Bestellen
In samenwerking met

Nederland in Europese middenmoot bij peri­natale sterfte

Perined publiceert eens per vier jaar de cijfers van de perinatale sterfte in Europa. Nederland staat op de veertiende plaats van de 23 landen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen foetale sterfte (bij een zwangerschapsduur van 28 weken of meer) en neonatale sterfte (sterfte tot 28 dagen na de geboorte). Wat betreft de foetale sterfte staat Nederland op de achtste plaats en voor de neonatale sterfte op de zeventiende plaats. De Nederlandse positie is onveranderd ten opzichte van 2015.

 

Geboortezorg en perinatale sterfte: stabiel beeld na periode van sterke verbetering
Het perinatale sterftecijfer (7,9 per 1000 geboren kinderen) is vergelijkbaar met dat in 2017. Nadat het sterftecijfer een tiental jaren sterk is gedaald, vlakt deze daling de laatste jaren af. De hoogte van dit cijfer heeft vorig jaar bij een Europese vergelijking geleid tot een middenpositie voor Nederland. De Nederlandse geboortezorg heeft grote stappen gezet, maar we blijven werken aan verbetering.

Maatregelen
In de afgelopen vijftien jaar zijn verschillende beleidsmaatregelen en veranderingen in geboortezorg en preventie in gang gezet. De toegenomen samenwerking tussen ketenpartners in de zorg, de ontwikkeling van een gezamenlijke zorgstandaard in de geboortezorg, de invoering van de 20 weken echo, minder tweelingen na IVF, verbeteringen in de zorg voor pasgeboren kinderen op de neonatale intensive care en uitvoering van de Perinatale Audit hebben bijgedragen aan de daling van de perinatale sterfte.
Perinatale Audits en integrale samenwerking Tijdens perinatale audits analyseren zorgverleners op een kritische, gestructureerde manier de daadwerkelijk verleende zorg. Uit de Perinatale Audits komt een schat aan kwalitatieve informatie en verbeterpunten, waaronder betere communicatie, documentatie en kennis. Deze informatie onderstreept het belang van de implementatie van de zorgstandaard, de verbetering van de onderlinge samenwerking en het zo snel mogelijk invoeren van een systeem van digitale gegevensuitwisseling.

Leefstijl en preventie
Het voorkómen van vroeggeboorte en van lage geboortegewichten zijn belangrijke aandachtspunten bij het terugdringen van perinatale sterfte. Preventieve maatregelen zijn het vóór of tijdens de zwangerschap aanpassen van de leefstijl (zoals gewichtsverlies, stoppen met roken), zorg voor kwetsbare zwangeren of het inzetten van op de risicofactor of ziekte toegesneden zorg en hulpverlening. Inmiddels zijn er in de geboortezorg veel initiatieven voor verdere verbetering geïnitieerd en omarmt de geboortezorg ten volle het landelijk actieprogramma ‘Kansrijke Start’ en het Preventieakkoord.

Perined en CPZ
De geboortezorg heeft grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Perined levert de basisgegevens en analyses en draagt hiermee bij aan de verbetering van de zorg. CPZ zet zich met geboortezorgpartijen in om verbetermogelijkheden te finetunen en de kwaliteit van de integrale geboortezorg verder aan te scherpen. Concrete analyses helpen ons om de geboortezorg te optimaliseren en zo bij te dragen aan een verdere daling van perinatale sterfte.

Zowel zorgverleners, de zwangere zelf als ook de overheid zullen zich blijvend moeten inspannen voor een verdere daling van de perinatale sterfte.

 

Bron: perined.nl

actueel
  • 14-9-2023 - Podcastserie Ontroostbaar geeft inzicht in impact van huilbaby

    Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie. 

    Lees verder ...
  • 11-9-2023 - Geboortezorg Vakdag 2024 - Nieuwe locatie!

    Het duurt nog even, maar achter de schermen zijn wij alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Geboortezorg Vakdag van 2024. Die zal niet zoals je gewend bent in februari zijn, maar in april. Ook hebben we gekozen voor een andere entourage. 

    Lees verder ...
  • 2-8-2023 - Voeden In Verbinding 2023

    Op zondag 6 augustus vindt de 3de editie van Voeden In Verbinding plaats! Wij zijn heel trots dat we dit jaar al in 21 steden in Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland bijeenkomen. We spreken om 10u stipt af om gezamenlijk borstvoeding te geven als afsluiter van WereldBorstvoedingsWeek. 

    Lees verder ...
  • 24-7-2023 - Uitstel aanlevering indicatoren Integrale geboortezorg 2022

    Zorginstituut Nederland verleent zorgaanbieders tot uiterlijk 1 mei 2024 uitstel om een deel van hun indicatoren Integrale geboortezorg aan te leveren. Het gaat om de indicatoren 1 tot en met 5, 7, 8 en 9B over verslagjaar 2022.

    Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.181.91
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: