Bestellen
In samenwerking met

Pas op voor papieren rietjes!

Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zij hebben al ruim 400 meldingen ontvangen van kinderen of mensen met een beperking, die een prop van een papieren rietje in hun keel kregen. Zo’n prop ontstaat doordat er teveel gesabbeld wordt op het rietje en deze dan week wordt. Deeltjes kunnen hierdoor loslaten en gaan vastzitten in de keel. Tot nu toe is er nog niemand gestikt in een papieren prop, maar de NVWA roept wel op om goed op te letten wanneer kinderen en mensen met een beperking hiervan gebruik maken.  

Veel gevallen

Sinds eind februari riep de NVWA op om een melding te plaatsen als er zich een incident voordeed met een papieren rietje. Inmiddels zijn er al meer dan 1300 meldingen binnengekomen. Meestal ging het om een pakje die te langzaam werd opgedronken. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest de prop met externe hulp uit de keel worden gehaald. Denk hierbij aan het kloppen op de rug of door de hand in de keel te steken om zo de prop weg te halen.

Wat te doen

Sinds begin juli 2021 is er een verbod op wegwerpplastic, waardoor de plastic rietjes werden vervangen door de papieren rietjes. De NVWA wil dat de overheid gaat kijken naar andere opties dan papieren rietjes, want deze kunnen een groter gevaar worden dan eerst gedacht. Ook gaat de autoriteit in gesprek met de Europese Commissie om te kijken of er aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor het gebruik van de rietjes.

actueel
 • 27-9-2022 - Levensreddend middel voor baby's tegen RS-virus

  Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s met het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) op de IC. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontdekten een antistof die beschermt tegen dit voor pasgeborenen levensbedreigende virus.

  Lees verder ...
 • 26-9-2022 - KNOV kiest voor bestuur van professionals

  De leden van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hebben op vrijdag 9 september vijf nieuwe bestuursleden benoemd voor een periode van drie jaar.

  Lees verder ...
 • 20-9-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 7-9-2022 - Onderzoek naar een vroege herkenning van ADHD

  De ROAD (Risico op ontwikkeling van ADHD) studie is een grote landelijke studie naar het in kaart brengen van vroege signalen van ADHD bij een kind en onderzoekt hoe de omgeving en aanleg invloed hebben op deze signalen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.223.3.251
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: