Bestellen
In samenwerking met

Risico vermindert door natuurlijk bevallen na eerdere keizersnede

Als een vrouw eerder is bevallen met een keizersnede, dan kan zij bij een volgende bevalling kiezen voor opnieuw een (geplande) keizersnede of een vaginale bevalling. Vrouwen die dan natuurlijk bevallen, hebben de minste risico's. De meeste risico's hebben vrouwen die tijdens een natuurlijke bevalling uiteindelijk toch een spoedkeizersnede moeten ondergaan.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van gynaecoloog in opleiding Anna Rietveld bij Amsterdam UMC. "Met deze informatie kunnen we vrouwen die voor de keuze staan beter voorlichten. Ook kunnen we hiermee vervolgonderzoek starten om de verschillen tussen praktijken te verklaren en te verminderen."

Verschillen per kliniek
Het slagen van een natuurlijke bevalling na een eerdere keizersnede is niet alleen afhankelijk van de medische situatie van de vrouw. Ook persoonlijke keuzes van de gynaecoloog, de motivatie van de vrouw en het centrum waar zij gaat bevallen spelen een rol. 

Eerder onderzoek geeft aan dat de kans op een geslaagde natuurlijke bevalling na een eerdere keizersnede is niet alleen afhankelijk van de medische situatie van de vrouw. Ook persoonlijke keuzes van de gynaecoloog, de motivatie van de vrouw en het centrum waar zij gaat bevallen spelen een rol.

Eerder onderzoek geeft aan dat de kans op een geslaagde natuurlijke bevalling na een eerdere keizersnede in Nederlandse ziekenhuizen varieert van 50% tot 90%. Omdat de slagingskans zo sterk varieert tussen klinieken is het belangrijk om te onderzoeken welke factoren hierbij een rol spelen. Daarom keek Rietveld naar hoe gynaecologen tijdens een bevalling besluiten of een spoedkeizersnede nodig is. Ze vond dat gynaecologen telkens een afweging maken van de kans op succes tegenover de kans op problemen. Ze zag ook dat verschillende persoonlijke en omgevingsgebonden factoren van invloed zijn op de afweging. Zo speelden bijvoorbeeld het onderbuikgevoel van de gynaecoloog, de mening en ervaringen met collega's en de tijd om een operatiekamer gereed te maken een rol.

Wensen van vrouwen
Ook had Rietveld aandacht voor wat zwangere vrouwen belangrijk vinden na een eerdere keizersnede. Vrouwen vonden hun eigen veiligheid en die van de baby zeer belangrijk, maar daarnaast waren er uiteenlopende visies op de komende bevalling. Zo lieten sommigen het advies van hun arts zwaar meewegen, terwijl anderen juist het meemaken van een natuurlijke bevalling en het bijbehorende vlotte herstel waardeerden. Weer anderen noemden het comfort van de voorspelbaarheid van een geplande keizersnede.

Slagingskans
Rekenkundige modellen helpen te voorspellen wat de kans is dat een vrouw een geslaagde natuurlijke bevalling zal krijgen. Op basis van medische kenmerken van de vrouw wordt zo een inschatting gemaakt van de kans of een natuurlijke bevalling zal lukken. Rietveld onderzocht ook de invloed van de tijd tussen twee zwangerschappen en vond dat bij een periode van meer dan twee jaar de slagingskans afneemt. Ook laten haar cijfers zien dat vrouwen met een eerdere keizersnede bij een vroeggeboorte relatief hoge slagingskansen hebben bij een volgende bevalling.

 

 

 

 

Bron
Vakblad Vroeg

VUMC

 

actueel
 • 12-7-2019 - Geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap, info in Kennisbank

  Zorgverleners, vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen kunnen in de vernieuwde digitale Kennisbank terecht voor informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.  

  Lees verder ...
 • 1-7-2019 - Baby van drie maanden oud opgenomen in ziekenhuis door gebrek aan medicijn tegen herpes

  Door een gebrek aan een herpes medicijn speciaal voor baby's moest een drie maanden oude baby worden opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Het jongetje had een flinke herpesinfectie opgelopen. Zonder behandeling is dat levensgevaarlijk bij pasgeboren baby's: een hersenvliesontsteking kan het gevolg zijn.

  Lees verder ...
 • 24-6-2019 - Vergroot risico op hart- en vaatziekten met meerdere bevallingen

  Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met meer dan twee kinderen vaker overgewicht hebben dan vrouwen die twee of minder kinderen hebben gekregen. Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap lopen een groter risico op hart- en vaatziekten op relatief jonge leeftijd. Zwangerschapskilo's zijn dan ook niet onschuldig.

  Lees verder ...
 • 20-6-2019 - Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaande vrouwen wordt gesubsidieerd

  Vanaf 2020 wordt kunstmatige inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet meer vergoed vanuit het basispakket. In plaats daarvan wordt het vergoed vanuit een speciale subsidiepot van maximaal 5 miljoen euro per jaar. Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe de subsidieregeling er uit komt te zien.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.229.24.100
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: