Manifest kraamzorg: kraamzorg is noodzaak, geen luxe
De kraamzorg staat onder enorme druk. Steeds meer kraamverzorgenden haken af door onderbetaling en een onhoudbare werk-privé-balans. De cijfers liegen er niet om: in 2034 dreigen 37.000 gezinnen geen kraamzorg meer te krijgen - als er dan nog wel kraamzorg is.
Uniek
Het Nederlandse kraamzorgsysteem is uniek in de wereld. Waar in omringende landen moeder en pasgeborene drie tot vijf dagen in het ziekenhuis blijven, keert de Nederlandse kraamvrouw (zonder complicaties) vaak al binnen een paar uur of na een keizersnede zelfs binnen 24 uur naar huis terug. Vanaf dat moment zijn zij volledig aangewezen op professionele kraamzorg.
Door minder zorg in het ziekenhuis en te weinig verloskundigen komen er steeds meer taken bij de kraamverzorgende te liggen. Kraamverzorgenden zijn het vangnet voor moeder en baby. Ze ondersteunen bij de bevalling en bieden goede nazorg in de kraamweek.
500 gezinnen geen kraamzorg
In 2024 kregen al vijfhonderd gezinnen geen kraamzorg; dit aantal zal zonder ingrijpen alleen maar oplopen. Moeder en kind hebben geen alternatief voor goede (na)zorg. Vakbond voor zorgprofessionals FBZ en de andere betrokken vakbonden hebben een manifest opgesteld, omdat er nog steeds geen nieuwe Cao Kraamzorg is.
Het manifest roept de politiek op om kraamzorg te erkennen als essentieel fundament van de geboortezorg in Nederland, voor eerlijke tarieven te zorgen en het behoud van kraamzorg tot beleidsdoel te maken. Op 17 juni wordt het manifest aangeboden aan de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Den Haag.