Bestellen
In samenwerking met

Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). Kinderen waarvan de moeder depressief is geweest tijdens of na de zwangerschap hebben een grotere kans om zich sociaal en emotioneel langzamer te ontwikkelen dan anderen.

Niet verrassend

Bij het Trimbos-instituut wordt er niet met verbazing gereageerd op dit nieuwtje, zij geven namelijk aan dat uit meerdere onderzoeken dit is gebleken. ‘’Bij de vorige onderzoeken ging het onderzoek vaak om één meetmoment. Die vindt plaats nadat er problemen bij het kind zijn ontdekt en dan vragen wij of de moeder last had van depressie tijdens de zwangerschap. Nu is het dus onderzocht tijdens de zwangerschap zelf en dit geeft een compleet plaatje,’’ vertelt Linda Bolier, zij is werkzaam als wetenschappelijk medewerker Mentale Gezondheid & Preventie bij het Trimbos-instituut.

Erover praten

Er heerst veel schuld en schaamte bij vrouwen over een depressie tijdens de zwangerschap geven Schetter en Bolier toe. Vaak houden vrouwen vanwege deze reden hun problemen voor zichzelf, maar dit kan op lange termijn de problemen verergeren. ‘’Door dit nieuws te delen, willen we vrouwen niet nog angstiger maken. We moeten het onderwerp alleen wél bespreekbaar maken,’’ voegt Bolier toe.

actueel
 • 27-9-2022 - Levensreddend middel voor baby's tegen RS-virus

  Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s met het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) op de IC. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontdekten een antistof die beschermt tegen dit voor pasgeborenen levensbedreigende virus.

  Lees verder ...
 • 26-9-2022 - KNOV kiest voor bestuur van professionals

  De leden van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hebben op vrijdag 9 september vijf nieuwe bestuursleden benoemd voor een periode van drie jaar.

  Lees verder ...
 • 20-9-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 7-9-2022 - Onderzoek naar een vroege herkenning van ADHD

  De ROAD (Risico op ontwikkeling van ADHD) studie is een grote landelijke studie naar het in kaart brengen van vroege signalen van ADHD bij een kind en onderzoekt hoe de omgeving en aanleg invloed hebben op deze signalen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.223.3.251
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: