Bestellen
In samenwerking met

Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). Kinderen waarvan de moeder depressief is geweest tijdens of na de zwangerschap hebben een grotere kans om zich sociaal en emotioneel langzamer te ontwikkelen dan anderen.

Niet verrassend

Bij het Trimbos-instituut wordt er niet met verbazing gereageerd op dit nieuwtje, zij geven namelijk aan dat uit meerdere onderzoeken dit is gebleken. ‘’Bij de vorige onderzoeken ging het onderzoek vaak om één meetmoment. Die vindt plaats nadat er problemen bij het kind zijn ontdekt en dan vragen wij of de moeder last had van depressie tijdens de zwangerschap. Nu is het dus onderzocht tijdens de zwangerschap zelf en dit geeft een compleet plaatje,’’ vertelt Linda Bolier, zij is werkzaam als wetenschappelijk medewerker Mentale Gezondheid & Preventie bij het Trimbos-instituut.

Erover praten

Er heerst veel schuld en schaamte bij vrouwen over een depressie tijdens de zwangerschap geven Schetter en Bolier toe. Vaak houden vrouwen vanwege deze reden hun problemen voor zichzelf, maar dit kan op lange termijn de problemen verergeren. ‘’Door dit nieuws te delen, willen we vrouwen niet nog angstiger maken. We moeten het onderwerp alleen wél bespreekbaar maken,’’ voegt Bolier toe.

actueel
 • 14-9-2023 - Podcastserie Ontroostbaar geeft inzicht in impact van huilbaby

  Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie. 

  Lees verder ...
 • 11-9-2023 - Geboortezorg Vakdag 2024 - Nieuwe locatie!

  Het duurt nog even, maar achter de schermen zijn wij alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Geboortezorg Vakdag van 2024. Die zal niet zoals je gewend bent in februari zijn, maar in april. Ook hebben we gekozen voor een andere entourage. 

  Lees verder ...
 • 2-8-2023 - Voeden In Verbinding 2023

  Op zondag 6 augustus vindt de 3de editie van Voeden In Verbinding plaats! Wij zijn heel trots dat we dit jaar al in 21 steden in Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland bijeenkomen. We spreken om 10u stipt af om gezamenlijk borstvoeding te geven als afsluiter van WereldBorstvoedingsWeek. 

  Lees verder ...
 • 24-7-2023 - Uitstel aanlevering indicatoren Integrale geboortezorg 2022

  Zorginstituut Nederland verleent zorgaanbieders tot uiterlijk 1 mei 2024 uitstel om een deel van hun indicatoren Integrale geboortezorg aan te leveren. Het gaat om de indicatoren 1 tot en met 5, 7, 8 en 9B over verslagjaar 2022.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.181.91
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: