Bestellen
In samenwerking met

Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaande vrouwen wordt gesubsidieerd

Vanaf 2020 wordt kunstmatige inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet meer vergoed vanuit het basispakket. In plaats daarvan wordt het vergoed vanuit een speciale subsidiepot van maximaal 5 miljoen euro per jaar. Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe de subsidieregeling er uit komt te zien.

Toen eerder dit jaar duidelijk werd dat de inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet langer vergoed werd vanuit de zorgverzekering, ontstond hier grote ophef over. "Vrouwen die op vrijdag nog hormonen spoten voor de inseminatie die week daarop, kregen op maandag te horen dat de behandeling niet langer vergoed zou worden", zegt Sara Coster van Meer dan Gewenst (een platform voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met een kinderwens of gezin). Het Zorginstituut Nederland oordeelde namelijk dat er geen medische noodzaak is voor de behandeling en dat de vergoeding dus niet past in het basispakket.

Onder andere het COC, Meer dan Gewenst en de beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) pleiten voor het behoud van de vergoeding. Zij benadrukken dat lesbische en alleenstaande vrouwen recht hebben op een gelijke behandeling. Ook vrezen zij voor de veiligheid van vrouwen en hun toekomstige kind als vrouwen zelf op zoek gaan naar een donor omdat zij de behandeling niet zelf kunnen of willen betalen. 

De organisaties zijn blij dat er nu een oplossing is gevonden, wel houden zij nog een slag om de arm totdat meer bekend is over de uitwerking van de subsidieregeling. "We willen eerst zwart op wit zien dat de behandeling voor iedereen is", zegt Coster.

Benieuwd naar het hele interview van bestuurslid Sara Coster? 
Lees het hier:
Hoe de vergoeding voor kunstmatige inseminatie verdween, tot grote ophef leidde en uiteindelijk terugkeerde

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 23-9-2019 - Baby's die via een keizersnede zijn geboren hebben ander darmflora

  Darmmicrobioom - ook wel darmflora genoemd - is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Je kan het ook zien als bacteriekolonies. Uit onderzoek blijkt dat baby's die via het geboortekanaal ter wereld komen, andere bacteriekolonies hebben in hun darmen dan baby's die via een keizersnede worden geboren. 

  Lees verder ...
 • 18-9-2019 - Lengte premature baby opmeten via scanner buiten couveuse

  Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabel. Dát is wat verpleegkundigen nu wekelijks te doen staat om de lengte van een te vroeg geboren baby op te meten. Een babyscanner lijkt het ei van Columbus: deze verricht de meting namelijk buiten de couveuse.

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Inkomen daalt van moeder in de twee jaar na geboorte eerste kind

  Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk in de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind, terwijl er slechts een zeer beperkt effect is op het inkomen van mannen. Het verschil wordt niet kleiner in de eerste acht jaar na de geboorte. 

  Lees verder ...
 • 12-8-2019 - Er is een app in ontwikkeling die inschat of een baby te vroeg geboren zal worden

  Er is een app in ontwikkeling, gebaseerd op een algoritme, die voorspelt of een baby te vroeg geboren zal worden. De software is nog in volle ontwikkeling en wordt gemaakt door IDlab, een onderzoeksgroep van Imec aan de Universiteit in Gent. Ook zou de software kunnen dienen voor mensen met migraine en dementie.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.227.233.55
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: