Bestellen
In samenwerking met

Schadelijke stoffen uit plastic veroorzaken vervroegde puberteit bij kinderen

Wanneer PCB’s (voluit ‘polychloorbifenylen’) zich in het lichaam van een zwangere vrouw bevinden, kan dat leiden tot een vervroegde puberteit bij het kind.

PSYCHISCH NIET KLAAR

Dat blijkt uit een proefschrift van Sietske Berghuis, wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen, die gisteren in Toronto een prijs in ontvangst nam voor haar onderzoek naar de gevolgen van blootstelling aan PCB’s. Volgens haar bevindingen krijgen jongens eerder de baard in de keel en hebben meisjes een verder gevorderde borstontwikkeling. Berghuis omschrijft dat als een ‘probleem’, omdat kinderen die op een jongere leeftijd in de puberteit belanden, daar psychisch nog niet klaar voor zijn. PCB’s, die volgens het proefschrift effect hebben op bepaalde hormonen, kunnen daarnaast ook van invloed zijn op bepaalde kankersoorten waarbij hormonen een rol spelen, waaronder borstkanker, teelbalkanker en prostaatkanker.

KLEINE HOEVEELHEDEN TÓCH SCHADELIJK

De schadelijke stoffen werden tot het landelijke verbod in 1985 gebruikt als weekmaker in plastic. Omdat PCB’s zo lastig afbreekbaar zijn, zijn ze nog steeds in het milieu aanwezig. Gemiddeld krijgen we er zo weinig van binnen dat de stoffen geen schade aan onze gezondheid aanrichten, maar nu blijkt dus dat ongeboren kinderen wél gevaar lopen wanneer hun moeder PCB’s bij zich draagt.

‘PROBEER INNAME TE VOORKOMEN’

En helaas is dat eigenlijk altijd het geval. Iedereen draagt PCB’s bij zich, die voornamelijk het lichaam binnenkomen door voeding, legt Berghuis uit aan RTL Nieuws. De schadelijke deeltjes breken nauwelijks af in ons lijf en zitten ze er eenmaal in, dan krijg je ze er ook niet meer uit. Je kunt enkel proberen te voorkomen dat je nieuwe, vergelijkbare stoffen binnenkrijgt die bijvoorbeeld in plastic flessen zitten en vrijkomen uit plastic bakjes wanneer je deze opwarmt, aldus de wetenschapper.

‘VERMINDER GEBRUIK VAN PLASTIC’

Berghuis probeert haar eigen baby van zes maanden zo min mogelijk uit een plastic fles te laten drinken. Sinds het verbod op PCB’s worden er vervangers gebruikt, bijvoorbeeld bisfenol A en BPA, maar volgens haar is er geen onderzoek gedaan naar hoe schadelijk deze alternatieven zijn. Ze maakt zich daarom hard voor meer bewustwording rondom het gebruik van plastic en pleit voor een strengere wet- en regelgeving.

 

Bron: Rtl Nieuws

actueel
 • 13-8-2018 - Na een maagverkleining kans op complicaties bij zwangerschap

  Tijdens hun zwangerschap kunnen vrouwen met een maagverkleining ernstige complicaties oplopen. In het ergste geval kan te laat ingrijpen leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. 

  Lees verder ...
 • 6-8-2018 - Karaktereigenschappen kunnen ouderschap en kwaliteit van relatie voorspellen

  De meest intieme en langdurige relaties bij volwassenen, zijn de liefdesrelatie en de ouder-kindrelatie. Manon Scheppingen van Tilburg University, concludeerde dat de gegevens daarover, gekoppeld aan karaktereigenschappen, een schat van informatie opleveren.

  Lees verder ...
 • 1-8-2018 - Medisch-technisch bedrijf Bambi Medical krijgt €2,4 miljoen subsidie

  De Eindhovense startup Bambi Medical heeft een draadloos systeem ontwikkeld dat prematuur geboren baby's kan monitoren. Om te kunnen beginnen met klinische studies zodat het product de markt op kan, heeft Bambi Medical 2,4 miljoen euro subsidie gekregen van de Europese Commissie. 

  Lees verder ...
 • 31-7-2018 - De meeste niet-westerse baby's krijgen geen borstvoeding vlak na de geboorte

  Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zouden baby's binnen een uur na de geboorte borstvoeding moeten krijgen. Maar bij iets minder dan 60 procent van de pasgeborenen in niet-westerse landen wordt dit advies niet toegepast.  

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.224.220.72
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: