Bestellen
In samenwerking met
Aanmelden geboortezorg vakdag verloskundigen:
Aanmelden geboortezorg vakdag kraamzorg:

NIP test; betrouwbaarder dan verwacht

Sinds 2017 wordt in Nederland de NIP Test in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen. De resultaten laten zien dat de Nederlandse NIP Test betrouwbaarder blijkt te zijn dan verwacht. 

In Nederland hebben zwangere vrouwen en hun partners de keuze of ze wel of geen prenatale screening willen. Voorheen was de combinatietest de enige prenatale test voor alle zwangere vrouwen. Pas als uit die test een verhoogde kans op een afwijking kwam, kon je de NIPT doen. Maar sinds april 2017 kan dat al meteen. 

In het eerste jaar lieten 73.000 zwangeren de NIPT doen, zo'n 42% van alle zwangere vrouwen. De test kost 175 euro en is onderdeel van een studie van onderzoekers.

Downsyndroom
Van alle NIP-testen is in 0,3 % van de gevallen sprake van een aanwijzing dat het ongeboren kind het downsyndroom heeft. Voor het edwardssyndroom en het pataussyndroom is dat minder dan 0,1 procent. De NIPT heeft voor het syndroom van Down een betrouwbaarheidspercentage van 96%, en is daarmee betrouwbaarder dan vooraf berekend. 

Naast aanwijzingen voor één van die drie syndromen ontdekken onderzoekers bij 0,4% van de zwangeren ook andere dingen dankzij de NIPT. Het gaat dan om zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het kind, om afwijkingen van de moederkoek of bij de zwangere moeder zelf. 

Wanneer uit de NIPT geen afwijking naar voren komt, is de kans 1 op 7000 dat later toch een afwijking bij het geboren kind wordt gevonden. 

Gevolgen onderzocht
Het is nog niet bekend welke gevolgen ouders verbinden aan de informatie die naar voren komt uit de NIPT> Daar gaan onderzoekers de komende tijd nog onderzoek naar doen. Ze willen onder meer weten of vrouwen hun zwangerschap afbreken wanneer er een afwijking wordt geconstateerd bij de foetus. 

 

 

Bron:
RTL Nieuws

actueel
 • 22-1-2020 - Effectieve aanpak voor hulp aan huilbaby's door ziekenhuis ontwikkelt

  Ouders met een huilbaby krijgen snelle en adequate hulp dankzij een speciaal polispreekuur, het inzetten van de 5Ss-methode van Harvey Karp als een medische oorzaak voor het huilen ontbreekt en samenwerking in de eerste lijn. Dat is de succesvolle aanpak die de afdeling Kindergeneeskunde van Tergooi heeft ontwikkeld om de hulp aan ouders met een huilbaby te verbeteren.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - In de baarmoeder bereidt immuunsysteem zich al voor op buitenwereld

  De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Doordat het embryo vruchtwater drinkt, kunnen bacteriële componenten in diens darm terecht komen. Daardoor ontstaan weer afweercellen. Op die manier bereidt het immuunsysteem van een kind zich alvast voor op de buitenwereld vol ziekmakers.

  Lees verder ...
 • 16-12-2019 - Doe-het-zelfecho levert veel discussies op

  Via een thuisecho met een hartslagmeter zelf het hartje van je aanstaande kindje bekijken en beluisteren. De populariteit van doe-het-zelfgadgets bij zwangerschap groeit, maar niet iedereen is enthousiast. Deze medische apparaten, horen die wel thuis in de woonkamer?

  Lees verder ...
 • 5-12-2019 - 4 miljoen voor vervolg onderzoek Kansrijke Start voor kinderen

  Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek Generation R van het Erasmus MC. Vandaag ontvangt hij het eerste exemplaar van het boek 'Gezond Opgroeien. Van een kwetsbare naar een Kansrijke Start' met daarin de resultaten van 15 jaar onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.168.111.191
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: