Bestellen
In samenwerking met

Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaande vrouwen wordt gesubsidieerd

Vanaf 2020 wordt kunstmatige inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet meer vergoed vanuit het basispakket. In plaats daarvan wordt het vergoed vanuit een speciale subsidiepot van maximaal 5 miljoen euro per jaar. Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe de subsidieregeling er uit komt te zien.

Toen eerder dit jaar duidelijk werd dat de inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet langer vergoed werd vanuit de zorgverzekering, ontstond hier grote ophef over. "Vrouwen die op vrijdag nog hormonen spoten voor de inseminatie die week daarop, kregen op maandag te horen dat de behandeling niet langer vergoed zou worden", zegt Sara Coster van Meer dan Gewenst (een platform voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met een kinderwens of gezin). Het Zorginstituut Nederland oordeelde namelijk dat er geen medische noodzaak is voor de behandeling en dat de vergoeding dus niet past in het basispakket.

Onder andere het COC, Meer dan Gewenst en de beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) pleiten voor het behoud van de vergoeding. Zij benadrukken dat lesbische en alleenstaande vrouwen recht hebben op een gelijke behandeling. Ook vrezen zij voor de veiligheid van vrouwen en hun toekomstige kind als vrouwen zelf op zoek gaan naar een donor omdat zij de behandeling niet zelf kunnen of willen betalen. 

De organisaties zijn blij dat er nu een oplossing is gevonden, wel houden zij nog een slag om de arm totdat meer bekend is over de uitwerking van de subsidieregeling. "We willen eerst zwart op wit zien dat de behandeling voor iedereen is", zegt Coster.

Benieuwd naar het hele interview van bestuurslid Sara Coster? 
Lees het hier:
Hoe de vergoeding voor kunstmatige inseminatie verdween, tot grote ophef leidde en uiteindelijk terugkeerde

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 12-7-2019 - Geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap, info in Kennisbank

  Zorgverleners, vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen kunnen in de vernieuwde digitale Kennisbank terecht voor informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.  

  Lees verder ...
 • 1-7-2019 - Baby van drie maanden oud opgenomen in ziekenhuis door gebrek aan medicijn tegen herpes

  Door een gebrek aan een herpes medicijn speciaal voor baby's moest een drie maanden oude baby worden opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Het jongetje had een flinke herpesinfectie opgelopen. Zonder behandeling is dat levensgevaarlijk bij pasgeboren baby's: een hersenvliesontsteking kan het gevolg zijn.

  Lees verder ...
 • 24-6-2019 - Vergroot risico op hart- en vaatziekten met meerdere bevallingen

  Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met meer dan twee kinderen vaker overgewicht hebben dan vrouwen die twee of minder kinderen hebben gekregen. Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap lopen een groter risico op hart- en vaatziekten op relatief jonge leeftijd. Zwangerschapskilo's zijn dan ook niet onschuldig.

  Lees verder ...
 • 20-6-2019 - Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaande vrouwen wordt gesubsidieerd

  Vanaf 2020 wordt kunstmatige inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet meer vergoed vanuit het basispakket. In plaats daarvan wordt het vergoed vanuit een speciale subsidiepot van maximaal 5 miljoen euro per jaar. Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe de subsidieregeling er uit komt te zien.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.229.24.100
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: