Bestellen
In samenwerking met

NIP test; betrouwbaarder dan verwacht

Sinds 2017 wordt in Nederland de NIP Test in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen. De resultaten laten zien dat de Nederlandse NIP Test betrouwbaarder blijkt te zijn dan verwacht. 

In Nederland hebben zwangere vrouwen en hun partners de keuze of ze wel of geen prenatale screening willen. Voorheen was de combinatietest de enige prenatale test voor alle zwangere vrouwen. Pas als uit die test een verhoogde kans op een afwijking kwam, kon je de NIPT doen. Maar sinds april 2017 kan dat al meteen. 

In het eerste jaar lieten 73.000 zwangeren de NIPT doen, zo'n 42% van alle zwangere vrouwen. De test kost 175 euro en is onderdeel van een studie van onderzoekers.

Downsyndroom
Van alle NIP-testen is in 0,3 % van de gevallen sprake van een aanwijzing dat het ongeboren kind het downsyndroom heeft. Voor het edwardssyndroom en het pataussyndroom is dat minder dan 0,1 procent. De NIPT heeft voor het syndroom van Down een betrouwbaarheidspercentage van 96%, en is daarmee betrouwbaarder dan vooraf berekend. 

Naast aanwijzingen voor één van die drie syndromen ontdekken onderzoekers bij 0,4% van de zwangeren ook andere dingen dankzij de NIPT. Het gaat dan om zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het kind, om afwijkingen van de moederkoek of bij de zwangere moeder zelf. 

Wanneer uit de NIPT geen afwijking naar voren komt, is de kans 1 op 7000 dat later toch een afwijking bij het geboren kind wordt gevonden. 

Gevolgen onderzocht
Het is nog niet bekend welke gevolgen ouders verbinden aan de informatie die naar voren komt uit de NIPT> Daar gaan onderzoekers de komende tijd nog onderzoek naar doen. Ze willen onder meer weten of vrouwen hun zwangerschap afbreken wanneer er een afwijking wordt geconstateerd bij de foetus. 

 

 

Bron:
RTL Nieuws

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.193.85
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: