Bestellen
In samenwerking met

Minder vroeggeboortes na eerste coronamaatregelen

Het aantal vroeggeboortes in Nederland is met zo’n twintig procent gedaald na de eerste coronamaatregelen op 9 maart. Dat blijkt uit een analyse van het Erasmus MC in samenwerking met het RIVM.

Pofessor dr. Irwin Reiss is hoofd van de IC Neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Bij hem rees tijdens de zogeheten intelligente lockdown de indruk dat er minder extreem vroeggeboren kinderen op zijn afdeling belandden. Ook in omringende landen merkten deskundigen een afname van vroeggeboorten op.

Acht tot twee weken te vroeg
In totaal nam het aantal vroeggeboorten na 9 maart met 15 tot 23 procent af. De afname is volgens de onderzoekers vooral te zien bij baby’s die acht tot twee weken te vroeg kwamen. Men wil nu gaan onderzoeken waarom na 9 maart een afname van het aantal vroeggeboorten te zien was, en minder duidelijk na 15 maart. Eerder werd verondersteld dat bijvoorbeeld het neerdalen van rust en het opklaren van de luchtkwaliteit door de lockdown een rol speelde.

Betere hygiëne
Een reden voor de daling is mogelijk dat mensen beter en vaker hun handen wasten en geen handen meer gingen schudden. “Door betere handhygiëne en geen handen meer te schudden, worden minder bacteriën en virussen uitgewisseld, waardoor ook zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld”, zegt Irwin Reiss van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis op de website

Anderhalf miljoen baby's
De wetenschappers onderzochten gegevens van ruim anderhalf miljoen baby’s die tussen oktober 2010 en juli 2020 zijn geboren. Hiervoor werkte de onderzoekers samen met het RIVM, die hen de data van de baby's leverde. Het gaat om anonieme cijfers van de hielprikscreening. In die databank staan ook gegevens als zwangerschapsduur.

Langetermijncijfers
In twee eerdere studies die gedaan zijn, zijn de geboortecijfers van veel minder grote aantallen baby’s verwerkt. In deze analyse zijn cijfers van de lange termijn meegenomen, waardoor statistisch onderbouwde conclusies getrokken kunnen worden. Bij deze landelijke studie werkten de onderzoekers van het Erasmus MC samen met onderzoekers van het Moeder&Kind Centrum, onder wie prof. Eric Steegers en Lisbeth Burgos Ochoa. 

Vroeggeboorte voorkomen
Reiss is blij met de bevestiging dat invloeden van buitenaf een rol lijken te spelen bij vroeggeboorten. “Als we inzicht krijgen in oorzaken, kunnen we straks wellicht meer doen om vroeggeboorte te voorkomen. De aandacht gaat altijd uit naar extreme prematuren. Maar het échte maatschappelijke probleem zit bij baby’s die na 32 of 37 weken worden geboren. Ik zie deze baby’s niet op mijn IC, want zij worden meestal geboren en behandeld in algemene ziekenhuizen. Maar ik weet dat deze baby’s in hun eerste levensjaren veel gezondheidsproblemen ervaren. Als we inzicht krijgen in oorzaken, kunnen we straks wellicht meer doen om vroeggeboorte te voorkomen."

Effect nieuwe maatregelen
De onderzoekers zijn benieuwd naar het effect van de nieuwe maatregelen die het kabinet op 13 oktober bekendmaakte. Dat gebeurt weer in samenwerking met een groot internationaal consortium. Het is volgens de wetenschappers namelijk ook niet helemaal uit te sluiten dat deze effecten het gevolg zijn van veranderingen in de zorg na corona. In London bijvoorbeeld, constateerde men dat zwangeren minder naar het ziekenhuis kwamen voor controle. Tegelijk stierven er meer baby’s voor de geboorte. Dat heeft mogelijk met elkaar te maken. 

 

 

 

 

 

 

actueel
 • 18-11-2020 - SAFE@Home thuismonitoring voor zwangere vrouwen breidt uit

  Sinds 2017 kunnen zwangere vrouwen met een verhoogd risico op complicaties thuis worden gemonitord via SAFE@Home. Uit resultaten van een pilotstudie blijkt dat dit leidt tot minder polibezoeken, minder echo’s en minder opnamen bij de deelnemers. Het programma breidt nu verder uit.

  Lees verder ...
 • 11-11-2020 - Hét cadeau voor de feestdagen: (K)raamtijd. Bestel nu met korting!

  In (K)raamtijd – zwanger zijn, bevallen en opgroeien tijdens de coronacrisis lees je wat de intelligente lockdown betekende voor de geboortezorg in Nederland. Bestel vóór 20 november dit unieke naslagwerk met korting en je hebt hem nog voor de feestdagen in huis.

  Lees verder ...
 • 7-11-2020 - Geboortezorg Vakdag 2021

  Er komt een nieuwe Geboortezorg Vakdag. Na het succes van de eerste editie in februari van dit jaar besloten organisatoren RAI Amsterdam en Nataal meteen dat het evenement een vervolg zou krijgen. Om de geboortezorgprofessional nog beter van dienst te zijn, is de Vakdag uitgebreid met een extra dag. 

  Lees verder ...
 • 3-11-2020 - Vrouwen met angst voor bevalling kiezen vaker voor een keizersnede

  Veel vrouwen zien op tegen hun bevalling. Voor 10 tot 15% van de vrouwen is deze angst zo ernstig dat het hun dagelijks leven en zelfs de bevalling beïnvloedt. Daarnaast hebben deze vrouwen een hoger risico op psychische problemen na de bevalling. Verloskundige Anne-Marie Sluijs pleit daarom voor meer aandacht voor angst vroeg in de zwangerschap. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.219.31.204
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: