Bestellen
In samenwerking met

Steeds meer verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis; wat betekent dit voor moeders?

Binnen de geboortezorg heeft onopgemerkt een verandering plaatsgevonden. In de jaren negentig werkte minder dan 10% van alle Nederlandse verloskundigen in het ziekenhuis; volgens de meest recente cijfers is dat aantal gestegen tot 30%, ofwel bijna 1 op 3.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Douglas John Cronie aan Maastricht University waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Cronie focust in zijn proefschrift op klinisch verloskundigen en onderzoekt de rol, diversiteit en dagelijkse praktijk van Nederlandse klinisch verloskundigen. Het betreft het eerste onderzoek naar een ontwikkeling in de manier waarop geboortezorg in Nederland geleverd wordt. 

Voor vrouwen die thuis of in de polikliniek bevallen, onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige - ongeveer 30% van alle geboorten - is er niet veel veranderd. Maar voor de andere 70% zwangeren die worden doorverwezen naar een gynaecoloog, bevat het onderzoek van Cronie nuttige informatie. 

Hoofdrol voor klinisch verloskundigen
Een bevinding van Cronie is dat meer van 75% van de bevallingen in het ziekenhuis begeleid wordt door klinische verloskundigen en dat dit bij 40% van deze bevallingen gebeurt door alléén een klinisch verloskundige zónder enige bemoeienis van een gynaecoloog. Met het dalende aantal thuisbevallingen en het toenemend aantal verwijzingen van zwangere en barende vrouwen naar het ziekenhuis, denkt menigeen wellicht dat verloskundigen minder belangrijk worden in Nederland, maar het tegengestelde blijkt waar. 

Cronie vond ook grote variatie in de protocollen die leidend zijn in het werk van klinisch verloskundigen. Veel protocollen bleken verouderd en niet op wetenschappelijk bewijs te zijn gebaseerd.

Veel werkplezier
Ten slotte keek Cronie naar de arbeidstevredenheid van zowel klinische als eerstelijns verloskundigen, de professionele autonomie en kwaliteit van samenwerking tussen zorgverleners in het geboortezorgteam, waaronder gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden en verpleegkundigen. 

Hij vond met zijn onderzoek dat zowel eerstelijns als klinisch verloskundigen over het algemeen veel plezier in hun werk hebben. Een andere conclusie is dat eerstelijns verloskundigen niet alleen de hoogste niveaus van professionele autonomie rapporteren, maar ook de grootste zorg hebben om die autonomie te verliezen bij de introductie van een integraal verloskundig zorgsysteem. 

Wel constateert Cronie zorgwekkende niveaus van ontevredenheid over de kwaliteit van samenwerking in hun multidisciplinaire teams, waaronder ook pessimisme over samenwerking in toekomstige modellen van verloskundige zorgverlening.

Veilige en respectvolle geboortezorg
Internationaal onderzoek toont aan dat verloskundigen, zowel in de wijk als in het ziekenhuis, een belangrijk onderdeel zijn bij veilige en respectvolle geboortezorg. Bij het maken van keuzes over hun zorg, is het belangrijk dat vrouwen in Nederland begrijpen hoe het systeem werkt. Plus weten wie er klaar staat om hen te ondersteunen tijdens een van de meest belangrijke gebeurtenissen in hun leven. 

 

Bron:
VakbladVroeg   
Kennispoort-verloskunde

actueel
 • 28-5-2020 - Vrouwen worden bij bevalling in Nederland veel ingeleid en ingeknipt

  33 Procent van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste kind wordt ingeleid. Dit is veel in vergelijking met andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersneden en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Partner mag weer mee naar verloskundige

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

  Lees verder ...
 • 24-4-2020 - Onderzoek moedermelk tegen corona

  Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van vrouwen die een Covid-19-infectie hebben gehad? Dat wordt onderzocht door onderzoekers van het Amsterdam UMC. En zo ja, is de moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen?

  Lees verder ...
 • 8-4-2020 - Gynaecologen willen dat zwangeren tijdig naar ziekenhuis gestuurd worden

  Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.204.193.85
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: