Bestellen
In samenwerking met

Risico op Spoedbevalling Na Ruggenprik: Onderzoek Onderschrijft Gevaren

Veel vrouwen kijken uit naar een ruggenprik tijdens de bevalling, omdat het de pijn volledig lijkt weg te nemen. Echter, recent onderzoek werpt een schaduw over dit populaire pijnstillende middel. Het blijkt dat het gebruik van een ruggenprik tijdens de bevalling het risico op een spoedbevalling aanzienlijk vergroot.

Verhoogd Spoedbevallingsrisico na Ruggenprik
Een veelvoorkomende vraag onder zwangere vrouwen is of ze tijdens de bevalling een ruggenprik willen om de pijn te verlichten. Onderzoek door gynaecologen Sanne Gordijn en Wessel Ganzevoort heeft echter aangetoond dat het gebruik van een ruggenprik tijdens de bevalling kan leiden tot een significant hoger risico op een spoedbevalling.

Na een ruggenprik eindigt een bevalling drie keer zo vaak in een spoedbevalling, waarbij mogelijk zuurstoftekort bij de baby een rol speelt. Een ruggenprik verlaagt namelijk de bloeddruk bij de vrouw, wat ook de doorbloeding van de placenta kan verminderen. Dit resulteert in een afname van zuurstof voor de baby, waardoor de kans op een spoedbevalling toeneemt. Spoedbevallingen komen bijna twee keer zo vaak voor na een ruggenprik in vergelijking met andere vormen van pijnstilling.

Alternatieven voor Pijnstilling
Het is daarom van essentieel belang dat vrouwen volledig geïnformeerd worden over de risico's van een ruggenprik, aldus de onderzoekers en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Vrouwen van wie de bevalling wordt ingeleid, hebben vaker de neiging om een ruggenprik te verlangen. De KNOV benadrukt het belang van het verminderen van overmedicalisering, zelfkracht en preventieve maatregelen zoals mindfulness. Deze methoden kunnen vrouwen helpen om de pijn tijdens de bevalling te verminderen zonder het verhoogde risico op een spoedbevalling dat geassocieerd wordt met een ruggenprik.

 

actueel
 • 20-11-2023 - Mag kraamzorg digitaal worden geleverd en gedeclareerd?

  Digitale kraamzorg (bijvoorbeeld beeldbellen) kan, indien aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan, gedeclareerd worden via de reguliere prestaties kraamzorg. De NZa stelt dus geen aparte prestaties vast voor het leveren van digitale kraamzorg.

  Lees verder ...
 • 31-10-2023 - Risico op Spoedbevalling Na Ruggenprik: Onderzoek Onderschrijft Gevaren

  Veel vrouwen kijken uit naar een ruggenprik tijdens de bevalling, omdat het de pijn volledig lijkt weg te nemen. Echter, recent onderzoek werpt een schaduw over dit populaire pijnstillende middel. Het blijkt dat het gebruik van een ruggenprik tijdens de bevalling het risico op een spoedbevalling aanzienlijk vergroot.

  Lees verder ...
 • 6-10-2023 - Antibiotica schadelijk voor pasgeboren baby

  Het toedienen van antibiotica aan baby’s in de eerste levensweek kan schadelijke gevolgen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeker Kim Kamphorst van het Deventer Ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 14-9-2023 - Podcastserie Ontroostbaar geeft inzicht in impact van huilbaby

  Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.206.13.203
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: