Bestellen
In samenwerking met

Neusdruppels tegen een herseninfarct

Wetenschappers van het UMC Utrecht begonnen twaalf jaar geleden met een onderzoek naar neusdruppels die een beschadiging van een herseninfarct bij pasgeborene kan voorkomen. In de neusdruppels zitten stamcellen die de beschadigde plek van de hersenen moet behandelen. Toen de wetenschappers hun onderzoek startte kregen ze nog niet veel vertrouwen van andere wetenschappers, maar inmiddels is hier verandering ingekomen.

De werking

Cora Nijboer, neurowetenschapper die het onderzoek leidde, vertelt het volgende: ‘’Elke baby heeft eigen hersenstamcellen. Die cellen krijgen door de neusdruppels even een helpende hand.’’ De hersenen van pasgeboren baby’s bevatten namelijk veel herstelmechanismen. De druppels helpen dus voornamelijk om die herstelmechanismen aan te sporen om te werken. Als je deze neusdruppels inspuit bij een kind gaan ze langs een botje in de neus en worden dan zo door de bloedvaten in het bloed opgenomen. ‘’Zo migreren ze binnen enkele uren naar de plek in het brein waar de hersenschade zit,’’ vertelt Nijboer verder.

Positief resultaat

‘’Via de neus is eigenlijk heel efficiënt en werkt best goed. Dat is eigenlijk heel bijzonder,’’ vertelt Manon Benders, hoogleraar neonatologie. Dat deze methode zo goed werkt komt doordat het beschadigde gedeelte van de hersenen een noodsignaal afgeeft. Zo kunnen de nieuwe ingespoten stamcellen daar snel heen en daar worden de hertstelmechanismen geactiveerd. Er wordt wel nog verder onderzoek gedaan naar hoe effectief de druppels exact zijn.

Het feit dat de neusdruppels werken komt voort uit observaties op de baby’s die als eerste de druppels kregen. Na het inspuiten van de druppels hebben Nijboer en haar team de baby’s goed in de gate gehouden en op een MRI-scan, die drie maanden na het toedienen van de druppels is gemaakt, is te zien dat er nieuw weefsel ontstaat in de beschadigde plekken van de hersenen. Een goed resultaat en een veilige methode dus, volgens Nijboer

actueel
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby. 

  Lees verder ...
 • 26-6-2022 - Binnenkort kunnen vrouwen niet meer bevallen in Schiedam

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal te merken. Op de verlos-, kraam-, en neonatologie afdelingen van het Franciscus Vlietland in Schiedam is er een groot tekort aan specialisten. Zo groot zelfs dat deze afdelingen samen moeten worden gevoegd met dezelfde afdelingen van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

  Lees verder ...
 • 15-6-2022 - Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

  Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). 

  Lees verder ...
 • 10-6-2022 - Zitgedrag vaders heeft invloed op het kind

  Dat de levensstijl van de moeder invloed heeft op haar baby, is al vaak onderzocht en oud nieuws. Alleen er is niet veel onderzoek gedaan naar wat voor invloed de levensstijl van de vader heeft op zijn baby. Maar dit heeft meer impact dan verwacht, blijkt uit onderzoek.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.78.122
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: