Bestellen
In samenwerking met

Minder vroeggeboortes na eerste coronamaatregelen

Het aantal vroeggeboortes in Nederland is met zo’n twintig procent gedaald na de eerste coronamaatregelen op 9 maart. Dat blijkt uit een analyse van het Erasmus MC in samenwerking met het RIVM.

Pofessor dr. Irwin Reiss is hoofd van de IC Neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Bij hem rees tijdens de zogeheten intelligente lockdown de indruk dat er minder extreem vroeggeboren kinderen op zijn afdeling belandden. Ook in omringende landen merkten deskundigen een afname van vroeggeboorten op.

Acht tot twee weken te vroeg
In totaal nam het aantal vroeggeboorten na 9 maart met 15 tot 23 procent af. De afname is volgens de onderzoekers vooral te zien bij baby’s die acht tot twee weken te vroeg kwamen. Men wil nu gaan onderzoeken waarom na 9 maart een afname van het aantal vroeggeboorten te zien was, en minder duidelijk na 15 maart. Eerder werd verondersteld dat bijvoorbeeld het neerdalen van rust en het opklaren van de luchtkwaliteit door de lockdown een rol speelde.

Betere hygiëne
Een reden voor de daling is mogelijk dat mensen beter en vaker hun handen wasten en geen handen meer gingen schudden. “Door betere handhygiëne en geen handen meer te schudden, worden minder bacteriën en virussen uitgewisseld, waardoor ook zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld”, zegt Irwin Reiss van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis op de website

Anderhalf miljoen baby's
De wetenschappers onderzochten gegevens van ruim anderhalf miljoen baby’s die tussen oktober 2010 en juli 2020 zijn geboren. Hiervoor werkte de onderzoekers samen met het RIVM, die hen de data van de baby's leverde. Het gaat om anonieme cijfers van de hielprikscreening. In die databank staan ook gegevens als zwangerschapsduur.

Langetermijncijfers
In twee eerdere studies die gedaan zijn, zijn de geboortecijfers van veel minder grote aantallen baby’s verwerkt. In deze analyse zijn cijfers van de lange termijn meegenomen, waardoor statistisch onderbouwde conclusies getrokken kunnen worden. Bij deze landelijke studie werkten de onderzoekers van het Erasmus MC samen met onderzoekers van het Moeder&Kind Centrum, onder wie prof. Eric Steegers en Lisbeth Burgos Ochoa. 

Vroeggeboorte voorkomen
Reiss is blij met de bevestiging dat invloeden van buitenaf een rol lijken te spelen bij vroeggeboorten. “Als we inzicht krijgen in oorzaken, kunnen we straks wellicht meer doen om vroeggeboorte te voorkomen. De aandacht gaat altijd uit naar extreme prematuren. Maar het échte maatschappelijke probleem zit bij baby’s die na 32 of 37 weken worden geboren. Ik zie deze baby’s niet op mijn IC, want zij worden meestal geboren en behandeld in algemene ziekenhuizen. Maar ik weet dat deze baby’s in hun eerste levensjaren veel gezondheidsproblemen ervaren. Als we inzicht krijgen in oorzaken, kunnen we straks wellicht meer doen om vroeggeboorte te voorkomen."

Effect nieuwe maatregelen
De onderzoekers zijn benieuwd naar het effect van de nieuwe maatregelen die het kabinet op 13 oktober bekendmaakte. Dat gebeurt weer in samenwerking met een groot internationaal consortium. Het is volgens de wetenschappers namelijk ook niet helemaal uit te sluiten dat deze effecten het gevolg zijn van veranderingen in de zorg na corona. In London bijvoorbeeld, constateerde men dat zwangeren minder naar het ziekenhuis kwamen voor controle. Tegelijk stierven er meer baby’s voor de geboorte. Dat heeft mogelijk met elkaar te maken. 

 

 

 

 

 

 

actueel
 • 30-3-2021 - Geboortezorg Vakdag voor kraamverzorgenden

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni in de RAI Amsterdam. Profiteer tot en met 8 april van de broegboekkorting.

  Lees verder ...
 • 30-3-2021 - Geboortezorg Vakdag voor verloskundigen

  Na het succes van de eerste editie in februari 2020 krijgt de Geboortezorg Vakdag een vervolg. Dit jaar vindt het plaats op donderdag 24 en vrijdag 25 Juni in de RAI Amsterdam. Profiteer tot en met 8 april van de broegboekkorting.

  Lees verder ...
 • 22-2-2021 - Petitie tegen integrale bekostiging geboortezorg

  Minister Ark van Medische Zorg en Sport wil vanaf 2022 een integraal tarief instellen voor de bekostiging van de eerstelijns verloskundezorg. Dit om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen. Veel zorgprofessionals en ouders zijn hierover bezorgd en zijn een petitie gestart om het Nederlands verloskundig stelsel te behouden.

  Lees verder ...
 • 15-2-2021 - Start campagne Mamaliefde en Papaliefde is

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft onlangs de campagne ‘Mamaliefde en Papaliefde is’ gelanceerd. Het doel van deze campagne is om stress tijdens en na de zwangerschap zoveel mogelijk terug te brengen. Zorgverleners spelen hierin een belangrijke rol. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.227.235.183
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: