Bestellen
In samenwerking met

Na een maagverkleining kans op complicaties bij zwangerschap

Opvallend veel vrouwen met heftige buikkrampen kwamen de afgelopen jaren op het spreekuur in het ziekenhuis. Er bleek bij vrouwen met een maagverkleining iets anders aan de hand te zijn, hoewel er eerst gedacht werd dat het om normale zwangerschapsklachten ging. De darmen van deze vrouwen raken sneller bekneld, waardoor heten heel moeizaam of helemaal niet meer gaat, vertelde een obesitaschirurg. 

Kans op overlijden
Een derde loopt kans op een operatie waar een stuk afgestorven darm moet worden weggehaald, wanneer zwangere vrouwen met deze klachten pas na 48 uur worden geholpen. Maar liefst 10 procent van de moeders overlijdt tijdens of na zo'n operatie. 14 procent van de kinderen sterft. 

Door een maagverkleining ontstaat er meer ruimte in de buikholte. Als de baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit, kan de dunne darm omhoog worden geduwd en in de knel raken. De obesitaschirurg raadt een maagverkleining niet af, maar adviseert wel om een zwangere vrouw met deze buikklachten sneller door te verwijzen naar een ziekenhuis met een specialisatie in obesitaschirurgie. 

 

 

 

Bron: Gezondheidsnet

actueel
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Risico vermindert door natuurlijk bevallen na eerdere keizersnede

  Als een vrouw eerder is bevallen met een keizersnede, dan kan zij bij een volgende bevalling kiezen voor opnieuw een (geplande) keizersnede of een vaginale bevalling. Vrouwen die dan natuurlijk bevallen, hebben de minste risico's. De meeste risico's hebben vrouwen die tijdens een natuurlijke bevalling uiteindelijk toch een spoedkeizersnede moeten ondergaan.

  Lees verder ...
 • 23-5-2019 - Veganistisch eten tijdens zwangerschap wordt afgeraden

  Veganistisch eten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, is niet goed voor de kinderen. De Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde zegt dat baby’s hierdoor zwakkere botten krijgen en een motorische ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook jonge kinderen kunnen beter niet veganistisch eten, zegt de academie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

  Lees verder ...
 • 24-4-2019 - Stimuleringsprogramma ondersteunt gemeenten in kansrijke start

  Pharos ondersteunt gemeenten om te komen tot een gezamenlijke aanpak van het actieprogramma Kansrijke Start. Met deze aanpak bieden gemeenten kinderen die geboren worden in een kwetsbare situatie een betere kans.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.85.10.62
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: