Bestellen
In samenwerking met

Nieuwe campagne spreekt zorgverleners aan om te zorgen voor een Rookvrije Start voor ieder kind

Meer dan één miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Deze kinderen lopen risico op gezondheidsschade door tabaksrook waardoor hun dromen in rook opgaan. De Taskforce Rookvrije Start spreekt met een nieuwe campagne zorgverleners aan op hun taak om (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken. "Elk kind heeft recht op een rookvrije start", zegt Clasien van der Houwen, gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce. "Er staat veel op het spel. Als een zwangere vrouw diabetes heeft, dan komt een heel team in beweging. Dat is ook nodig voor een vrouw die rookt in de zwangerschap. Roken is geen keus, maar een verslaving, een ziekte met ernstige risico's voor ongeboren en jonge kinderen. Het wordt hoog tijd dat alle betrokken zorgverleners hun verantwoordelijkheid nemen." 

De afgelopen jaren is het percentage vrouwen dat tijdens de zwangerschap rookt niet afgenomen. Roken tijdens de zwangerschap is één van de belangrijkste vermijdbare risicofactoren voor perinatale sterfte, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen. Na de zwangerschap hebben kinderen van rokende ouders een verhoogd risico op o.a. wiegendood, longontsteking, middenoorontsteking en opname op de intensive care door ernstige astma-aanvallen. “(Aanstaande) ouders verwachten van zorgverleners dat ze het roken bespreken. Zo'n gesprek met een zorgverlener hoort empathisch en motiverend te zijn waarbij je als zorgverlener naast de (aanstaande) ouder gaat staan en haar of hem begeleidt naar stoppen-met-rokenzorg”, vertelt Clasien.  

Rookverslaving vraagt om verwijzing naar intensieve begeleiding
Nog te vaak zien zorgverleners roken als een ongezonde leefstijlkeuze in plaats van een ernstige verslavingsziekte. “Twee derde van de vrouwen die doorrookt tijdens de zwangerschap heeft een stoppoging gedaan. De meerderheid van de vrouwen wil dus wel stoppen, maar vindt het moeilijk om rookvrij te blijven. Wat daarbij echt een gemiste kans is, is dat weinig van deze vrouwen ondersteuning krijgen van een stoppen-met-rokencoach.” Door cliënten te verwijzen naar (gratis) erkende stoppen-met-rokenzorg kan je als zorgverlener het verschil maken. Of je nu een fertiliteitsarts, verloskundige, kraamverzorgende of jeugdarts bent. “Je moet wel leren hoe je zo’n gesprek op een prettige en effectieve manier kan voeren. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met weerstand. Door oefening zal het steeds beter gaan, waarna je enthousiaster wordt als je merkt dat het resultaat oplevert. We weten uit onderzoek dat ouders die de telefonische coaching Rookvrije Ouders ontvingen ongeveer zeven keer vaker na drie maanden nog waren gestopt met roken, vergeleken met ouders die de coaching niet ontvingen. Het is jouw rol als zorgverlener om ouders naar deze hulp te verwijzen.” 

Ga vandaag nog aan de slag
Via de nieuwe campagne “Zorg voor een Rookvrije Start” biedt Rookvrije Start hulpmiddelen aan om op een laagdrempelige en positieve manier (aanstaande) ouders met een rookverslaving naar de juiste zorg te begeleiden. De campagne wordt verspreid via online en offline kanalen van de Rookvrije Start en betrokken beroepsverenigingen. Op de website van Rookvrije Start vind je alles wat je nodig hebt om vandaag nog aan de slag te gaan. Je kunt hier een gesprekskaart met voorbeeldzinnen bestellen, meer lezen over de telefonische coaching Rookvrije Ouders en je aanmelden voor gratis scholing. Wil je de campagne helpen verspreiden? Het online campagnepakket biedt allerlei communicatiemiddelen die jij binnen jouw organisatie of netwerk kunt gebruiken (o.a. voorbeeld social media berichten, website- en nieuwsbriefteksten, en banners).

Over de Taskforce Rookvrije Start
Alle zorgprofessionals – van fertiliteitsverpleegkundige tot jeugdarts – slaan de handen ineen om elk kind een rookvrije start te geven. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce is onderdeel van het Trimbos-instituut en bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek. Op de website van Rookvrije Start vind je alle ondersteunde materialen van Rookvrije Start, van gratis scholing tot een voorbeeld-zorgpad.

Bron: rookvrijestart.nl 

actueel
 • 9-7-2024 - Teleurstelling bij jonge ouders over stoppen met borstvoeding     

  71% van de vrouwen stopt eerder met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Twee derde is hierover teleurgesteld. Dat komt uit een onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid in opdracht van het Voedingscentrum.

  Lees verder ...
 • 20-5-2024 - Slaap belangrijk voor hersenontwikkeling prematuren

  Voor het eerst is de rol van slaap op de hersenontwikkeling van prema­turen onderzocht. Wat blijkt: voldoende kwalitatief goede slaap lijkt bij te dragen aan een betere ontwikkeling van de hersenen van deze groep kinderen.

  Lees verder ...
 • 6-5-2024 - Tien procent erbij voor werknemers in kraamzorg

  Onderhandelingsakkoord vakbonden en Bo Geboortezorg 

  UTRECHT – Werknemers in de kraamzorg gaan er nog voor de zomer tien procent op vooruit. Dit is het onderhandelingsakkoord dat donderdag 25 april is vastgesteld. 

  Lees verder ...
 • 22-4-2024 - Geslaagde Geboortezorg Vakdag 2024

  De Geboortezorg Vakdag op 19 april op de nieuwe locatie Jaarbeurs in Utrecht was een groot succes. Zo’n 250 Kraamverzorgenden en Verloskundigen waren naar Utrecht gekomen om hun vakkennis uit te breiden. Vanwege het grote succes van vorig jaar was er dit jaar weer een Super Bingo. Deze bingo werd door niemand minder dan Jim Bakkum gepresenteerd.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
100.28.0.143
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: