Bestellen
In samenwerking met

Onderzoek: opname pasgeborene met infectie kan stuk korter

De ziekenhuisopname van een pasgeborene met een mogelijke bacteriële infectie kan teruggebracht worden van zeven naar drie dagen als antibiotica niet via het infuus maar oraal toegediend wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC, door kinderarts Gerdien Tramper, neonatoloog René Kornelisse en arts-onderzoeker Neonatologie Fleur Keij.

Het onderzoek, vandaag gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health, toont aan dat antibiotica toedienen met een drank net zo effectief is als via een infuus. Tramper: ‘Met een antibioticadrank kan de baby gemiddeld 3,5 dag eerder naar huis en dat is voor het gezin heel prettig. Het gezin komt sneller in een normale thuissituatie en is minder afhankelijk van de zorg. Dat is voor de huidige drukte in de ziekenhuizen ook goed en het scheelt in zorgkosten. Een opnamedag van moeder en kind kost al gauw 1.300 euro.’  

Impact op baby en ouders
Jaarlijks worden in Nederland 1.000 tot 1.500 baby’s na de geboorte behandeld voor een bacteriële infectie. De standaardbehandeling hiervan is nu een 7-daagse antibioticakuur via een infuus. Dat heeft veel impact op de baby en ouders. Een infuus prikken kan lastig zijn bij kleine baby’s en geeft veel ongemak. Ook moeten de ouders vaak op en neer naar het van het ziekenhuis en kan familie lastig op bezoek komen.

Keij: ‘In veel gevallen gaat het om baby’s die door pech een bacteriële infectie oplopen na een gezonde zwangerschap. Een ziekenhuisopname is dus vaak abrupt en heftig voor ouders. Ze moeten een kamer delen, er is een strenge bezoekregeling en soms lopen ze kraamzorg thuis mis omdat ze te lang in het ziekenhuis moeten blijven. Een kortere ziekenhuisopnames is dus heel wenselijk.’

Onderzoeksgroep
In het onderzoek zijn 510 baby’s gevolgd in zeventien Nederlandse ziekenhuizen. Zij zijn in twee groepen verdeeld die het antibioticum via infuus of met een drank toegediend kregen. Hieruit blijkt dat beide behandelingen even goed werken en dat er voldoende hoge bloedspiegels worden bereikt met antibioticadrank. Het oraal toedienen heeft grote voordelen, omdat dit na drie dagen opname in de thuissituatie doorgezet kan worden door de ouders zelf.

RAIN studie
Het onderzoek is onderdeel van de RAIN studie en wordt door specialisten uit binnen- en buitenland gevolgd. Tramper: ‘De volgende stap is het implementeren van de behandeling in de ziekenhuizen. In Nederland en in de toekomst in heel Europa. Wat komt daarbij kijken? Hoe kunnen we iedereen bereiken? Hoe betrekken we de groep patiënten erbij? Dat moet uitgezocht worden om de zorg overal gelijk te krijgen en de baby in de thuissituatie te kunnen laten behandelen.’
De RAIN studie is opgezet vanuit een samenwerking tussen Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC voor onderzoek naar pasgeborenen en is gefinancierd door ZonMw.

Topklinische erkenning voor expertisecentrum Neonatale luchtwegproblematiek en infecties
Het onderzoek maakt deel uit van de recent verworven STZ-erkenning neonatale luchtwegproblematiek en infecties. We bieden de best mogelijke zorg voor pasgeborenen op het gebied van (risico op) luchtwegaandoeningen en infectieproblematiek. Franciscus heeft nu in totaal 6 topklinische expertisecentra voor de behandeling van hooggespecialiseerde en acute zorg en met focus op onderzoek en opleiden.

actueel
  • 3-6-2025 - Manifest kraamzorg: kraamzorg is noodzaak, geen luxe 

    Op 17 juni bieden kraamverzorgenden, samen in vijf vakbonden, een manifest aan de Tweede Kamer aan. Ze vragen de politiek om kraamzorg te zien als onmisbaar onderdeel van geboortezorg. Ook willen ze dat het beroep van kraamverzorgende voor de lange termijn blijft bestaan.

    Lees verder ...
  • 13-5-2025 - Snellere BIG-registratie voor pas afgestudeerde verloskundigen 

    Pas afgestudeerde verloskundigen kunnen voortaan vrijwel direct aan de slag dankzij een belangrijke wijziging in het BIG-registratieproces. Aanvragen met een Nederlands diploma die in ‘Mijn diploma’s’ van DUO staan, worden nu automatisch verwerkt.

    Lees verder ...
  • 15-4-2025 - Terugblik: Geboortezorg Vakdag 2025

    Zo’n 250 geboortezorgprofessionals kwamen vrijdag 11 april naar Jaarbeurs Utrecht om hun vakkennis uit te breiden tijdens de Geboortezorg Vakdag 2025. Wie dat wilde kon na afloop van de symposia meedoen aan de Super Bingo en daarmee mooie prijzen winnen. We kijken terug op een zeer geslaagde dag!  

    Lees verder ...
  • 13-3-2025 - Geen weeënremmers meer na 30 weken zwangerschap

    Nederlandse ziekenhuizen stoppen met het voorschrijven van weeënremmers aan vrouwen die 30 weken zwanger zijn en bij wie vroeggeboorte van hun kind dreigt. Weeënremmers verbeteren de gezondheid van het ongeboren kind niet.

    Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.97.9.172
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: