Bestellen
In samenwerking met

Neusdruppels tegen een herseninfarct

Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen. Toen de wetenschappers hun onderzoek startte kregen ze nog niet veel vertrouwen van andere wetenschappers, maar inmiddels is hier verandering ingekomen.

De werking

Cora Nijboer, neurowetenschapper die het onderzoek leidde, vertelt het volgende: ‘’Elke baby heeft eigen hersenstamcellen. Die cellen krijgen door de neusdruppels even een helpende hand.’’ De hersenen van pasgeboren baby’s bevatten namelijk veel herstelmechanismen. De druppels helpen dus voornamelijk om die herstelmechanismen aan te sporen om te werken. Als je deze neusdruppels inspuit bij een kind gaan ze langs een botje in de neus en worden dan zo door de bloedvaten in het bloed opgenomen. ‘’Zo migreren ze binnen enkele uren naar de plek in het brein waar de hersenschade zit,’’ vertelt Nijboer verder.

Positief resultaat

‘’Via de neus is eigenlijk heel efficiënt en werkt best goed. Dat is eigenlijk heel bijzonder,’’ vertelt Manon Benders, hoogleraar neonatologie. Dat deze methode zo goed werkt komt doordat het beschadigde gedeelte van de hersenen een noodsignaal afgeeft. Zo kunnen de nieuwe ingespoten stamcellen daar snel heen en daar worden de hertstelmechanismen geactiveerd. Er wordt wel nog verder onderzoek gedaan naar hoe effectief de druppels exact zijn.

Het feit dat de neusdruppels werken komt voort uit observaties op de baby’s die als eerste de druppels kregen. Na het inspuiten van de druppels hebben Nijboer en haar team de baby’s goed in de gate gehouden en op een MRI-scan, die drie maanden na het toedienen van de druppels is gemaakt, is te zien dat er nieuw weefsel ontstaat in de beschadigde plekken van de hersenen. Een goed resultaat en een veilige methode dus, volgens Nijboer

actueel
 • 27-9-2022 - Levensreddend middel voor baby's tegen RS-virus

  Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s met het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) op de IC. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontdekten een antistof die beschermt tegen dit voor pasgeborenen levensbedreigende virus.

  Lees verder ...
 • 26-9-2022 - KNOV kiest voor bestuur van professionals

  De leden van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hebben op vrijdag 9 september vijf nieuwe bestuursleden benoemd voor een periode van drie jaar.

  Lees verder ...
 • 20-9-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 7-9-2022 - Onderzoek naar een vroege herkenning van ADHD

  De ROAD (Risico op ontwikkeling van ADHD) studie is een grote landelijke studie naar het in kaart brengen van vroege signalen van ADHD bij een kind en onderzoekt hoe de omgeving en aanleg invloed hebben op deze signalen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.223.3.251
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: