Bestellen
In samenwerking met

NIP test; betrouwbaarder dan verwacht

Sinds 2017 wordt in Nederland de NIP Test in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen. De resultaten laten zien dat de Nederlandse NIP Test betrouwbaarder blijkt te zijn dan verwacht. 

In Nederland hebben zwangere vrouwen en hun partners de keuze of ze wel of geen prenatale screening willen. Voorheen was de combinatietest de enige prenatale test voor alle zwangere vrouwen. Pas als uit die test een verhoogde kans op een afwijking kwam, kon je de NIPT doen. Maar sinds april 2017 kan dat al meteen. 

In het eerste jaar lieten 73.000 zwangeren de NIPT doen, zo'n 42% van alle zwangere vrouwen. De test kost 175 euro en is onderdeel van een studie van onderzoekers.

Downsyndroom
Van alle NIP-testen is in 0,3 % van de gevallen sprake van een aanwijzing dat het ongeboren kind het downsyndroom heeft. Voor het edwardssyndroom en het pataussyndroom is dat minder dan 0,1 procent. De NIPT heeft voor het syndroom van Down een betrouwbaarheidspercentage van 96%, en is daarmee betrouwbaarder dan vooraf berekend. 

Naast aanwijzingen voor één van die drie syndromen ontdekken onderzoekers bij 0,4% van de zwangeren ook andere dingen dankzij de NIPT. Het gaat dan om zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het kind, om afwijkingen van de moederkoek of bij de zwangere moeder zelf. 

Wanneer uit de NIPT geen afwijking naar voren komt, is de kans 1 op 7000 dat later toch een afwijking bij het geboren kind wordt gevonden. 

Gevolgen onderzocht
Het is nog niet bekend welke gevolgen ouders verbinden aan de informatie die naar voren komt uit de NIPT> Daar gaan onderzoekers de komende tijd nog onderzoek naar doen. Ze willen onder meer weten of vrouwen hun zwangerschap afbreken wanneer er een afwijking wordt geconstateerd bij de foetus. 

 

 

Bron:
RTL Nieuws

actueel
 • 11-11-2019 - Terugdringen vroeggeboorte; meer aandacht voor gezonde voeding zwangere

  Om het risico op vroeggeboorte te verminderen heeft De Gezondheidsraad 3 nieuwe achtergronddocumenten over voeding voor zwangeren opgesteld. Deze documenten vormen de basis voor toekomstige nieuwe voedingsaanbevelingen voor deze doelgroep. Ze gaan over eetpatronen, nutriënteninname en gewichtstoename. 

  Lees verder ...
 • 8-11-2019 - NIP test; betrouwbaarder dan verwacht

  Sinds 2017 wordt in Nederland de NIP Test in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen. De resultaten laten zien dat de Nederlandse NIP Test betrouwbaarder blijkt te zijn dan verwacht. 

  Lees verder ...
 • 28-10-2019 - Met eten troosten is niet altijd een goed idee

  Ouders die hun jonge baby met eten (borst- of kustvoeding) troosten, hebben later een kind met een hoger gewicht dan gemiddeld dat zelf behoefte voelt om te emotie-eren. Dit blijkt uit onderzoek van Generation R, verbonden aan het Erasmus MC.

  Lees verder ...
 • 21-10-2019 - Steeds meer verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis; wat betekent dit voor moeders?

  Binnen de geboortezorg heeft onopgemerkt een verandering plaatsgevonden. In de jaren negentig werkte minder dan 10% van alle Nederlandse verloskundigen in het ziekenhuis; volgens de meest recente cijfers is dat aantal gestegen tot 30%, ofwel bijna 1 op 3.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.208.186.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: