Bestellen
In samenwerking met

Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaande vrouwen wordt gesubsidieerd

Vanaf 2020 wordt kunstmatige inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet meer vergoed vanuit het basispakket. In plaats daarvan wordt het vergoed vanuit een speciale subsidiepot van maximaal 5 miljoen euro per jaar. Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe de subsidieregeling er uit komt te zien.

Toen eerder dit jaar duidelijk werd dat de inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet langer vergoed werd vanuit de zorgverzekering, ontstond hier grote ophef over. "Vrouwen die op vrijdag nog hormonen spoten voor de inseminatie die week daarop, kregen op maandag te horen dat de behandeling niet langer vergoed zou worden", zegt Sara Coster van Meer dan Gewenst (een platform voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met een kinderwens of gezin). Het Zorginstituut Nederland oordeelde namelijk dat er geen medische noodzaak is voor de behandeling en dat de vergoeding dus niet past in het basispakket.

Onder andere het COC, Meer dan Gewenst en de beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) pleiten voor het behoud van de vergoeding. Zij benadrukken dat lesbische en alleenstaande vrouwen recht hebben op een gelijke behandeling. Ook vrezen zij voor de veiligheid van vrouwen en hun toekomstige kind als vrouwen zelf op zoek gaan naar een donor omdat zij de behandeling niet zelf kunnen of willen betalen. 

De organisaties zijn blij dat er nu een oplossing is gevonden, wel houden zij nog een slag om de arm totdat meer bekend is over de uitwerking van de subsidieregeling. "We willen eerst zwart op wit zien dat de behandeling voor iedereen is", zegt Coster.

Benieuwd naar het hele interview van bestuurslid Sara Coster? 
Lees het hier:
Hoe de vergoeding voor kunstmatige inseminatie verdween, tot grote ophef leidde en uiteindelijk terugkeerde

 

 

Bron: Nationale Zorggids

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.172.213
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: