Bestellen
In samenwerking met

Nieuwsuur: donormoedermelk delen

Bron: NOS/Nieuwsuur. Bekijk filmpjes en lees originele artikel op https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2219557-moedermelk-delen-vergroot-risico-op-besmettelijke-ziekten.html

"Ik ben op zoek naar moedermelk voor mijn dochtertje. Jammer genoeg kan ik haar deze vloeibare liefde zelf niet geven. Wij kunnen overal naartoe rijden." Het is de oproep van een wanhopige moeder op de Facebook-pagina Borstvoeding Donormelk. Dat is een van de groepen die zich enkel en alleen richten op het aanbieden en afnemen van moedermelk. Dezelfde dag nog krijgt de Brabantse moeder het aanbod om acht liter moedermelk te komen ophalen in België. "Ik heb nog melkjes over!"
Het delen van moedermelk is sinds de komst van social media een stuk gemakkelijker geworden. Er zijn wereldwijde netwerken als Human Milk 4 Human Babies en Eats on Feets. In Nederland heb je onder meer Borstvoeding Donormelk en Moedermelk Netwerk. Moeders die meer kolven dan hun baby drinkt, bieden hun melk aan op de daarvoor bestemde pagina's. En ouders die borstvoeding zoeken, doen oproepen met de vraag wie nog wat litertjes kan missen. 
Professor neonatologie Hans van Goudoever is kritisch over het verschijnsel. Hij is de man achter de enige officiële moedermelkbank van Nederland, gevestigd in het VUmc in Amsterdam. "Ik kan het me voorstellen dat moeders hiertoe overgaan, want moedermelk is echt beter voor pasgeboren baby's dan koemelk. Maar er zitten wel veel risico's aan vast."
Via moedermelk kunnen namelijk besmettelijke ziektes worden overgebracht, zegt Van Goudoever. "Ik vind het risico echt te hoog. Zelf heb ik vijf kinderen, en ik zou hen nooit onbewerkte melk geven, van ongecontroleerde donoren."

Krista Huysman is beheerder van Facebook-pagina Borstvoeding Donormelk, die 1211 leden telt. De leden worden niet gescreend en hoeven geen medische informatie te geven. Huysman wil de drempel laag houden, want ze zegt het iedereen te gunnen om moedermelk aan zijn of haar kind te kunnen geven. "Kunstvoeding is natuurlijk ook goed, maar ik zeg altijd: borstvoeding is de Ferrari, terwijl kunstvoeding een Fiatje 500 is."
"Het werkt op basis van vertrouwen", licht Huysman toe, als haar wordt gevraagd hoe ze weet of de melk die via haar groep wordt gedeeld, veilig is. In de berichten van de moeders in de groep geven ze meestal zelf aan of ze medicijnen gebruiken, en of ze al dan niet drinken of roken.
"Je gaat naar een gezin toe om de melk te halen, je ziet hoe ze wonen en leven, en als dat niet goed voelt, dan moet je het niet doen", zegt Huysman. "Bovendien geven die moeders die melk toch ook aan hun eigen kindje? Dan zit het voor mij ook goed."

De risico's van gedeelde moedermelk
Via moedermelk kunnen ziektes worden overgedragen, zoals hepatitis, hiv en syfilis. Ook kunnen bacteriën in de melk gevaarlijk zijn, net als medicijn-, alcohol- of drugsgebruik van de moeder. De melk die online wordt gedeeld, is niet gecontroleerd en de donoren zijn niet medisch gescreend. En daarmee nemen de moeders die deze melk uitwisselen een te groot risico voor hun kinderen, vindt professor Van Goudoever.
Bij zijn Moedermelkbank krijgen de donoren een uitgebreide medische vragenlijst en moeten ze elke drie maanden een bloedtest doen. De melk wordt op bacteriën gecontroleerd, vervolgens dertig minuten lang op 62.5 graden Celsius gepasteuriseerd en tenslotte nog een keer gecontroleerd. Een zeer grondige procedure, juist omdat de melk voor te vroeg geboren baby's wordt gebruikt. "Het is door dit proces enorm duur", legt Van Goudoever uit. "We noemen het daarom ook wel vloeibaar goud."
Moedermelk delen via Facebook gebeurt niet alleen in Nederland. Overal in Europa en de Verenigde Staten zijn online donormelk-initiatieven ontstaan. In tegenstelling tot in Nederland, zijn er in het buitenland verschillende overheidsinstellingen en experts die waarschuwen voor de gevaren.
Zo wordt moeders in Zweden afgeraden hun melk online te delen. In België hebben overheidsdiensten in 2011 gewaarschuwd voor online netwerken.
De Europese Vereniging van Melkbanken raadt alle ouders aan om zich bewust te zijn van "alle gevaren die het met zich mee brengt om een baby te voeden met de melk van een andere moeder".
Van Goudoever pleit vanwege de risico's voor een rol voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Zij houden ook de Moedermelkbank in de gaten en doen controles. Ik vind dat zij het ook tot hun verantwoordelijkheid moeten rekenen om het publiek te waarschuwen voor de gevaren van het online delen van moedermelk."

actueel
 • 12-12-2018 - Kans op keizersnede bij stuitligging verkleint door medicijn

  Iets wat iedere vrouw zou moeten weten: De kans dat een baby in stuitligging op natuurlijke wijze én dus zonder keizersnede wordt geboren, is stukken groter als het draaien van het kind wordt gecombineerd met een bepaald medicijn. 

  Lees verder ...
 • 5-12-2018 - Voor het eerst een baby geboren na transplantatie baarmoeder van overleden donor

  Er is voor het eerst een baby geboren nadat een moeder een baarmoeder heeft gekregen van een overleden donor. Dat blijkt uit een onderzoek in het medische tijdschrift The Lancet. 

  Lees verder ...
 • 29-11-2018 - Jonge kinderen vertellen vaak een onbegrepen boodschap met signalen

  Jonge kinderen met psychosomatische klachten kunnen ouders tot wanhoop drijven. Ze hebben pijn, alles wordt onderzocht en de oorzaak blijft ongewis. Vaak ligt de oorzaak in het moeizamer interpreteren van lichaamssignalen van hun baby, peuter of kleuter. Die onbegrepen boodschap kan een steeds grotere wissel op het gezinsleven trekken.

  Lees verder ...
 • 19-11-2018 - Levens redden in baarmoeder; operatieteam geeft impuls

  Het Radboundumc gaat ongeboren baby's opereren. Net als bij bijvoorbeeld meniscusbehandelingen kan dit met behulp van scopie-apparatuur bij een zogeheten kijkoperatie. Het ziekenhuis gaat honderd ingrepen per jaar doen om levens van baby's in de baarmoeder te redden.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.227.186.112
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: