Bestellen
In samenwerking met

Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). Kinderen waarvan de moeder depressief is geweest tijdens of na de zwangerschap hebben een grotere kans om zich sociaal en emotioneel langzamer te ontwikkelen dan anderen.

Niet verrassend

Bij het Trimbos-instituut wordt er niet met verbazing gereageerd op dit nieuwtje, zij geven namelijk aan dat uit meerdere onderzoeken dit is gebleken. ‘’Bij de vorige onderzoeken ging het onderzoek vaak om één meetmoment. Die vindt plaats nadat er problemen bij het kind zijn ontdekt en dan vragen wij of de moeder last had van depressie tijdens de zwangerschap. Nu is het dus onderzocht tijdens de zwangerschap zelf en dit geeft een compleet plaatje,’’ vertelt Linda Bolier, zij is werkzaam als wetenschappelijk medewerker Mentale Gezondheid & Preventie bij het Trimbos-instituut.

Erover praten

Er heerst veel schuld en schaamte bij vrouwen over een depressie tijdens de zwangerschap geven Schetter en Bolier toe. Vaak houden vrouwen vanwege deze reden hun problemen voor zichzelf, maar dit kan op lange termijn de problemen verergeren. ‘’Door dit nieuws te delen, willen we vrouwen niet nog angstiger maken. We moeten het onderwerp alleen wél bespreekbaar maken,’’ voegt Bolier toe.

actueel
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby. 

  Lees verder ...
 • 26-6-2022 - Binnenkort kunnen vrouwen niet meer bevallen in Schiedam

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal te merken. Op de verlos-, kraam-, en neonatologie afdelingen van het Franciscus Vlietland in Schiedam is er een groot tekort aan specialisten. Zo groot zelfs dat deze afdelingen samen moeten worden gevoegd met dezelfde afdelingen van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

  Lees verder ...
 • 15-6-2022 - Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

  Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). 

  Lees verder ...
 • 10-6-2022 - Zitgedrag vaders heeft invloed op het kind

  Dat de levensstijl van de moeder invloed heeft op haar baby, is al vaak onderzocht en oud nieuws. Alleen er is niet veel onderzoek gedaan naar wat voor invloed de levensstijl van de vader heeft op zijn baby. Maar dit heeft meer impact dan verwacht, blijkt uit onderzoek.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.78.122
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: