Bestellen
In samenwerking met

Pas op voor papieren rietjes!

Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zij hebben al ruim 400 meldingen ontvangen van kinderen of mensen met een beperking, die een prop van een papieren rietje in hun keel kregen. Zo’n prop ontstaat doordat er teveel gesabbeld wordt op het rietje en deze dan week wordt. Deeltjes kunnen hierdoor loslaten en gaan vastzitten in de keel. Tot nu toe is er nog niemand gestikt in een papieren prop, maar de NVWA roept wel op om goed op te letten wanneer kinderen en mensen met een beperking hiervan gebruik maken.  

Veel gevallen

Sinds eind februari riep de NVWA op om een melding te plaatsen als er zich een incident voordeed met een papieren rietje. Inmiddels zijn er al meer dan 1300 meldingen binnengekomen. Meestal ging het om een pakje die te langzaam werd opgedronken. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest de prop met externe hulp uit de keel worden gehaald. Denk hierbij aan het kloppen op de rug of door de hand in de keel te steken om zo de prop weg te halen.

Wat te doen

Sinds begin juli 2021 is er een verbod op wegwerpplastic, waardoor de plastic rietjes werden vervangen door de papieren rietjes. De NVWA wil dat de overheid gaat kijken naar andere opties dan papieren rietjes, want deze kunnen een groter gevaar worden dan eerst gedacht. Ook gaat de autoriteit in gesprek met de Europese Commissie om te kijken of er aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor het gebruik van de rietjes.

actueel
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby. 

  Lees verder ...
 • 26-6-2022 - Binnenkort kunnen vrouwen niet meer bevallen in Schiedam

  De krapte op de arbeidsmarkt is overal te merken. Op de verlos-, kraam-, en neonatologie afdelingen van het Franciscus Vlietland in Schiedam is er een groot tekort aan specialisten. Zo groot zelfs dat deze afdelingen samen moeten worden gevoegd met dezelfde afdelingen van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

  Lees verder ...
 • 15-6-2022 - Maak een zwangerschapsdepressie bespreekbaar

  Een depressie tijdens of na de zwangerschap heeft een grote impact op de baby. Dit meldt Christine Dunkel Schetter, hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA). 

  Lees verder ...
 • 10-6-2022 - Zitgedrag vaders heeft invloed op het kind

  Dat de levensstijl van de moeder invloed heeft op haar baby, is al vaak onderzocht en oud nieuws. Alleen er is niet veel onderzoek gedaan naar wat voor invloed de levensstijl van de vader heeft op zijn baby. Maar dit heeft meer impact dan verwacht, blijkt uit onderzoek.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.78.122
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: