Bestellen
In samenwerking met

Steeds meer verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis; wat betekent dit voor moeders?

Binnen de geboortezorg heeft onopgemerkt een verandering plaatsgevonden. In de jaren negentig werkte minder dan 10% van alle Nederlandse verloskundigen in het ziekenhuis; volgens de meest recente cijfers is dat aantal gestegen tot 30%, ofwel bijna 1 op 3.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Douglas John Cronie aan Maastricht University waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Cronie focust in zijn proefschrift op klinisch verloskundigen en onderzoekt de rol, diversiteit en dagelijkse praktijk van Nederlandse klinisch verloskundigen. Het betreft het eerste onderzoek naar een ontwikkeling in de manier waarop geboortezorg in Nederland geleverd wordt. 

Voor vrouwen die thuis of in de polikliniek bevallen, onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige - ongeveer 30% van alle geboorten - is er niet veel veranderd. Maar voor de andere 70% zwangeren die worden doorverwezen naar een gynaecoloog, bevat het onderzoek van Cronie nuttige informatie. 

Hoofdrol voor klinisch verloskundigen
Een bevinding van Cronie is dat meer van 75% van de bevallingen in het ziekenhuis begeleid wordt door klinische verloskundigen en dat dit bij 40% van deze bevallingen gebeurt door alléén een klinisch verloskundige zónder enige bemoeienis van een gynaecoloog. Met het dalende aantal thuisbevallingen en het toenemend aantal verwijzingen van zwangere en barende vrouwen naar het ziekenhuis, denkt menigeen wellicht dat verloskundigen minder belangrijk worden in Nederland, maar het tegengestelde blijkt waar. 

Cronie vond ook grote variatie in de protocollen die leidend zijn in het werk van klinisch verloskundigen. Veel protocollen bleken verouderd en niet op wetenschappelijk bewijs te zijn gebaseerd.

Veel werkplezier
Ten slotte keek Cronie naar de arbeidstevredenheid van zowel klinische als eerstelijns verloskundigen, de professionele autonomie en kwaliteit van samenwerking tussen zorgverleners in het geboortezorgteam, waaronder gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden en verpleegkundigen. 

Hij vond met zijn onderzoek dat zowel eerstelijns als klinisch verloskundigen over het algemeen veel plezier in hun werk hebben. Een andere conclusie is dat eerstelijns verloskundigen niet alleen de hoogste niveaus van professionele autonomie rapporteren, maar ook de grootste zorg hebben om die autonomie te verliezen bij de introductie van een integraal verloskundig zorgsysteem. 

Wel constateert Cronie zorgwekkende niveaus van ontevredenheid over de kwaliteit van samenwerking in hun multidisciplinaire teams, waaronder ook pessimisme over samenwerking in toekomstige modellen van verloskundige zorgverlening.

Veilige en respectvolle geboortezorg
Internationaal onderzoek toont aan dat verloskundigen, zowel in de wijk als in het ziekenhuis, een belangrijk onderdeel zijn bij veilige en respectvolle geboortezorg. Bij het maken van keuzes over hun zorg, is het belangrijk dat vrouwen in Nederland begrijpen hoe het systeem werkt. Plus weten wie er klaar staat om hen te ondersteunen tijdens een van de meest belangrijke gebeurtenissen in hun leven. 

 

Bron:
VakbladVroeg   
Kennispoort-verloskunde

actueel
 • 11-11-2019 - Terugdringen vroeggeboorte; meer aandacht voor gezonde voeding zwangere

  Om het risico op vroeggeboorte te verminderen heeft De Gezondheidsraad 3 nieuwe achtergronddocumenten over voeding voor zwangeren opgesteld. Deze documenten vormen de basis voor toekomstige nieuwe voedingsaanbevelingen voor deze doelgroep. Ze gaan over eetpatronen, nutriënteninname en gewichtstoename. 

  Lees verder ...
 • 8-11-2019 - NIP test; betrouwbaarder dan verwacht

  Sinds 2017 wordt in Nederland de NIP Test in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen. De resultaten laten zien dat de Nederlandse NIP Test betrouwbaarder blijkt te zijn dan verwacht. 

  Lees verder ...
 • 28-10-2019 - Met eten troosten is niet altijd een goed idee

  Ouders die hun jonge baby met eten (borst- of kustvoeding) troosten, hebben later een kind met een hoger gewicht dan gemiddeld dat zelf behoefte voelt om te emotie-eren. Dit blijkt uit onderzoek van Generation R, verbonden aan het Erasmus MC.

  Lees verder ...
 • 21-10-2019 - Steeds meer verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis; wat betekent dit voor moeders?

  Binnen de geboortezorg heeft onopgemerkt een verandering plaatsgevonden. In de jaren negentig werkte minder dan 10% van alle Nederlandse verloskundigen in het ziekenhuis; volgens de meest recente cijfers is dat aantal gestegen tot 30%, ofwel bijna 1 op 3.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.208.186.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: