de partner is er ook een plek om te overnachten op de kraamafdeling. Dat melden ADRZ en PZC.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.196.26.1
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: